Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (20)

Opravdová kuráž (2010)

  • Ako sa uvádza v zaujímavostiach z pôvodného filmu Maršal (1969), postava kohúta Cogburna má mať okolo 40 rokov, John Wayne aj Jeff Bridges mali okolo 60 rokov, keď stvárnili svoje úlohy. John Wayne mal 62, Jeff Bridges 60. (Pat.Ko)

Opravdová kuráž (2010)

  • Tento film je druhýkrát, čo bol herec (Jeff Bridges) nominovaný na Oscara za stvárnenie postavy kohúta Cogburna. John Wayne vyhral ocenenie v kategórii najlepší herec za hranie kohúta Cogburna v pôvodnom Maršal (1969). (Pat.Ko)

Opravdová kuráž (2010)

  • Roger Ebert vo svojej recenzii filmu Zmätky v Arizone (1987) kritizoval používanie umelých manierizmov v dialógu bratov Coenovcov. Ako príklad filmu, v ktorom podobné archaické frázy skutočne fungovali, uviedol pôvodnú verziu Maršal (1969). Táto verzia True Grit bola posledným filmom bratov Coenovcov, ktorý Ebert recenzoval, a dal jej pozitívne hodnotenie s 3,5 hviezdičkami zo 4 možných. (Pat.Ko)

Na sever Aljašky (1960)

  • Na stejném místě, kde v tomto filmu leží srub u potoka, byl natáčen i film Maršál (1969), ve kterém hrál také John Wayne. Jednalo se o scénu, ve které zemře postava Dennise Hoppera a jeho bratra. Poté bylo stejné místo ještě použito ve filmu Nevada Smith (1966) se Stevem McQueenem, konkrétně ve scéně, kdy se postava McQueena poprvé potká s postavou ztvárněnou Brianem Keithim. Na stejném místě se točil také film Z pekla do Texasu (1958). (Mol)

Neporažení (1969)

  • John Wayne musel kvůli roli zhubnout spostu kilogramů, které musel předtím přibrat kvůli roli Roostrera Cogburna ve snímku Maršál z téhož roku. (facojurka)

Opravdová kuráž (2010)

  • V původním filmu Maršál (1969) nosí Rooster Cogburn (John Wayne) pásku přes levé oko. V tomto filmu nosí Cogburn (Jeff Bridges) pásku přes pravé oko. Možné vysvětlení je takové, že John Wayne se díval na svět pravým okem, protože byl pravičák, zatímco Jeff Bridges je liberál. V románové předloze se píše pouze o tom, že postava přišla o oko, ale není v ní zmínka o tom, že by přes něj nosila pásku. (Shaqualyck)

John Chisum (1970)

  • Během natáčení v Mexiku John Wayne vyhrál Zlatý glóbus a dozvěděl se, že byl nominován na Oscara za film Maršál. (D3VIL)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama