Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

gumli 

všechny recenze uživatele

Remake filmu z roku 1963.Podľa románu Williama Goldinga Pán múch,známeho aj u nás na Slovensku aj v Čechách.Mimochodom,veľmi dobrá kniha.Film sám o sebe je hodne desivý a veľmi smutný.Na to že tam hrajú samé deti-chlapci,sú ale dialógy dosť vulgárne.Príbeh je oproti románu hodne skreslený a zmenený.V knihe sú deti Angličania,vo filme Američania.Dvaja hlavný predstavitelia by sa dali nazvať asi takto.Jack symbolizuje zlo a Ralph symbolizuje dobro.A čo sa týka výkonu chlapcov vo filme,režisér asi mal čo robiť.Predsa len,to vlastne neboli ani herci,len obyčajné deti,muselo to byť dosť ťažké ,všetky deti zvládnuť.Z filmu vyplýva,že aj deti dokážu robiť tie najhoršie a veľmi kruté vecí,tiež bažia po moci,a to aj za cenu ľudských životov.Realistické zobrazenie úpadku detí,ktoré nemajú žiadne pravidla a sú bez kontroly až do barbarstva.Dalo by sa to prirovnať aj boj dobrá a zlá.Ale hlavne v tomto filme netreba posudzovať herecké výkony detí až tak prísne. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s dokonalým koncem. Rozebírat téma by bylo na sakramentsky dlouho, dotýká se to těch nejzákladnějších kamenů lidské osobnosti a společnosti, kamenů, které z nás ani v té nejvyspělejší civilizaci prostě nikdy nevymizí. Je potřeba vyzdvihnout skvělé a přirozené herecké výkony malých herců, atmosféru i sympatickou stopáž. A ten konec... Ono se vlastně od těch dob loveckých společností, do kterých se kluci vrátili, zase tak moc nezměnilo. Jen to má dnes jinou, sofistikovanější podobu. Ten závěrečný kontrast byl geniální. A to, co se civilizace snaží potlačovat, je zdrojem veškerých problémů. Těším se na knižní předlohu. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Předloha je sice zajímavým pohledem na to, jak lidská morálka ztroskotá, když je vystavena extrémním situacím, ale tohle zpracování mě strašně nudilo. Stopáž je sice odpovídající rozsahu díla, ale prostě mi přišlo, že to mohlo být ještě o půlku kratší. A to je u hodinu a půl dlouhého filmu dost velký problém. 45% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně obrovské zklamání--Nemohu doporučit nikomu kdo četl a má rád knižní předlohu--Mooc jsem se na to těšil protože jsem(hlavně zde)četl spoustu pozitivních ohlasů..ale to co jsem zhlédl byla jen křečovitá snaha o to vyrovnat se s knihou a přitom se pokusit být originální---ze spousty klíčových scén knihy se staly jen pársekundové, letmé prostřihy--Některé charaktery jsou zcela pozměněné(Jack)a většina je zcela nevykreslená...V knize máte velmi brzo přehled o jednotlivých Jménech..Tady ale vládne naprostý chaos a jména většiny hochů nemáme vůbec možnost zachytit--Jack s Ralphem by měli být zprvu přátelé a jejich odcizení by mělo být pozvolné a velmi nenápadné(né jako tady)--Děj je lehce pozměněn už na samém začátku faktem ,že se na ostrov dostane i jeden dospělý(i když pomalu umírající)--Celé to působí jako podivný a nesourodý sestřih brutálně osekaných scén z knihy..snad jediné chvíle které se trochu svou atmosférou blíží knize jsou scény smrti,,jakoby byl celý film točen jenom pro tyhlety dvě scény..a to je škoda tohle není námět o smrti mladých chlapců ale o jejich pozvolné proměně z dětí vychovaných v řádu a civilizaci na naprosté divochy toužíci po lovu a krvi...PS:docela mile ,seirozně a výrazně je zahraná postava čuňase...jinak nikdo nic moc ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ocitáme se na opuštěným ostrově(nádherná panenská příroda).  kde ztroskotá skupinka dětí. Vzniklé situace a podmínky je rázem donutí aby se začali chovat co nejvíc jako dospělí. Vše se postupně začne zvrhávat a rozdělují se na dva tábory. Od dospělých( z lidské povahy) si berou snad jen to nejhorší a postupem času se začnou měnit v divochy. Přiznávám se, že jsem od filmu čekal asi něco víc nebo možná trochu jiný zpracování. Trošku svižnější a záživnější byla až poslední půlhodinka. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)
  • Ralph (Balthazar Getty) použil brýle krátkozrakého Piggyho k rozdělání ohně. Brýle na krátkozrakost ve skutečnosti sluneční paprsky nesoustřeďují. Tato chyba má své opodstatnění – William Golding ji v předloze udělal také. (Sinecod)
  • Pôvodne bolo oznámené, že film sa bude nakrúcať na Novom Zélande. Nakoniec sa natáčal na Jamajke. (MikaelSVK)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama