Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

movie 

všechny recenze uživatele

Dobře odsípající podíváná, ale na své téma mi to přišlo pojáte trošku moc neseriózně. John Wayne u mě vyvolával spíš pobavení než respekt, hlavní padouch je hodně tragická, až politování hodná postavička, která většinu času neustále opakuje "Proč se mi tohle děje" a menší problém mám i s malinko odfláklou režií. Asi nejlepší Waynův moment je závěrečná jezdecká přestřelka, což je jeho jediný bad-ass moment. Pokud chcete vidět hodně zdařilý revenge wester, doporučuji POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILL. 55% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film "Maršál", "True Grit" anebo "Opravdová kuráž" budou dnešní diváci, hlavně ta mladší generace, včetně mě, znát především v novém provedení od bratří Coenů. "True Grit" je ale v první řadě románem Charlese Portise, který byl poprvé zfilmovaný v roce 1969 Henrym Hathawayem (nějakou spojitost s Anne Hathaway nehledejte). Příběh vypráví o tom, jak se jedna rázná čtrnáctiletá holka, která se rozhodne, že za každou cenu musí vykonat spravedlnost. Vrah jejího otce musí být pomstěn. Justice se k tomu moc nemá, a tak se snaží přesvědčit jednookého maršála (odtud český název) Roostera Cogburna, aby jí pomohl. Ona ví, jak vrah vypadá a společně ho tak mohou vystopovat. Jenže Cogburn je ožrala a není to zrovna chlap, který by věřil malé holce, natožpak aby se s ní někam hrnul. Do hry se ale ještě dostává texaský ranger LaBoeuf, který také prahne po stejném vrahovi jako dívka Mattie. Po peripetiích se nakonec tahle trojice vydává na lov grázlů. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/marsal-1969-75.html ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najprv som videl remake od bratov Coenovcov a priznávam, že je mi bližší, ale tento originál kvalitu taktiež má. Vedľa ostrieľaného westernového veterána J. Wayna sa výborne presadilo práve to ukecané dievča, aj keď neviem z akého dôvodu má krátke vlasy. V prvých záberoch som bol presvedčený, že ide o chlapca. Príbeh sa od nového remaku naozaj v mnohom nelíši a bol som až prekvapený aká zhoda sa v mnohých scénach našla. Výborne do filmu zapadol i R. Duvall v úlohe "šťastlivca", ale najviac som bol zvedavý na záver a ruku uhryznutú hadom. No, Coenovci na to išli rozhodne drsnejšie...70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na Johna Waynea western netradiční, na dobu svého vzniku tradiční až moc. Žánrová revize, která koncem šedesátých přišla v Hollywoodu do módy, spočívá především v posunu Wayneova kolohnáta do cyničtější roviny. Do trochu cyničtější roviny. Sice chlastá a střílí na zvířátka, ale v nitru je to pořád ten dobrácký strejda z amerického středozápadu. Významnou aktualizací nepředstavuje ani větší prostor pro ženskou postavu, neboť jde o postavu nedospělou a naivní, čili takovou, jaké byly ženy ve většině westernů. Maršál nakonec budí největší respekt tam, kde o novoty neusiluje – monumentální panoramata americké krajiny, Bernsteinův soundtrack (zkuste si při jeho poslechu nevzpomenout na Sedm statečných) a závěrečná přestřelka, kdy jsem chtěl věřit, že Wayne neuhání vpřed na motorovém vozíku, ale skutečně na koni. V té chvíli jsem pochopil, proč MUSEL dostat Oscara. 65% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, mm13 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Znám ho dobře. Vystřelil jsem po něm loni v srpnu." Tak tomu říkám známost. Možná i přátelství, protože po cizím člověku se obvykle nestřílí. Tak to vidím já a můj kámoš maršál Cogburn. Najdete ho zlitýho pod stolem a je to zábavnej týpek. Vychytralá Mattie byla oproti němu docela protivnej kluk. Ten zbytek jenom jezdil na koni, střílel a umíral, což byla trošku nuda. Za mě je to jen průměrnej western, jehož význam spočívá pouze ve skvělým remaku, bez kterýho bych Maršála v hlubinách internetu nehledal. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo od 5. září 1968 do prosince 1968. (ČSFD)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama