Reklama

Reklama

Strážce návěstí

(TV film)
Drama / Horor / Krátkometrážní
Velká Británie, 1976, 40 min

Obsahy(1)

Jednoho večera navštíví strážce návěstí neznámý muž. Dlouho spolu hovoří a další večer se znovu sejdou. Strážce mu vykládá tajemné historky o tunelu a muž naslouchá. Také mu řekne o tajemné postavě, která na něho už párkrát mávala, přesně od toho červeného světla u tunelu. Následujícího večera se postava znovu objeví... (Rodriguez)

(více)

Recenze (30)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"Bez protahování povídky, aniž bych ulpěl na některé pozoruhodné okolnosti víc, než na jiné, chci v závěru poukázat na onu shodu, jež byla nejen ve výstraze strojvůdce a ve slovech, která nešťastný hlídač mně opakoval a jež ho pronásledovala, ale také ve slovech, která já sám - ne on - jsem připojil k jeho pohybům, jím nepodobeným, a která vznikla pouze v mé vlastní mysli." (Charles Dickens) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosférický TV horor, jehož vyjímečné hodnocení zde musí být zapříčiněno nostalgií hodnotících uživatelů. Atmosféra je fakt dobrá, ale i na ploše těch 40 minut to bohužel dokáže nudit. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak málo práce a tak veľa zodpovednosti.“ Fantastický televízny kraťas podľa hororovej poviedky Charlesa Dickensa. Za bežných okolností by som frflal na „jednoduchší“ scenár, ale v to extrémne veterné, krásne sychravé, úžasne ponuré a geniálne pochmúrne septembrové doobedie mi to sadlo. Totálne. Zbožňujem anglickú atmosféru, ich prírodu a drasticky silný prízvuk. A to všetko tu je. Je tu aj úžasná výprava je úžasná a atmosféra dosahuje bombastických rozmerov. A kým to začne nudiť, tak je koniec. Čiže to nenudí. Snáď sa chápeme. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dickensova povídka patří k absolutní klasice žánru a její televizní zpracování by si zasloužilo to samé. Středometrážní pojetí jednoduchému příběhu vyhovuje, takže neztrácí ten správný tah na bránu a směřuje přímo k nádherně infarktovému závěru. Nejsilnější stránkou je bezesporu atmosféra anglického venkova, v mlze a tmě utopeného polozapomenutého údolíčka a, i přes své umístění, útulného drážního domečku. A že jsou oba herci bezchybní? To je snad samozřejmé... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnil jsem si jednu z velkých mezer mého dětství. Kdysi v 80. letech, když jsem byl malý capart, jsme se na to dívali večer na chatě se sestrou, sami, oheň v kamnech, vítr venku, zkrátka ideální. Když se zjevení objevilo podruhé a odhalilo svou mrtvolnou tvář, psychicky jsme to nevydrželi, vypnuli televizi a pohroužili se do depresivních snů. Pak už jsem na to nikdy nenarazil, ale pořád mi to zůstalo v hlavě. Teď, když jsem si na to zase vzpomněl, řekl jsem si, že si to musím konečně vidět do konce a tak se stalo. Typicky anglická ponurá věc, která nepotřebuje krvavé efekty, masky ani jiné laciné propriety, které používají netalentovaní tvůrci, co si pletou hrůzu s nechutnostmi. Stačí jeden domek, ponurá rokle, mlha, tunel a vlak. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Perfektní lokace a když přízrak odhalil svou tvář, zamrazilo mě. Dialogy jsou ale ověšené pavučinami a pointa slabá. Každopádně příjemná záležitost. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Horror skôr pre tých, ktorý od neho očakávajú neakú tu atmosféru a pomalé budovanie napätia. Ja mám rád ale priamočiare horrorové úderky. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Výborná duchařina. Strašně jsem se tenkrát bála. Žádná krev, žádné akční scény, jenom všudypřítomný děs. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Atmosferický horor, na ktorom bohužiaľ zapracoval zub času. Spracovanie je dobré, herecké výkony na vysokej úrovni a prostredie je vybrané veľmi originálne. Bohužiaľ nie je to tak desivé, ako by človek čakal. Veď v tuneli by sa dali natočiť parádne desivé zábery a to aj bez ľakačiek. Stopáž je síce iba 40 minút, no aj tak som miestami pocítil nudu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nic světoborného, ale překvapivě dost atmosférický krátkometrážní horor, který by mohl fungovat i jako celovečerák. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5... Presne takéto atmosferické dielka sú mi úplne po chuti! Nádherne zahmlený a zatemnený anglický kraj, osamelý tunel, parádna atmosféra, akurátny čas na vytvorenie zápletky a vyústenia...Vynikajúce! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Stredometrážna televízna ducharina s posobivou atmosférou a príbehom, do ktorého trochu nepasujú dekadentné dialógy ( podľa predlohy Charlesa Dickensa ). ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 30.8.1986, réžia českého znenia = ZDENĚK HRUŠKA (ČST Praha) - Ďalšia "prednovembrová" klasika ktorou nás ČST kedysi oblažila. Je to vlastne epizóda z voľného cyklu BBC a ITV "A Ghost Story for Christmas". Istý náhodný cudzinec stretne podivného "eisenboňáka"... do toho trochu duchariny a kvalitného napätia. Prečo v našich končinách neexistuje nejaká televízna relácia, ktorá by "prekopávala" pamätnícke televízne archívy ? GO TO HELL WITH PEOPLEMETERS !!! (1.7.2005) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Literární předloha patří k jedněm z nejlepších a nejpůsobivějších horrorových povídek, co kdy byly napsány. Jsem velmi potěšen (nejen jako nádražák, ale i horrorový fanda), že to pochopilo i toto televizní zpracování a vznikl tak velmi působivý a strašidelný bezmála hodinový film. Jednoduché prosté, příjemné, velmi působivé a strašidelné. Atmosféra se dá krájet. Denholm Elliott výtečný. Miluji to. Jsem velice rád, že jsem si tuto opovrženíhodnou mezeru zaplnil. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Snímek režiséra Clarka se může opírat o celou řadu „pilířů“, které z něj udělali nezapomenutelný divácký zážitek, kterému se nedá vytknout skoro nic. Precizní výběr prostředí dokázal vytvořit ono potřebné „kouzlo“ k vytvoření skvěle propracované ponuré atmosféry, kterou každý „duchařský“ příběh potřebuje. Strážní domek, jednokolejka, výstražný semafor a temný tunel jsou těmi správnými ingrediencemi, které navíc skvěle doplnily bezchybné herecké výkony. Když si navíc pořádně pohrajete i s dialogy, které ve vás dokáží probudit pocit pochybnosti svým mysteriózním nádechem, je úspěch téměř zaručený. Obrovský podíl na tom měl samozřejmě i sám Dickens. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný starodávný horror, tedy starodávný svým duchem, založeným na kultivovanosti a ctící tradici. Tedy žádný klipový střih, žádná vyhřezlá střeva či jiné dryáčnické efekty. Je působivý svou atmosférou podzimu, melancholie a rostoucího pocitu bezmoci před drtivým kolem osudu. Rovnocenné literární předloze. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem si přečetl povídku " Hlídač " od Charlese Dickense a ta mě nehorázně odrovnala. Televizní film The Signalman je podle oné povídky a má výbornou houstnoucí atmosféru, která prostupuje celým dějem. Atmosféra tunelu a nádražního domku, stejně i venkovské přírody staré Anglie je zachycena parádně. A oba herci ve svých rolích jsou skvělý. Ale jak už to ve většině případech bývá, knižní předloze se málo kdy co vyrovná. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestívné malé veľdielo. Dickensova poviedka je samo o sebe založená na atmosfére a atypických dialógoch (ktoré sú pre tento príbeh kľúčové), medzi ktorými to záhadné ticho vypĺňané len tikaním hodín a šumom vetra pôsobilo na mňa príjemne tenzne. Za tých necelých 40 minút nedokáže nudiť ani chvilku, a to aj napriek tomu, že za ten čas sa neudeje okrem záveru vôbec nič. 4,5/5* ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný ducharský príbeh podľa poviedky Charlesa Dickensa.Jednoduchý a priamy dej plný atmosféry.Samotný Charles Dickens bol známy tým,že veľmi často cestoval vlakom,niekedy len tak zo záľuby.To nie je horror v priamom zmysle.Je to skôr také vizuálne potešenie pre oko aj pre dušu.Železničná búdka v strmom údolí tunela pôsobí veľmi zvláštne.Na to,že je to TV príbeh,je to ozajstný skvost. ()

Reklama

Reklama