Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jako film ze začátku nic moc pak se to pomalu zlepšoval a bylo to uplně na vrcholu ale pak najednou velkej zásek a konec. Trochu mě konec sklamal no ale muselo to být podle skutečné události. Robert De Niro a jeho užasné herecké schoponosti to všechno zachraňovali po boku s ještě nedozrálým Leo Di Capriem jsem rád že jsem to viděl v originálním znění a né s českým dabingem. Při konci jsem se nestačil divit. Film byl hodně impulzivní a myslel jsem že to skončí trochu jinak. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio dostal šanci vedle Roberta DeNira, chytil ji za pačesy a už nepustil. Famózní výkon obou, ovšem u Leonarda si jej můžeme vychutnat vůbec poprvé (a ihned bude následovat retardovaný kluk po boku Johnnyho Deppa). DeNiro jako despotický chlápek, který si vybíjí vlastní neúspěchy na nevlastním synovi. Skvělý, jako vždy. Závěrečná bitka obou dvou hvězd je tou nejsladší třešničkou na dortu. 90% ()

Reklama

harfuska 

všechny recenze uživatele

Tento film by som označila ako učebnicový - klasické téma, známi herci hrajú tak, ako scenár vyžaduje, dej sa uberá očakávaným smerom a celé je to výborne natočené. Človek by čakal, že to bude fungovať, ale.... u mňa to nezafungovalo. Nedokázala som sa sžiť so žiadnou s postáv. Jednoduchšie povedané, bolo mi jedno, čo sa s nimi stane. Proste sa nedostavili žiadne emócie, aj napriek tomu, že lietali facky. Možno chýbalo viac alkoholu alebo viac tyranie, aby to nebol len taký vlažný čajíček. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní! Celou dobu jsem cítila tu bezmoc, kterou si musel Toby v podání Leonarda DiCapria projít. Měla jsem sto chutí tomu násilníkovi, který si říká "otec", jednu vrazit! Skvělý přesun emocí. PS: nikdy bych si nepomyslela, že tohle malé šikovné dítko bude jedno dne milovat celý svět.. včetně mě!! ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Fantastický Leo, který byl ve všem naprosto úžasný a v lecčem konkuroval všem ve filmu, a fantastický De Niro, který úžasně zahrál toho blba. Mám ho ráda, je mi sympatickým, ale bože, tady bych ho nejradši profackovala. Až tak skvěle to zahrál. Spousta zajímavých postřehů, a že život není postaven jen na promyšlených rozhodnutí. Líbilo se mi to propojení se začátkem, kdy nebyl problém se sebrat, a odejít, přestěhovat se. Proč to tak neudělat na konci, že? A do toho ta krásná stará Amerika. No úža. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)
  • Leonardo DiCaprio vyrostl během natáčení o několik centimetrů, a tak se v některých scénách musel krčit, aby vypadal menší než DeNiro. (CliffLee)

Reklama

Reklama