Reklama

Reklama

Obsahy(1)

André je rozvedený muž ve středních letech, který chce na jedné straně začít nový život, ale na druhé straně musí se ctí zastat otcovské povinnosti ke své dospívající dceři. Vezme jí na dovolenou do přímořského letoviska na Mauritiu. Teprve nyní André zjišťuje, že Véronique je už vlastně mladá dáma. I když otcovský dohled nabírá na ostražitosti, přesto Véronique ztratí pro osmnáctiletého Benjamina srdce. Aby se pro tohoto chlapce stala co nejzajímavější, vydává Véro svého otce za milence, u kterého se skrývá, protože ji hledá policie kvůli krádeži a drogám. Benjamin jí uvěří každé slovo, a jak bývá obvyklé, brzy se na Mauritiu nenajde jediný člověk, který by o tomto podivném "milenci" nevěděl a neodsuzoval jeho chování. Když se André o všem doví, nejraději by, jako každý správný otec, své dceři nařezal a okamžitě odjel, ale... Po boku Gérarda Depardieua, se kterým francouzská komedie Táta nebo milenec? stojí a padá, debutovala mladinká Marie Gillainová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Být rozvedený a vyjet si s pubertální dcerou na dovolenou na pláž jistě není žádná legrace pro leckterého otce. Své o tom ví André s tváří Gérarda Depardieua. Vlivem nerozvážnosti své dcery je popřen jako její otec a naopak se z něj stal její milenec a válečný invalida k tomu a to jenom proto, že se zakoukala do místního chlapce. A problémy z okolí samozřejmě nenechají na sebe dlouho čekat. Příběh je to vcelku stylový, zábavný a v rámci vztahu otce s dcerou i vcelku ušlechtilý. Která dívka by si nepřála takového otce, který nakonec přistoupí na její hru a ještě jí navíc poradí. Věkově přiměřené vtípky působí dobře a tak nějak přirozeně. Režisér a scénárista v jedné osobě Gérard Lauzier se nesnažil přímo o bláznivou komedii, ale o upřímné a úsměvné vyprávění. Určité klišé se tu samozřejmě také najde, ale bez toho by to snad ani nešlo. Scénář je pevný v základech a nese v sobě skutečnou přirozenost a svěžest a tak není divu, že, jak už dnes víme, po tom sáhl Hollywood a natočil svůj remake. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Chvílu som váhal k akému hodnoteniu sa vlastne prikloniť, vychádzalo mi to tak na 3,5 hviezdy, ale za brilantný výkon Depardiea, to zaokrúhlim na štyri. Tento chlap sa dokáže plnohodnotne vžiť do akejkoľvek role a či už ho vidím ako Jeana Valjeana z Bedárov, Krištofa Columba alebo v tejto romantickej komédií ako skvelého otca problémovej dcéry, tak musím uznať jeho herecké kvality, ktoré aj z vcelku priemernej a tak trochu infantilnej komédie robia niečo viac. Výborne napísaný a hlavne zamotaný príbeh o spletí lží a pascí, ktoré na svojho milého otca nastražila nezletilá puberťáčka. Aj napriek svojej dĺžke je film pútavý od začiatku do konca s minimom hluchých miest. Film môže poslúžiť aj ako taká príručka pre začínajúcich otcov ako sa zachovať v problémových situáciach. Divák sa dokáže plne stotožniť s pocitmi otca, ktorého dcérka si rada vymýšľa a neuvedomuje si do akých zložitých situácií dostáva celé svoje okolie. A keď už má vyjsť s pravdou von, tak ju premôže strach. Pocit, ktorý všetci dobre poznáme. A také prázdniny na ostrove by si prialo veľa dievčat v jej veku. 75% ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenáročná francouzská oddychovka, jejíž americký remake Můj táta hrdina, natočený o tři roky později, byl sice zcela zbytečný, ale když už tu je, dává na výběr protože každá z verzí je v něčem lepší a v něčem horší. Záleží na vkusu. Originál má v sobě typickou francouzskou ležérnost, pohlednou Marii Gillain a několik zábavných scén navíc, remake zase hollywoodsky promyšlenější detaily, výraznější vedlejší postavy a Daltona Jamese, který je coby Ben mnohem příjemnější než nesympatický Patrick Mille jako Benjamin. Obě verze však mají sympaťáka Depardieua v téměř totožných situacích, takže nakonec je v zásadě jedno, po které verzi nakonec sáhnete. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nevtipný filmový hřích raných devadesátek, který už dávno nestojí za vidění (otázka, zda za to někdy stál, je pro mě samozřejmě jen řečnická). Děj je zcela stupidní, herecké výkony vesměs naprosto tragické, a celkově mi uniká nejen to, proč tento film čas od času české televize stále reprízují, ale i to, jak se to prase Depardieu kdy mohlo stát populárním hercem. Zdroje jeho (dřívější) popularity mi skutečně unikají a mám na toho herce strašnou alergii - a to je zde ještě relativně "normální", než se vyžral a prochlastal do své dnešní podoby. Marie Gillain je zde ovšem roztomilá, byť český televizní dabing bohužel nikdy neumožnil slyšet její hlas. Dvě hvězdy tedy hlavně za ni. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Prázdniny u moře se čtrnáctiletou dcerou, která se chová pitomě a na konci se k ní přidá i její tatínek....celkem bezobsažný scénář o jedné velké lži....ale zase ten konec je takový pěkně smířlivý ohledně vztahu otce a zlobivé dcery a celý filmem se nese taková milá atmosféra bezstarostného mládí, ke kterému přispívají parádní lehké letní ohozy dcerky....takže kdo má rád prázdninové filmy a nečeká řachandu, ať si hvězdu přidá. "Ráda lžu, dělá to život zajímavějším." ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama