Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Snímek líčící život dospívajícího chlapce na konci světa v zapadlém městečku Concrete, jehož název je už sám o sobě dosti příznačný. Nádherná příroda a atmosféra maloměsta jsou jen okrajovou součástí příběhu, který je především o vztazích a to tak, že těch rodinných. V dnešní době kdy není neobvyklé zakládat rovnou několik rodin za život je vztah dětí a jejich nevlastních rodičů a sourozencům velmi aktuálním tématem. Herecké výkony jsou dokonalé a dalo by se říct že (který byl dokonale odporný) táhnou celý film, ne že by děj sám o sobě nebyl zajímavý, ale místy byl lehce rozvláčný a místy mi to zase přišlo lehce nedotažené. (Ve filmu je spousta vedlejších a méně důležitých dějových linií- jen naznačených a to je podle mě škoda. Když už se tvůrci rozhodli do filmu něco přidat, nemělo by to být jen polovičatě...) Takže by mi určitě nevadilo trošku to prostříhat- hlavně ze začátku filmu. ----"You're so afraid that someone's gonna get something that you never had. It's what makes you mean. And you know something, Dwight? One of these days, all of that meanness is gonna snap back and slap you right in the face."---- ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Matka hledá chlapce pro syna, aby našla tyrana. Robert De Niro poněkolikáte umně ztvárnil vyšinutého chlapa, v tomto případě nabubřelého otce s mindráky. Tyto role mu jsou ušité přesně na míru. Chlap co neumí skoro nic, ale dělá, že umí všechno. Když mu někdo řekne pravdu do očí, tak je okamžitě oheň na střeše a nebojí se použít i násilí. Takovej bezpáteřní parchant, že mu máte sto chutí fláknout. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio uz v mladosti ukazal, ze z neho raz bude velky herec. Robert De Niro tu exceluje v ulohe tyranského otca a tak diabolský ako tu, bol snad len v Cape Fear. Okrem tychto dvoch hereckych koncertov obsahuje film aj kopu dalsich postav, ktore prilis zaujimave nie su a tym padom je film trochu rozvlacny a ako celok je len solidny priemer. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nad mé očekávání skvělý film, kterému dominují dvě velká herecká esa, mladičký DiCaprio, jenž tu potvrzuje svůj výjimečný talent, a De Niro, který předvádí výkon hodný svého slavného jména a přestože sympatie k jeho postavě jsou během příběhu proměnlivé, stále měl v sobě kouzlo, které mi jakožto divákovi na něj nedalo jednoznačně kladný či záporný pohled. Potěšil mě soundtrack skládající se ze starých dobrých písní, prostředí, v němž se děj odehrává, ale také vylíčení atmosféry doby. Že je film založený na skutečném příběhu, to už jen umocňuje finální dojem. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Další, kdo se bude opakovat. Di Caprio ukazuje, proč je jedním z nejtalentovanějších herců současnosti, De Nirova exhibice je sama o sobě úžasná (jeho skautský obleček je k popukání). Snímek se zaměřuje především na Tobyho dospívání a postupně se komplikující "vztah" k nevlastnímu otci vrcholící závěrečnou bitkou. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu a knize se Tobyho (Leonardo DiCaprio) nevlastní otec jmenuje Dwight Hansen (Robert De Niro). Ve skutečnosti to byl Robert Thompson. Tobyho matka se ve filmu jmenuje Caroline (Ellen Barkin). Ve skutečném životě se jmenuje Rosemary. (KGBelik)
  • Tobyho bratr se ve filmu jmenoval Gregory, ve skutečnosti se jmenuje Geoffrey. (CliffLee)
  • Producent Art Linson věděl, že film bude těžké prodat. Když se zúčastnil zkušebního promítání filmu s vedením Warner Brothers, zeptal se jedné staré dámy, co si o filmu myslí. Ke svému potěšení zjistil, že se jí film líbil. Později zjistil, že ta stará paní byla babička Roberta De Nira. (KGBelik)

Reklama

Reklama