Reklama

Reklama

Divoké devadesátky. Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, velké kazeťáky, videopřehrávače, kýčovitá techno hudba, videopůjčovny na každém kroku, nové společenské poměry, záplava různých podvodníků, začínající organizovaný zločin. V této době a prostředí anonymního maloměsta se odehrává příběh Laca, na svou profesi hrdého údržbáře místního muzea, který se kvůli své výbušné povaze ocitá v nesprávném čase na nesprávném místě a po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Když pak zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, rozhodne se vzít věci do vlastních údržbářských rukou. Začíná pomsta, jakou jste ještě neviděli. A poznáte přátelství, jaké by vás ani nenapadlo. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (469)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dá se dnes na Slovensku natočit kvalitní snímek? Tenhle film je důkazem toho, že ano! Trochu to kombinuje žánry, případně se to inspiruje v jiných filmech. Dost mě překvapila akce, které je tu opravdu dost. Celá zápletka nepůsob moc zajímavě, ale celkem to šlape a táhnou to dost i postavy. Například Zdeněk Godla je tu hodně dobrý. Příběh se odehrává v divokých 90kách na Slovensku, kde je vše prorostlé mafií a spravedlnosti se člověk nedočká. Poté, co místní neurotický údržbář z muzea Laco přijde o schopnost chodit, se vydá na svou cestu za pomstou. Jde na to dost originálně a je to místy i vtipné. Dokonce se pokusí i stát se lepším člověkem a manželem. Vše vrcholí velkolepou přestřelkou v muzeu. I Rytmus tu má vtipnou roli. "Jen hlupák si vezme nůž do souboje, kde se bude střílet." :D ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na SK pomery to má kvalitnú technickú stránku a palec hore Godlovi za jeho slovenčinu. Nemal som ani na sekundu problém veriť, že je slovenský cigáň. Ale všetko ostatné išlo mimo mňa. SK humor mi je snáď ešte viac vzdialený ako ten český a už ten je pre mňa dno. Takže evidentne nie som cieľovka.  Ale kto sa zabáva pri všetkých tých Horných, dolných a podobných slovenských sitcomoch, tak bude nadšený aj z tohto. 4/10. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet EUR990,000║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $1,652,534▐  Iná haluz! S takýmto úletom by som nerátal z našej produkcie ani náhodou. Trošku ľutujem, že som neišiel aj na to do kina, sa mi to podľa plagátu zdala riadna blbina, čo nakoniec aj bola ale dosť úderná, trefná. Režisér Jonáš Karásek sa teda zas osvedčil že vie náramne narábať s témami, ťažil z krásnych 90.rokov a dosť nápadito z toho ťažiť čo sa dá.  /80%/ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Možná se tvůrci, z nichž scenárista vydal údajně i komiksovou verzi, inspirovali v Takových normálních vozičkářích, nicméně Invalida za mě svého maďarského předchůdce překonal tak o jeden a půl stupně (možná i dva). Snad jediné, co mi občas vadilo, bylo množství vulgarismů, které sice k sociální vrstvě a do jisté míry i vybraným situacím seděly, ale v pár scénách jich už na můj vkus z úst hlavní postavy přeci jen šlo přehnaně moc. Jinak mě loňský hit Jonáše Karáska chytl díky rozehrání napínavé žánrové zábavy s humorem a svižným tempem už od prvních scén. Svérázné postavy v akci s nahláškovanými dialogy zavánějící Guyem Ritchiem, politická satira vtěsnaná do postavy prohnilého politického kandidáta jako u Mockyho a vývoj zápletky s plánem pomsty občas evokoval (v romské osadě i atmosféricky!) až western, nicméně všechny tyto i další ingredience s lehce mozaikovým vyprávěním v retrospektivě dokázal Karásek zručně zamíchat do hravého a osobitého stylu, který jenom podporoval vyloženě absurdní vývoj děje s černohumornou nadsázkou. I dramatické situace (kromě střetů s mafií i např. toho manželského mezi Lacem a Zdenou) nejednou vyústily do humorných perel a přinesly vtipy, díky nimž jsem se stále více nečekaně smál i nahlas. Hodně mě v dialozích bavily i narážky na vše možné ze slovenské a české kultury včetně písňové a literární tvorby a samostatně roztomilým, téměř jako z jiného filmu s mkrnutím po starší době, byl detektiv FF s plně realizovanou spisovatelskou zálibou. :) A závěrečná scéna mi svým rozehraným konfliktem (zájem o hudbu vs. zájem o klid a rozhovor) v kavárně přišla geniální – absurdně vygradovaná naprostá maličkost se střetem dvou preferencí, jakou i sám ze svých pubertálních prožitků pamatuji... a není to jediný prvek, díky čemuž mi Invalida, v jedné z rovin zajímavý obraz porevolučních 90. let, připadal nadčasový. [85%] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po traileru sem úplně nevěděl co od Invalidy čekat a nakonec sem velmi příjemně překvapen. Karáskovi se tady totiž velmi dobře míchat sociální drama a hodně černou a chvílemi dost bláznivou komedii, přičemž ani jednou nesklouzne do vod, kdy by si divák řekl že je to už přes čáru. Nevím do jaké míry je to náhoda, nebo jsou Karásek s Dušičkou takoví frajeři, ale takový cit pro "rovnováhu" se v československých vodách zas tak často nevidí a podobné pokusy buď překročí hranci kdy už to není zábavné a vtipné a nebo neudrží tempo a začnou hrát na jistotu. Velmi dobře tu navíc funguje atmosféra devadesátek s dobře zvoleným dobovým soundtrackem a samozřejmě také herci. Tam si největší prostor kradou Gregor Hološka a Zdeněk Godla a nutno říct že zaslouženě...80% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Divácky ohlas bol veľmi pozitívny, pasujúci film do pozície najlepšieho slovenského filmu v ére samostatnosti, resp. pridelenia statusu kultového diela. Režisér Jonáš Karásek reagoval nasledovne: „Tieto reakcie ma, samozrejme, veľmi hrejú, niet väčšej radosti pre mňa ako tvorcu, než keď sú diváci spokojní. Či sa stane naozaj kultovým, preverí až čas, isteže budem veľmi rád, keď náš film nezostarne a bude fungovať aj po rokoch a aj pre generačne nové publikum. To sa nedá predpovedať - to my sme zažili 90-te roky, ďalšie generácie už nie. Napriek tomu si však myslím, že problémy, ktoré naši hrdinovia riešia, sú stále tu a myslím, že tu budú aj o pár rokov. Takže by som bol veľmi rád, ak by aj s časovým odstupom ostal - ak už nie kultovým, tak aspoň nadčasovým a vtipným.“ (Biopler)
  • Scenárista je bratom rapera Majka Spirita. Ten si vo filme zahral menšiu rolu člena zásahovej jednotky. (Cashville)
  • Keď Laco ide už na vozíku v nemocnici, kričí za svojou ženou: "Mňa sa nezbavíš, s tým sa lúč... Sem tvúj muž." Je to citácia zo skladby Richarda Müllera "Nebude to ľahké" z roku 1992. (Dance29)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama