Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dobrý scenár, dobrý výkon McQueena. Som celkom rád, že mu osud doprial ako posledný film práve tento žáner. Navždy si ho budem pamätať ako ostrieľaného divočinou ošľahaného pištoľníka . ktorý vedel riešiť spravodlivosť tak nekompromisne a zároveň spoľahlivo. Divoký Wyoming divoký západ divoký dobytkári divoké stáda. Rozhodol som sa, ze keď raz EU schváli dovoz hovädziny z Ameriky nekúpim si ani móčing, a just .. za to čo Tomovi Hornovi urobili. :). Ale film ma zaslúžených 4 b odo mňa. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov, ktorý vykresľuje definitívny zánik éry Divokého západu, na ktorého konci sa ocitol aj Tom Horn. Zarytý pištoľník, ktorý ochraňoval právo starým spôsobom, s puškou v ruke a bez zľutovania. Nástup nových metód v tejto oblasti sa mu však stali osudnými. Steve McQueen na sklonku svojho života podáva veľmi presvedčivý výkon (scéna, keď uteká z vezenia potvrdzuje, že do svojho výkonu vložil celý svoj život), réžia je obozretná, dáva priestor aj charakterovým črtám. A hlavne v postave Toma Horna je dôveryhodne vyobrazená túžba po slobode, fyzickej i duševnej. 80%. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Film podľa skutočných udalostí odohrávajúci sa v roku 1903, keď si dobrácky farmári objednali vtedy slávneho cowboya Toma Horna, ktorý ako dobrák im odstránil z cesty zlodejov kráv a jemu sa tým pre zmenu neskôr odvďačili odsúdeným na smrť. Steve McQueen na sklonku svojej kariéry v ďalšej nezabudnuteľnej úlohe, ktorej dodal silnú osobnosť, šmrnc drsnáka a dojem výborného strelca na pohľadanie. Na celej ploche príbehu dokázal svojou charizmou upútať tak, že ostatné postavy prídu prehliadnuteľné. /85%/ ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Steve tu odvádí skvělý herecký výkon, klobouk dolů, pár dní po dotočné byl již v penále. Jinak příběh o hrdinovi Hornovi je obyčejný, tuctovitý a nijak zvlášť úchvatný. Primitiv, žijící s pistolí v ruce jako orangutan, si na sklonku své kariéry myslí, že střílet zloděje dobytka jako králíky je v souladu s americkou ústavou. Podnikatelé jsou rádi, dobytek je za ohradou a zloději tuzí. Pak ovšem příjde zúčtování a tohoto pitomce prostě pověsí. Ani v poslední chvíli před popravou tento trouba nechápe What is go. Hezké vykreslení americké společnosti. Nadčasové. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Táhlý western o muži co umí střílet, ale jinak vystupuje jako tupec. Nejvýstižnější charakteristikou filmu je nuda. Když z logiky věci není prostor na dějové zvraty, tak to prodlužovat táhlou kamerou je neštěstí. Snaha vystihnout atmosféru touhy po volnosti a přírodě, mne tedy velmi minula. Nejde to udělat jen zdlouhavými pohledy do dálky a vzpomínkami. Samotná postava Toma Horna působivý velmi rozporůplně a je velmi dobře ztvárněná, ale postavit celý film jen na výkonu Steva McQueena nejde. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)
  • Režisér, producent i představitel hlavní role Steve McQueen se nechal propustit přímo z nemocnice, kde byl hospitalizován s rakovinou v pokročilém stadiu. Film, jenž končí smrtí hlavního hrdiny, stihl ještě dotočit, jeho premiéry se však už nedožil. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama