Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Parádní film s průměrnám scénářem, který zvedají hlavně herecké výkony hlavních představitelů. Robert De Niro je úžasný a ani se mu nedivím, že toužil pořádně toho spratka DiCapria profackovat. Každopádně má tento snímek hromadu much, jejichž vychytáním by se mohlo jednat o jeden z nejpovedenějších filmů. Třeba vedlejší postavy mají zbytečně málo místa, scénáristovi se nepovedlo rozepsat jednotlivé konflikty mezi postavami a dotáhnout je do konce. Samotný závěr pak působí sice přirozeně, ale zároveň by mohl být údernější, takhle se jedná až o moc jednoduché ukončení děje. Škoda, ale stejně jsem se bavil... [TOP 19/6 83%] ()

Skip 

všechny recenze uživatele

De Niro je prostě extratřída, ať už hraje kohokoli v čemkoli. V tomto filmu zahrál skvělou zápornou postavu a přes veškeré antipatie, které vzbuzuje, přesto je někde pod povrchem cítit člověk, na kterém se bohužel podepsalo maloměsto se svými hodnotami, které dokáží doslova ubíjet, a tak, ač prvotřídní parchant dusící své blízké, přesto vlastně chudák a oběť, což si ale nedokáže nikdy přiznat. Jen díky De Nirovu hereckému mistrovství to nebyl pouze prvoplánový hajzl a člověk cítí, že kdyby vyrostl jinde, v jiném prostředí a mezi jinými lidmi, mohl by být někým jiným. Možná...a možná také ne. Hajzlem se člověk stává s různých příčin. Leonardo DiCaprio zahrál výborně dospívajícího Tobyho/Jacka, věčně zápasícího se svou do průšvihů ho vrhající povahou, bouřícího se proti otčímovi, maloměstským hodnotám a všemu tomu hnusu kolem sebe, kterému touží uniknout. Velmi dobrý film a pro Lea parádní rozjezd. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio dostal šanci vedle Roberta DeNira, chytil ji za pačesy a už nepustil. Famózní výkon obou, ovšem u Leonarda si jej můžeme vychutnat vůbec poprvé (a ihned bude následovat retardovaný kluk po boku Johnnyho Deppa). DeNiro jako despotický chlápek, který si vybíjí vlastní neúspěchy na nevlastním synovi. Skvělý, jako vždy. Závěrečná bitka obou dvou hvězd je tou nejsladší třešničkou na dortu. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Silné devadesátkové drama, které ukázalo geniální herecký trojlístek v té nejčistší podobě (De Niro, Barkin, DiCaprio) a zároveň odvyprávělo dobové drama z padesátých letech, které je navíc založené na skutečných událostech. Není vlastně, co vytknout. Ten vztah mladého floutka DiCapria a jeho násilnického otčíma a alkoholika De Nira byl čisté niterné peklo. Oči jsem mohl vykoukat nad tím, jak DiCaprio si krade film pro sebe a De Niro mu to vrací neméně geniálním herectvím. Jen se připravte na to, že kromě dokonalého herectví je příběh přeci jen dost jednoznačný a nikam se moc neposune. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento film je v prvé řadě herecký koncert De Nira a DiCapria, bohužel i scénář si je přespříliš vědom, že právě ti dva jsou hlavním tahákem filmu, a tak se občas opomíjí zaměřit na "the big picture". Film tedy ne vždy komplexně vypovídá o životě chlapce (a už vůbec ne o celém dospívání v americe), nicméně jako náhled do zvláštně (dys)funkční rodiny fugnuje velmi dobře. Střety mezi otcem a synem mají šťávu, navíc lze chápat oba úhly pohledu, takže nevzniká syndrom jedné nenáviděné postavy. Pěkné... 7/10 ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro (Dwight) viděl herecký výkon Leonarda DiCapria (Toby) v tomto filmu, zavolal Martinu Scorsesemu, aby mu o něm řekl, že se na něj musí podívat. Scorsese od té doby říká, že to bylo velmi neobvyklé, protože De Niro by za normálních okolností takovou chválu pro svého hereckého kolegu neměl. (KGBelik)
  • Tachometr ukazuje ve scéně, kdy se Dwight (Robert De Niro) pokouší vyděsit Tobyho (Leonardo DiCaprio), stejně jako v sekvenci, kdy se Toby vydal Dwightovým autem bez dovolení na projížďku. (bfa)
  • Tobyho bratr se ve filmu jmenoval Gregory, ve skutečnosti se jmenuje Geoffrey. (CliffLee)

Reklama

Reklama