Reklama

Reklama

Otevři oči

(TV film)

Obsahy(1)

Půvabná Kristina (H. Maciuchová), jejíž rodiče žijí dlouhodobě pracovně v cizině, zůstane doma sama se svou mladší sestřičkou. Nešťastnou náhodou při automobilové nehodě zraní mladého studenta Milana Presla (J. Drbohlav). Od té doby trpí výčitkami svědomí, protože si myslí, že mladíkovi, který po zranění kulhá, způsobila životní trauma. Půjčuje mu peníze, nechává ho dokonce přespat ve vile. Nepozná, že ji mladík využívá, protože se do ní zamiloval. Jenže Kristina zrovna potkala někoho, s nímž si dovede představit společný život… Komorní příběh Rudolfa Ráže v roce 1975 natočila režisérka Eva Sadková s Hanou Maciuchovou v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Místy neskutečně naivní, ale v rámci TV mini dané doby je to hodně zajímavá záležitost. V polovině 70. let Hana Maciuchová točila sice ještě ty nejarchaičtější čb pohádky, ale tohle její sólo (je báječná, velmi půvabná a unese na sobě prakticky celou stopáž a stále jí není dost) ve stylu západního thrilleru vedle toho působí jak z moderní doby. Dramaturgem byla Marie Poledňáková, režii měla Eva Sadková, takže je jasné, kde se vzalo tak silné ženské téma (a proč je tu Brzobohatý tak k sežrání). A samozřejmě, že na každý pád je to především rozkoš z vědomí, jak pestrá je ta nabídka původní tvorby ČST. V tom se fakt dá hrabat věčně. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hlavními klady inscenace jsou režie a herecké výkony, nikoliv přeexponovaný scénář, který dovádí sociální parazitismus prokazatelného ničemy ad absurdum. Je pravda, že naše současnost by byla nesrovnatelně drsnější. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tedy ta třicetiletá Hanička Maciuchová byla v tom roce 1975 (a nejen tehdy) fakt kočka ! Mně se vždycky líbila. Ona a její manžel Jiří Adamíra byli pro mne vždycky takovým noblesním až téměř aristokratickým typem páru ! Film jsem bral jako takovou normální sedmdesátkovou TV záležitost, ale to co rozehrála paní Maciuchová, Brzobohatý a Drbohlav v jednom bytečku to bylo něco ! Tohle opravdu snese srovnání se západními thrillery a psychologickými dramaty. A napomohlo k tomu i to nesocialistické prostředí luxusního bytu. Dokonce si dovoluji tvrdit, že se ve filmu objeví i lehounké erotické dusno. Jak říkám, Maciuchová byla kus a když se pak po bytě vlnila jen v župánku či v těch brutálně krátkých šatečkách jejichž lem dle tehdejší módy končil někde těsně nad stehny a těsně pod zadečkem ..... Uááááá..... Skočil bych jí pod kola taky ! Pro Milana to muselo být něco šíleného. Mít na bezprostředně na dosah takovou kočku, toužit po ní, milovat ji a přitom tušit, že ona ho tam má jen ze soucitu a že nikdy nic nebude... O to hůř pro něj, že právě díky tomu soucitu nereagovala tak jak by žena měla když chce jasně odmítnout neodbytného muže takže se zdálo, že šance ale maličká tu je.... Film celkem slušně graduje a je škoda, že se v závěru víc nepřitlačilo na pilu jako v západních filmech. Tam většinou agresor od zdánlivě bezbranné a mnohem slabší oběti dostane nakládačku aby nakonec už značně poraněn zaútočil naposledy... No, ale ruku na srdce. Být Milanem, nezkusili by jste to také ? Odpoví si po pravdě každý sám. Dávám za 4 lístky do divadla ! Velká spokojenost!!! * * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

