Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Bobek15 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia Psa Baskervisllského, ktorá ďaleko preshauje rámec a štandardy bežného televízneho filmu. Film sa, až na zopár detailov, verne drží predlohy. Zachováva vývoj udalostí, postavy, častokrát aj mnohé repliky. Zahŕňa všetko podstatné, nepotrebuje vynechávať. Dokazuje, že sa ten príbeh dá celý elegantne zhutniť do jedného filmu, a pritom s veľmi uspokojivou stopážou. Natáčané v pekných exteriéroch, a vo velľmi prirodzene a živo vyzerajúcich interiéroch (na rozdiel od nepodarenej a lacno pôsobiacej verzii filmu z roku 1959). Pravdepodobne mnoho scén z bažín bolo natočených v štúdiách, no neublížilo im to. Vyzerajú realisticky, a spolu s tou hmlou a výbornou hudbou sú veľmi atmosferické a dramatické. FIlm poteší nielen fanúšikov, ale aj ľudí neznalých predlohy, ktorí majú výhodu, že príbeh a rozuzlenie nepoznajú, pretože film, tak ako kniha, sa veľmi dobre hrá s napätím, zamotávaním, a postupným odhaľovaním skutočností. Ak sa rozhodujete, ktorú z filmových adaptácií Psa Baskervillského si vybrať, tak jednoznačne odporúčam túto! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chytíme ho při činu. Dostaneme ho, Watsone! Dostaneme! Dávno jsem si přísahal, že se bude třepetat v naší síti jako jeho ubozí, nevinní motýlkové. Pak špendlík, krabička a lístek, aby ozdobil naši sbírku v Baker Street..“ Dartmoorská kynologická legenda v lehce zastaralém televizním zpracování a s decentními odklony od literární předlohy. Oceňuji Holmesův smysl pro fair play, že se při absenci Dempseyho a Bodieho na chvíli zašil a tak alespoň částečně vyrovnal síly při klání vyšetřovatelských dvojic. Vítěz je nakonec jasný, ale Doyle si alespoň pro jednou užil, že po něm jde pes se žhnoucíma očima a není to Cowley.. ()

Reklama

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Možná bych v hodnocení přitlačil, kdybych viděl i jiné podle mnohých slabší verze. Takhle dávám jen na svůj pocit, který je rozpačitý. Zajímavé bylo postupné odhalování pravdy o pachateli. Že pes baskervillský není žádná stvůra ze záhrobí bylo jasné poměrně brzy a pak už to bylo jen o tom kdo je tím šprímařem. Horší to je s prostředím bažin a efekty jako třeba mlžný opar, kde je až příliš vidět, že je to TV film. Než mě odsoudíte, vězte, že filmy si nevybírám podle výše rozpočtu. Tady to na mě působilo ale až příliš kulisovým dojmem. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mohu klidně doporučit všem, když máte chuť na tajemný večer. Pokud tedy film seženete. Spisovatel Arthur Conan Doyle, by měl určitě radost a sotva mohl tušit, že dvojice Sherlock Holmes a dr. John H. Watson po svém literárním zrodu bude díky filmovým realizacím ještě za sto let slavná. V tomto případě jde o zdařilou verzi, která se přidržuje tajemné atmosféry podle knižní předlohy a chytře vymyšleného scénáře. Co dodat závěrem? PES BASKERVILSKÝ je brilantně vypointován. Určitě pro mne nejlepší zfilmovaný příběh od Doyla s prvky gotické příměsi. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh ma celkom zaujal a Sherlocka mám rád, lenže aj keď je tu fajn hmlistá atmosféra anglických močiarov a celkom fajn Holmes a Watson, nebavilo ma to toľko ako som čakal. Je to proste TV film a s 80tých rokoch. Nič proti týmto rokom nemám, pretože väčšia mojich obľúbených filmov je s tohoto obdobia, ale prišlo mi to dosť nezáživne, malo hororové a skoro vôbec nie napínavé. Aj keď uznávam, že zaujímavé, minimálne príbehom, to bolo. 65% - 3* ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama