Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pán much má především vynikající předlohu v Goldingově knize, kterou jsem kdysi dávno na střední četl. Již tehdy na mě velmi zapůsobila, a když jsem narazil na filmové zpracování, nemohl jsem odolat. Bohužel, jak už to často bývá, film je slabší než kniha. Není rozhodně špatný a pro neznalé předlohy, může být i skvělý, ale ve srovnání s knihou je dle mě horší. Ten rozdíl pramení především z mé představivosti, která pracuje z mého pohledu ideálně, jednoduše proto, že je to má představivost. Film je vždy představivost někoho jiného a u podobného typu filmů (drama přecházející v thriller) to je vidět výrazněji. Hodnocení závisí od toho, zda jste knihu před filmem nečetli (čtyři hvězdy), nebo jako já četli (tři hvězdy). ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Bohužel, ačkoliv je kniha skvělá, film jí v mnohém nedostačuje. Nezachycuje psychiku postav, vše je zde hrozně zrychlené, málo vysvětlené, atd. Nehledě na ty změny, kdy například postava přeživšího dospělého v knize vůbec nebyla a další poupravené detaily, které mi moc ku prospěchu nepřišly. Není zde navíc ukázáno, jak se mění povahy lidí a jejich myšlení, jak má Ralph výpadky paměti a postupně se neumí pořádně vyjadřovat, a další věci, takže například nepřátelství Ralpha a Jacka mi zde přišlo dost nevysvětlené. No, myslím že pokud někoho zajímá motiv zla v lidech, resocializace či hraní rolí, bude stokrát lepší, když si přečte knihu. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Ne. Nelíbila se knížka a ze špatné (alespoň z mého úhlu pohledu) knižní předlohy asi ani nemohlo vzniknout nic dobrého. Celý příběh mně přišel zbytečně přitažený za vlasy a nemohu se připojit k většině, která ho hodnotí kladně s tím, že takhle mimo civilisaci dopadneme všichni. Že se, kor děti, nechají zlákat hrou na lovce, hopkáním kolem ohně, zapichováním prasat a koupáním místo toho, aby se chovali zodpovědně a třebas udržovali oheň, to jsem ještě bral. Ale to, že se mezi sebou zapichují a rozjebávají si hlavy kusy skály, to už jsem odmítal akceptovat. Jaká knížka, takový film... 30% ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Remake filmu z roku 1963.Podľa románu Williama Goldinga Pán múch,známeho aj u nás na Slovensku aj v Čechách.Mimochodom,veľmi dobrá kniha.Film sám o sebe je hodne desivý a veľmi smutný.Na to že tam hrajú samé deti-chlapci,sú ale dialógy dosť vulgárne.Príbeh je oproti románu hodne skreslený a zmenený.V knihe sú deti Angličania,vo filme Američania.Dvaja hlavný predstavitelia by sa dali nazvať asi takto.Jack symbolizuje zlo a Ralph symbolizuje dobro.A čo sa týka výkonu chlapcov vo filme,režisér asi mal čo robiť.Predsa len,to vlastne neboli ani herci,len obyčajné deti,muselo to byť dosť ťažké ,všetky deti zvládnuť.Z filmu vyplýva,že aj deti dokážu robiť tie najhoršie a veľmi kruté vecí,tiež bažia po moci,a to aj za cenu ľudských životov.Realistické zobrazenie úpadku detí,ktoré nemajú žiadne pravidla a sú bez kontroly až do barbarstva.Dalo by sa to prirovnať aj boj dobrá a zlá.Ale hlavne v tomto filme netreba posudzovať herecké výkony detí až tak prísne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Máme to prostě v sobě, tu povahu vše ničit... Balthazar Getty a pár další povětšinou bezejmenných mladých herců, kteří předvádějí velmi příjemný a svěží výkon. Samotný příběh je prostý a sleduje chlapce na opuštěném ostrově a jejich "společnost", kterou si budují skrze znalosti, ale také vnímání svého starého světa. Bohužel výsledek není tolik "intenzivní" a už vůbec ne nepředvídatelný. Přesto tenhle film stojí za shlédnutí už jen kvůli mladým hercům, kteří zde nechávají opravdu dost... "Chovali jsme se jako dospělí, jak to takhle mohlo dopadnout..." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře. (ČSFD)
  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)
  • Pôvodne bolo oznámené, že film sa bude nakrúcať na Novom Zélande. Nakoniec sa natáčal na Jamajke. (MikaelSVK)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama