Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

castor 

všechny recenze uživatele

Dokázali to společně a on ještě začal fandit baseballu. Herecky to mělo obrovský potenciál, velká škoda, že jsem snímek nenašel v originálním znění, český dabing trochu herecký part Kevina Bacona zašlapává do prachu země. Bezmála dvacet let staré drama je dalším výletem za brány nechvalně proslulého místa v Sanfranciském zálivu, které zlomilo mnoho mužů. Osamělý kamenný útes posloužil už třeba prchajícímu Franku Morrisovi Clinta Eastwooda nebo generálovi a správnému chlapovi Edu Harrisovi, který ve Skále musel na opačnou stranu barikády. Hlavní antihrdina strávil na temné samotce přes tři roky (i když ze zákona měl maximálně 19 dní), jakmile vyjde na denní světlo, zabije. Jeho mladý ambiciózní advokát ale vše vsadí na kritiku sadistického vedení věznice. Soudní drama bylo velmi volně inspirované skutečným příběhem (i když Henry Young ve skutečnosti nebyl žádné neviňátko), chybí mu ovšem hlavně pevnější a zkušenější režijní vedení a nápaditější scénář, ze kterého sálá zaujatost. Velmi slušné tři hvězdy!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od rezisera Rocca som este nic nevidel, a teda toto je moj prvy Marc Rocco. Film ma pribeh, ktory okamzite zaujme divaka, takze nuda hrozi len chvilami. Kevin Bacon je na urovni, ale miestami dost prehraval a na konci sa na moje pomery prilis vela casti filmu odohrava v pravnickom prostredi, no a ja pravnik nejsem, a teda pravnickym reciam nerozumiem /a nechcem rozumiet/. Ako film dobry, ale nezanecha vyraznejsiu pamatovu stopu. 75 % ()

Reklama

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda udělit 4 hvězdičky nebo 5 hvězdiček a nakonec jsem udělil 5. Film s výborným hercem je velmi zajímavý, ale chybělo mi tam víc akce v samotné věznici, alespoň ten útěk z Alcatrazu mohli na začátku zfilmovat, nebo více poukázat na život hrdiny v kopce apod. Takže žádná syrová vězeňská akce, či život s více vězni se ve filmu nekoná, ale je to výpravné drama o vyloženě jedné osobě, je založeno na myšlence a soudním procesu, nikoliv na akci. Čili kdo chce koukat na plnokrevnou vězeňskou akci, nechť si pustí Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem, kdo chce vidět především rozumný film a soudní proces, ať si pustí toto drama. Na pět hvězdiček to vyloženě není, ale čtyři mi přijdou málo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Umučení Ježíše Bacona, který si mimochodem za rok v mnohem lepších Spáčích vyzkoušel i druhou stranu barikády, mělo divákem pohnout směrem k lidskosti, ale to by se režisér Rocco nesměl utápět v tvůrčí impotenci, ledabylém mrhání hereckým potenciálem a otravných jízdách kamery po soudní síni a kolem cel. Záběry posunuté o 90° či přes rozostřené rameno účastníka dialogu byly docela punkové, takže jediné, co na jeho filmu působilo učesaně, bylo obočí soudce Ronalda Lee Ermeyho.. P.S.: Humánní přístup k vězněným a dodržování jejich práv je bezesporu známkou vyvinuté společnosti, ale aby to nepokračovalo tím, že Breivik bude chtít zvýšit kapesné a na celu novější PlayStation.. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Zajímavá je ta myšlenka, že Bacon si rok po téhle umučené roli vězně, zahrál ve Spáčích naopak na druhé straně a to jest, mučícího zmrda vězňů. Nicméně v této Vraždě prvního stupně jsem trpěl s ním. Je to depresivní flák, plnej chladu, špíny, okořeněnej o bezva obsazení, především co se týče záporné postavy supr hrajícího Oldmana a samozřejmě chválím i Slatera, u kterýho si myslím, že šlo o jednu z jeho top rolí kariéry. I když byl příběh dozajista silně dobarvenej, dojem mi to nekazilo a já se skvěle bavil! 75% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Prostitútka, ktorá navštívi Younga (Kevin Bacon) vo väzení, je herečka Kyra Sedgwick. S Baconom tvoria v skutočnom živote manželský pár. (m.a.t.o.)
  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)

Reklama

Reklama