Reklama

Reklama

Novomanželia Larisa (Nadežda Kaleganová) a Vladimir (Maxim Ivanov) Savickí nastúpili 24. augusta 1981 na palubu lietadla, ktoré smerovalo z Komsomoľsku na Amure do Blagoveščenska. Tridsať minút pred pristátím sa civilné lietadlo AN-24 zrazilo s bombardérom sovietskeho letectva TU-16 a vo výške viac ako päť kilometrov nad zemou sa rozpadlo na kusy. Nikto nemal prežiť, ale stal sa zázrak. Larisa Savická sa prebrala uprostred trosiek lietadla v nepreniknuteľnej tajge. Teraz sa musí sama pričiniť o skutočný zázrak, ktorého je schopný len človek s naozaj silnou vôľou prežiť... (TV Markíza)

(více)

Recenze (20)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Je to film o zaujímavej téme - Prežitie v prírode -, ale spracovanie je na rok 2022 asi o 50 rokov pozadu. Podobný film Zázraky se dějí (1974) , bol zaujímavejší a lepšie podaný. A to sa písal rok 1974. Príbeh samotný je smutný a tragický, ale to spracovanie mi nevyhovovalo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, jo... Já vím. Zase ruSSáckej film a můj stranický závazek.... Jenže zase jsem neodolal, protože to letecké téma mixlé survival žánrem dost lákalo. Navíc je to už pěkná doba co jsem viděl Příběh opravdového člověka o statečném Meresjevovi a tak jsem si řekl, že nuškodí nějaký ten příběh opravdové člověkyně. Zázraky se občas dějí a někdy někdo přežije nebeský pád z několika kiláků ač je jinak z letadla jen halda trsátek na kytaru a z cestujících kusy těl, mnohdy neidentifikovatelných. Své by o tom mohla vyprávět Vesna Vulovičová, která Jako jediná přežila pád letadla, které se v roce 1972 zřítilo v Československu. Ta nespadla z pěti kiláků jako Larisa, ale rovnou z deseti! Sice měla díky zlomeninám v těle jednou tolik kostí, ale přežila a dala se dohromady tak, že dožila úplně normálně. Pád Antonovu v tomto filmu byl udělán efektně, no a pak nastalo to plahočení se tundrou... Kupodivu prakticky bez komárů, což nechápu. protože ti by tam Vesnu sežrali za živa. Nebudu spoilerovat, ale tvůrci zapomněli ze všech strastí na útok dových včel a proboření se pod led. Jo aha, on tam vlastně žádný led nebyl. Tak jen ty včely. Jinak tam bylo všechno. RuSSká žena stejně jako hrdinný Meresjev dokáže s těžkými zraněními nohou slézat skály, brodit bažiny, obcházet oklikou vrcholové predátory a vůbec prostě vydrži v nepohodě i když počasí zrovna pobytu v přírodě nepřeje. Ve filmu mi docela bavíl ten sedmdesátkovej nádech a zase jsem si  musel (už po tolikáté)  říct jaký jsou ty ruSSáci svině. Nevím jestli tohle samozřejmě nebylo jen ve scénáři, ale z jiných katastrof ať už šlo o letadla, ponorky či lodě vždy tutlalo vedení pozůstalým obětí pravý stav věcí tak dlouho až už to tutlat nešlo. Koneckonců když Ukrajina udělala z Křižníku Moskva ponorku, tutlalo se v ruSSku úplně stejně jak tenkrát, Kursk to samé... Tady ve filmu zavřeli město, že je tam prej horečka! .-). Prostě hnus, naprosto odporná země. Úplně ztracená, není jim pomoci. Až je člověku prostých ruSSů málem líto. Melodramatická linka mi tam nebavila a spíše rušila. Těch flashbacků z pionyrskavo lagera v Artěku a rabotani v kružke, tam bylo prostě mnogo. Dávám za tři obrázky ze skicáku. * * * ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rusové si točí po svém a mě to prostě nesedí. Přestože se tentokrát zpracovává skutečný příběh, nevěřil jsem filmu jedinou minutu. Už pád letadla je zpracovaný tak, že by i v Marvelovce působil jako pěst na oko a následný boj o přežití je po všech směrech nevěrohodný a ne úplně dobře a hlavně zábavně zpracovaný.  Navíc standardně mizerné ruské herectví a tuna patosu. Bohužel špatné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak ruský survival celkovo zaujímavý, ale bez hraničných situácií. Hoci samotná skutočná osoba bola prítomná na natáčaní, sama priznala, že nič také ako putovanie tajgou sa nestalo. Sedela pripútaná v kresle a čakala a čakala, či niekto príde. No lenže keby podľa toho mali natočiť film, to by bolo celkom nuda 90 minút nakrúcať ženu sediacu v sedadle. Tak si vymysleli príbeh a mohli aj lepší, silnejší. A celkovo aj zrážka mohla byť natočená lepšie, pretože príbeh sa nedostal ani do Leteckých katastrof, pokiaľ viem, ale je to iste zaujímavá kauza. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Proč "pouze" tři hvězdy tak zajímavému a vizuálně nadprůměrně působivému filmu? Předně proto, že ve skutečnosti vše proběhlo podstatně jinak (realitě odpovídá pouze příčina pádu letadla), proto, že tvůrci z Larisy udělali ženského MacGyvera a z katastrofického survivalu patetické melodrama. Ale zároveň musím ocenit perfektní trikovou scénu pádu letadla, bezvadné retro obrazy ze života v CCCP, nebo syrové záběry z tajgy (Naděžda K. si při natáčení asi opravdu "užila"). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Samotná Larisa Savitskaya bola prítomná na scéne ako konzultantka. (Arsenal83)
  • Larisa Savitskaya (Nadezhda Kaleganova), podle jejíhož příběhu byl snímek natočen, řekla: „Nechodila jsem po tajze a nehledala manžela, ale prostě tiše a mírumilovně čekala na pomoc a seděla v křesle vraku letadla.“ Měla totiž zlomenou páteř na 5 místech, ruku, žebra, otřes mozku a přišla téměř o všechny zuby. Ze všech zranění se postupně zotavila a dokonce se později stala matkou syna. (sator)
  • Natáčalo sa v lete 2020 v Permskom kraji. (Arsenal83)

Reklama

Reklama