Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

tron 

všechny recenze uživatele

„Od ľudí sa pomoci nedočkáš.“ Takmer hororová kniha Williama Goldinga nepatrí k príbehom, ktoré by ste chceli čítať v posteli polhodinu pred spánkom. Naturalistický, obnažený, živočíšny a desivo vygradovaný džungľový dobrodružný triler pojednáva o skupine chlapcov z anglickej školy, stroskotajúcich bez dospelých na pustom tajomnom ostrove, ktorý obchádza tajomný prízrak (v knihe – ktorá v roku 1968 vyšla v slovenskom vydavateľstve Slovenský spisovateľ - proste „zviera“), ktorý môže byť rovnako dobre krvilačnou obludou, ako metaforou na zlo v nás. Chlapci, zbavení civilizácie, si vytvoria pravidlá, odpovedajúce ich veku. Sledujeme narastajúci rozbroj medzi oficiálne zvoleným náčelníkom (zádumčivý, no praktický Ralph) a surovým Jackom. Ten velí „svojim mužom“, z ktorých sa stávajú šialenstvu čoraz mohutnejšie prepadávajúci lovci diviakov. Desivý príbeh bol prvý raz sfilmovaný v roku 1963 v čierno-bielej britskej produkcii, ale ani farebná americká z roku 1990 sa nemá za čo hanbiť. Nádherná výprava, výborné chlapčenské výkony (či skôr výborná réžia neskúsených chlapcov?) a brutálny scenár (finálna skala). Vynikajúca filmová nočná mora bez konca. Oproti knižke je tu pár zmien, ale nič obrovské (prežitie dospelého alebo filmový Ralph sa k Prasiačikovi správa vyložene priateľsky - v knižke to až také kamarátske nebolo). Viac o knižke v mojom článku na Recenzie.org: http://www.recenzie.org/index.php/knihy/13-boh-much-william-golding ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Bohužel, ačkoliv je kniha skvělá, film jí v mnohém nedostačuje. Nezachycuje psychiku postav, vše je zde hrozně zrychlené, málo vysvětlené, atd. Nehledě na ty změny, kdy například postava přeživšího dospělého v knize vůbec nebyla a další poupravené detaily, které mi moc ku prospěchu nepřišly. Není zde navíc ukázáno, jak se mění povahy lidí a jejich myšlení, jak má Ralph výpadky paměti a postupně se neumí pořádně vyjadřovat, a další věci, takže například nepřátelství Ralpha a Jacka mi zde přišlo dost nevysvětlené. No, myslím že pokud někoho zajímá motiv zla v lidech, resocializace či hraní rolí, bude stokrát lepší, když si přečte knihu. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Homo homini lupus! Tím, co o nás jako o druhu říká, je Pán much vskutku děsivější než leckterý z hororů. K lepšímu než průměrnému hodnocení se však nedokopu, hlavně skrz "bezejmennost" a "bez-tvářnost" chlapců, skrz tu nezodpovězenou otázku: z "koho" že se vlastně může stát "ono", kdo a proč podlehne? I proto se cítím povinován přečíst Goldingovu předlohu. 60% Challenge Tour Speciál - Filmový lov, červen 2015 ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Letadlo s uprchlíky spadné do moře uprostřed Pacifiku. Přeživší trosečníci, děti, doplavou k pustému ostrovu. Snaží se zde nastolit řád. Naneštěstí zde dojde ke střetu dvou autorit, demokraticky vzhlížejícího, optimistického Ralpha, který chce udržovat řád a svobodu a diktátorského, neústupného Jacka. S klesající nadějí na záchranu upadá i morálka na ostrově. Počateční nadšení se rozplývá s chátráním lastury, která představuje ve filmu symbol práva a svobodného myšlení. Ostrov propadne zmatku, zlobě a chaosu. Není cesty zpět, najde se pro již zdivočelou tlupu záchrana? Tato adaptace jedinečného Goldingova románu stejně jako předloha zkoumá vrozený sklon lidské povahy ke zlu. Fantastické, ale ne dokonalé. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Goldingova kniha na mě kdysi svým 'sociálně antropologickým realismem' docela zapůsobila (i když ne tolik jako Dědicové), ale film už příliš ne. Málokteré dítě totiž dokáže hrát přirozeně a uvěřitelně a z kluků v tomhle filmu nebyl uvěřitelný ani jeden, všichni více nebo méně přehrávali a svoje repliky odříkávali více nebo méně prkenně. Nejhorší ze všech byl v tomhle směru tlusťoch Piggy. Nechápu proč tvůrci z kluků udělali vojenské kadety (jak by se mezi ně třeba onen Piggy probůh vůbec dostal?), nechápu proč totálně překopali mýtus o "bestii", => prostě nechápu proč děj neponechali ve druhé světové. Naopak vyzdvihuju snahu o syrovost, třeba za naturalistické řezání prasečí hlavy by už dneska zoofilové filmaře ukamenovali a rodiče dětí by jistě taky protestovali. P.S.: Hodnotím teď jen film, ne knihu, s jejímž nelítostným resultátem o lidské přirozenosti se shoduju - v reálu by se vše dost možná takto doopravdy vyvíjelo a většina dětí by jistě chtěla být radši v Jackově zdivočelém gangu lovců, než v partě se sucharským mirkodušínovským Ralphem a obézním změkčilým fňuknou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Tento film je předlohou pro TV-show Survivor vysílanou v USA od roku 2000. (x_silver)
  • Pôvodne bolo oznámené, že film sa bude nakrúcať na Novom Zélande. Nakoniec sa natáčal na Jamajke. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama