Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou 2 sv. vojny nám prerozprávali už množstvo príbehov o hrdinských činoch spojeneckých vojakov. Stalo sa to už dosť dlhodobým stereotypom, avšak pri tomto filme už od začiatku budete vedieť, že to nebude len taká obyčajná "streľba do bezbranných cieľov", ale kvalitný zážitok pre nenáročného diváka. Toto dielo zaraďujem k tým najlepším filmom o druhej svetovej vojne, ktoré vám určite nepokazí chuť. Nemôže prekonať také trháky, ako je napr. Zachráňte vojaka Ryana, ale ponúka iný pohľad na spracovanie nedramatického žánru. Je to niečo na spôsob skvelej video-hry Return to Castle Wolfenstain. Príbeh je veľmi atraktívny, pretože sa ocitneme v zasnežených horách nemeckého zámku Schloss Adler. Tam sa vydá skupina agentov, ktorí musia potajomky vtrhnúť do areálu a zachrániť amerického generála. Možno takýto dej majú stovky iných snímok. Áno, majú. Ale takú dokonalú špionážnu zápletku určite nie. Takto by mal podľa mňa vyzerať akčný film. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Parádny vojnový velkofilm, odohrávajúci sa v abolútne dokonalom a podmaňujúcom prostredí (lepší a temnejší hrad je snáď len v Mene Ruže). Je síce pravde, že čo do reálnosti sa občas vynára spomienka na Johna Ramba, MacGyvera a Jamesa Bonda, ale to vôbec nie je negatívom, len treba pristúpiť na danú hru a častejšie dobové technické nedostatky (natočiť ten film s dnešnou technikou, waw!). Perfektné kaskadérske kúsky, natáčanie asi nebola prechádza ružovou záhradou, ale za ten nesporný prínos do kinematografie to za to stálo :) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je to zajímavý a i celkem dobře zpracovaný. Jenže já se prostě nedokážu přenést přes to cukrkandlové zpracování neprůstřelného hlavního hrdiny (hrdinů), který kosí nepřátele pouhým pohledem. O jednu generaci mladší Noc lišky, která má (alespoň zpočátku) obdobný námět, je mnohem zajímavější, neboť vypjaté situace dokáže odlehčit humorem. Tady nepřátelé hynou po stovkách a hlavní hrdina si pořídí šrám na ruce. Mno, to už zavání humorem. Ale i přes tento značný nedostatek nelze filmu upřít napětí a slušné tempo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý trvá takmer 2 a pol hodiny sa vyznačuje viacerými zaujímavými vlastnosťami,ktoré sú: Richard Burton a Clint Eastwood sú hlavnými zdrojmi všetkých vymožeností a nápadov,ktoré budú predvádzať a poviem na rovinu,že to nemá chybu... Clint má veľké hobby,že extrémne dobre mu ide strieľať do nacistov,ktorých má za chrbtom neúrekom,tak jeho nápady na ich likvidáciu sú rôzne,Richard je tým majorom,ktorý má v pláne zmiasť každého,kto mu stojí v ceste so stratégiou,ktorá ponúka nefalšovanú hustú akciu,ktorú režisér predvádza s takým nadšením,že pri záverečných titulkov bude každému ľúto,že to už končí... Okrem toho tu je množstvo kombinácii,zvratov,klišé,čo môže byť na škodu. Film ako celok nie je taký celistvý ako precízna dlhotrvajúca akcia,ktorá sa pamätá najlepšie. Ale istota je v tom,že ja som videl výborný vojnovo špionážny klasicky šesťdesiatkový film s výbornou atmosférou na zámku a pod ním nastáva efektívne striedanie akčného neustáleho tempa,ktoré je pôžitkom pre nadšencov... ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Obsazení dalších rolí nebylo vůbec jednoduché. Jak režisér Hutton, tak producent Kastner měli svou vlastní koncepci. Nakonec zvítězil Kastner, který si prosadil Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)

Reklama

Reklama