Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Reesam 

všechny recenze uživatele

Fantastický Leo, který byl ve všem naprosto úžasný a v lecčem konkuroval všem ve filmu, a fantastický De Niro, který úžasně zahrál toho blba. Mám ho ráda, je mi sympatickým, ale bože, tady bych ho nejradši profackovala. Až tak skvěle to zahrál. Spousta zajímavých postřehů, a že život není postaven jen na promyšlených rozhodnutí. Líbilo se mi to propojení se začátkem, kdy nebyl problém se sebrat, a odejít, přestěhovat se. Proč to tak neudělat na konci, že? A do toho ta krásná stará Amerika. No úža. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Snímek líčící život dospívajícího chlapce na konci světa v zapadlém městečku Concrete, jehož název je už sám o sobě dosti příznačný. Nádherná příroda a atmosféra maloměsta jsou jen okrajovou součástí příběhu, který je především o vztazích a to tak, že těch rodinných. V dnešní době kdy není neobvyklé zakládat rovnou několik rodin za život je vztah dětí a jejich nevlastních rodičů a sourozencům velmi aktuálním tématem. Herecké výkony jsou dokonalé a dalo by se říct že (který byl dokonale odporný) táhnou celý film, ne že by děj sám o sobě nebyl zajímavý, ale místy byl lehce rozvláčný a místy mi to zase přišlo lehce nedotažené. (Ve filmu je spousta vedlejších a méně důležitých dějových linií- jen naznačených a to je podle mě škoda. Když už se tvůrci rozhodli do filmu něco přidat, nemělo by to být jen polovičatě...) Takže by mi určitě nevadilo trošku to prostříhat- hlavně ze začátku filmu. ----"You're so afraid that someone's gonna get something that you never had. It's what makes you mean. And you know something, Dwight? One of these days, all of that meanness is gonna snap back and slap you right in the face."---- ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Parádní film s průměrnám scénářem, který zvedají hlavně herecké výkony hlavních představitelů. Robert De Niro je úžasný a ani se mu nedivím, že toužil pořádně toho spratka DiCapria profackovat. Každopádně má tento snímek hromadu much, jejichž vychytáním by se mohlo jednat o jeden z nejpovedenějších filmů. Třeba vedlejší postavy mají zbytečně málo místa, scénáristovi se nepovedlo rozepsat jednotlivé konflikty mezi postavami a dotáhnout je do konce. Samotný závěr pak působí sice přirozeně, ale zároveň by mohl být údernější, takhle se jedná až o moc jednoduché ukončení děje. Škoda, ale stejně jsem se bavil... [TOP 19/6 83%] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,104,962Tržby Celosvetovo $-║ Dráma zo života dospievajúceho chlapca na prelome 50.rokov minulého storočia v zapadlom meste niekde v USA, je hereckým excelovaním mladého Leonarda DiCapria, ten tu dokazuje aký potenciál mal už v mladom veku a dokonca tu zatieňuje aj výkon taktiež výborne hrajúceho Roberta De Nira. Príbeh nie je dohromady ničím zvláštny, čo by sme už nemali šancu vidieť ale práve výkon spomínaných dvoch hercov tento film povyšuje na vyššiu úroveň a len niečo málo tomu chýba aby to bol dokonalý vo svojej prezentovanej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami. (Tobey Maguira som tam v jednej z úloh vôbec nespoznal) /80%/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vyklubat se ze skořápky, postavit se na vlastní nohy a roztáhnout křídla bývá pořádná dřina. To celé bude mít hlavní postava hutně komplikované, jeho matka se vdala a svěřila ho na několik týdnů do péče otčíma. Počáteční výměny jsou celkem pochopitelné a požadavky zcela oprávněné. Ovšem poté se začne projevovat skutečná otčímova povaha, impulzivní primitiv a krutý despota se na uzdě dlouho neudrží a nachystá adolescentovi hodně velké sousto k sežvýkání. Polepši se nebo chcípni. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Leonardo DiCaprio vyrostl během natáčení o několik centimetrů, a tak se v některých scénách musel krčit, aby vypadal menší než DeNiro. (CliffLee)
  • Když Robert De Niro (Dwight) viděl herecký výkon Leonarda DiCapria (Toby) v tomto filmu, zavolal Martinu Scorsesemu, aby mu o něm řekl, že se na něj musí podívat. Scorsese od té doby říká, že to bylo velmi neobvyklé, protože De Niro by za normálních okolností takovou chválu pro svého hereckého kolegu neměl. (KGBelik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno