Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou sester, Lee (Meryl Streep) a Bessie (Diane Keaton), které po dvaceti letech odloučení opět sblíží Bessiina nemoc, jejiž léčení vyžaduje transplantaci kostní dřeně od příbuzného. Lee tak přijíždí na Floridu spolu se svými dvěma syny Hankem (Leonardo DiCaprio) a Charliem. Po tolika letech dochází mezi Lee a Bessie ke konfrontaci jejich velice odlišných životních stylů a názorů. Lékař (Robert de Niro) Lee sdělí, že nemoc je bohužel vážnější než se domnívala... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Happens 

všechny recenze uživatele

Nadupaný film skvělými herci a přeci jsem film musel vidět po druhé, neb jsem si nezapamatoval po prvé žádný děj. Což se mi nepodaří ani nyní, neb je to takové unylé a vláčně táhlé točící se okolo umírání a nemocí, což samo o sobě je dost emocionální, ale film se snaží natolik běsnit emocemi, až je to jakési nijaké. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke vztahům mezi postavami a samozřejmě hlavnímu tématu jsem čekal mnohem silnější drama. Tam, kde ho příliš není a přitom by být mělo, to těžce zachraňují herci. Obzvlášť Meryl Streep je výborná, dál samozřejmě potěší Robert De Niro a Leonardo DiCaprio ve své tehdy snad oblíbené roli problémového kluka. Se závěrem ale problém nemám, především zrcátková scéna dokáže vyprávět. 70% ()

Reklama

Dado 

všechny recenze uživatele

Marvinova izba je film stavajúci svoje predpoklady na úspech v očiach divákov predovšetkým hviezdnym hereckým obsadením a vážnou témou príbehu a v týchto smeroch sa mu to samozrejme darí. Meryl Streep a Diane Keaton ako dve sestry sú vynikajúce, vychádzajúca hviezda Leonardo Di Caprio predviedla rovnako kvalitný a uveriteľný výkon a túto trojicu v jednej z vedľajších úloh skvele doplnil Robert De Niro. Na druhej strane je však inak skvelá myšlienka príbehu podaná pomerne statickým a neatraktívnym tempom pre diváka, k čomu sa navyše pridružili aj diery v scenári, ktoré sa kompetentní neúspešne snažili zaplátať občasnými komediálnymi výstupmi. Navyše po vyše 90 minútach filmu väčšina ľudí čaká aspoň záver s poriadnou gradáciou, s niečím, čo by filmu dodalo akúsi jedinečnosť. Z potenciálne vynikajúcej drámy sa tak napokon vykľul len priemerný film ozvláštnený len skvelými hereckými výkonmi. (60%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Máte rádi soccer a návštěvy holiče/kadeřnice? Jestli ANO, tak úvodní pasáž příběhu o jednom neřádovi a jeho tetě nepropásněte srkáním koly skloubené s tupým výrazem na tolikráte viděný strop! Každý účastník devítiletého procesu českého školství (vyjma šprtů a znalostí chtivých dívek v prvních lavicích) zkoušel vytvářet vepře alias odrážet světlo na tabuli a poťouchle se šklebit. Zřejmě by jste neřekli, kolik že pasáží v Marvin's Room se točí okolo těchto vepřů na stěně! "Můžu kouřit? Kouření je u nás zakázáno. Budu kouřit potichu." Pokud máte osobní experience s oddělením pro trvale ležící, tak budete valit bulvy na mažoretku, jež toto neoblíbené oddělení vychvaluje do nebes (náhrobní kámen k pobytu je FREEEEE!). Impotentní Leo a brzy mrtvá tetička, jež prý chrchlá krev z hladu vytváří snímek, na nějž po vydatné snídani zapomenete. Permanentně. 30% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Marvinův pokoj je kvalitní psychologické drama se zaměřením na křehké rodinné vztahy. I ty nejosobnější a nejtěsnější vazby mohou být narušeny rozepří, nedorozuměním, či hrozbou dobrovolného uvěznění. Všechny nepřekročitelné rozdělující hranice s ostrou hranou se časem obrousí. Přítomnost smrti v životě přináší strach, který se snažíme vytěsnit ze své mysli za každou cenu. Chuť smrti rozděluje i sbližuje a je schopna dostávat z lidí jejich lidskou stránku včetně nezištné obětavosti pro své blízké. Stáří, vážná nemoc a smrt bývají tím největším strašákem rodinné soudržnosti. Herecké výkony jsou dobré. Celková atmosféra má sice tendence k velkolepému citovému vydírání, naštěstí se jí daří držet ve snesitelné hutnosti. Hlavní postavou komorního příběhu je Lee (dobrá Meryl Streep), unavená ze svého neutěšeného života svobodné matky. Direktivně a bez naslouchání ke svým dětem, nedůvěrou a pomalým bolestivým přijímáním chmurné podoby budoucnosti. Opětovné sbližování ji učí umět přijmout zodpovědnost a tlumit její vlastní životní nespokojenost. Stejně důležitou postavou je starší sestra Bessie (dobrá Diane Keaton) s laskavostí dobrovolného žaláře obětavosti. Její láskyplnost je tím, co zjemňuje pocity křivd a nastoluje novou soudržnost. Nejtěžší je smíření se se sebou samotným. Hlavní mužskou postavou je Leein dospívající syn Hank (zajímavý Leonardo DiCaprio) ve své vzpurné revoltě proti rozkazům své matky. I tak se projevuje nedostatečný respekt a zatvrzelé odmítání rovného přístupu. Z dalších rolí: laskavý nositel špatných zpráv dr. Wally (sympatický Robert De Niro), bezmocný ležák a starý otec sester Marvin (Hume Cronyn), svérázná sledovatelka telenovely a popletená tetička Ruth (zajímavá Gwen Verdon), Hankův mladší a poslušnější bratr Charlie (Hal Scardino), prostodušší bratr doktora Wallyho Bob (Dan Hedaya), či nad Hankem bdící psychiatrička Charlotte (Margo Martindale). To nejkrásnější, co může člověk dávat svým nejbližším je láska. Nesobecká, obětavá, hřejivá a radostná. Potom i chvíle bolesti přináší radostný a spásný optimismus do životů všech zúčastněných. Jak prosté! Jak těžké! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Scott McPherson zemřel ve věku 33 let na komplikace způsobené nakažením virem AIDS krátce poté, co dokončil filmovou adaptaci své stejnomenné divadelní hry. Film byl do kin uveden přesně čtyři roky po jeho smrti. (jezurka42)
  • Poslední kinofilm pro Hume Cronyna. (HellFire)

Reklama

Reklama