podprůměrná televizní etuda s přehrávající Maciuchovou, povětšinou mlčícím Brzobohatým a otravným Drbohlavem... naprosto nereálné chování postav, špatná kamera a střih, slabý scénář, prostě prachbída. než to vidět znovu, raději skočím pod auto. 30% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hodně dobré psychologické drama, které může za svůj úspěch poděkovat především výborným výkonům hlavních představitelů. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mizerný scénář, žádná z postav se nechová normálně. Vše táhne Hana Maciuchová, na níž se jako na herečku dá dívat. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Výborně střižené psychodrama, které svým formálním i vizuálním přístupem připomíná spíše některou ze západních proveniencí. Mít otevřené oči se opravdu vyplatí, zvlášť při pohledu na skvěle sehranou dvojici Hany Maciuchové a Radoslava Brzobohatého. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Literární část dost běžné psychologizující drama, herectví taktéž standard, ale kamera (záběry na Maciuchovou v krátkých šatečkách či filtrované flashbacky nádhera) a kupodivu velmi povedená pořádně jazzově našláplá muzika V. Zahradníka dělají z tohoto tv filmu nadprůměrnou záležitost. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Předvídatelně rozpletené psychologické drama, na němž mi vedle úskočných retrospektivních ohlédnutí (nahrazujících vnímavé chronologické vyprávění, které jediné by mohlo výstižněji zachytit hrdinčino propadání) vadilo, že schematicky založené postavy mezi sebou spojují jen formální vztahy (přestože se právě jim přisuzuje ničivá i spásonosná moc). Každá z nich je uzavřena do vlastního mikrosvěta, který si (snad sebezáchovně) formuluje stereotypně se opakujícími floskulemi, ale sdílet jej s nikým druhým nedokáže. Každá příležitost k rozřešení osudového problému je tak promarněna a nedošlo-li by konečně k nevěrohodnému, ale lecčíms anticipovanému vyvrcholení, všichni by zůstali nadobro vězni svých osvojených slov. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Hádám, že tím svým domácím interiérem a designovýma vychytávkama musela Hana Maciuchová řadovýho socialistickýho spoluobčana pěkně nasrat. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hana Maciuchová s Radkem Brzobohatým mladí a krásní, moc jim to spolu slušelo, nádherně to mezi nimi jiskřilo a ta malá sestra byla správně holčičí, chvíli k zulíbání, hned nato k zakousnutí.. Hlavní postava způsobí dopravní nehodu, srazí chodce a od té doby vláčí tento skutek za sebou jako vězeňskou kouli, on se jí totiž „postižený“ mladík neustále cpe do života.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Drbohlav se do role Milana hodil naprosto přesně. Takhle nějak si přesdstavuju slizkého šmejda, ze kterého se stala pěkná pijavice. Hezky to vygradovala. Čekala jsem trošku jiný konec. Ale to, co se stalo k tomu to příběhu sedne mnohem lépe. Souhlasím, že hercké výkony byly výborné a že tenhle příběh je celý postavený jen na nich. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Až otřesně naivní Kristinu a přitažlivého vychcánka Milana představuje mizerný scénář 32letého Rudolfa Ráže za jako obvykle fádní režie 44leté Evy Sadkové. 1) 30letá Hana Maciuchová (Kristina) svým křečovitým hereckým výkonem nikterak nedává tušit, jaká herecká osobnost v ní dříme. K jejím přednostem, tak často zmiňovaným místními komentátory, se nemohu kvalifikovaně vyjádřit._____ 2) 28letý Jaroslav Drbohlav (student Milan) je přirozený, nicméně na něm mě upoutal především rozhalený hrudník a pěkný zadek v uplých kalhotách._____ 3) 43letý Radoslav Brzobohatý (Kristinin šéf v práci) mě pak ani herecky ani vzhledem tentokrát neupoutal vůbec. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nehoda, vydírání, pokus o znásilnění, pokus o vraždu. Tak nějak bych shrnul nejdramatičtější okamžiky tohoto komorního příběhu. Škoda jen, že Radoslav Brzobohatý se nepochlapil. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet a jednoduchy dej. Vykresleni jednotlivych postav je dobre, povedene jsou i herecke vykony. A Maciuchova udelala poradnou radost, uz se opakuji, ale za me jedna z nasich nejhezcich herecek sedmdesatych let! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jak z jiného světa...námět zajímavý, uvěřitelnost je hodně vachrlatá..Drbohlav tradičně dobrej... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"...nikdy nemůžeš s kabátem svléci i svědomí..." Má Vás v hrsti, ten lotr po pravici, po levici, co má pod čepicí. Jaroslav Drbohlav jako přitažlivý pronásledovatel, pohledný, seriózní muž, jenž ze svého nitra skrytě tasí nůž. Vy tyranem (z) duše jste, Milane. Nic s Vámi nepohne? Už nemohu déle Vašemu dechu naslouchat. Už chci Vás mít z dohledu. Už mlčte, zmizte. Všechno, všechno Vám dám, jen to, po čem prahnete, si pro jiného nechám. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Žánrový miš maš, kdy se tvůrci báli jít do thrilleru a skončili v rozpačité komedii. Jednoznačným plusem je módní přehlídka Hany Maciuchové, jelikož zde je v nejlepších létech a v každé scéně i jiných šatech. 70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Hanička Maciuchová v hlavní rolí zajímavého televizního filmu o tom, že jedině, co se nedá vynutit, je láska". Ta zapletla s mladikem snažícím se o psychické vydírání dívky, která jej dříve přejela, docela slušně gradovala v té scéně v garáži. Maličko až psycho. Díky postavě male sestřičky hlavní postavy to ale  celkové vyznění filmu bylo možná až moc odlehčené. ()

Reklama

Reklama