Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1607 z Londýna vyplouvá loď do Nového světa, které velí mladý kapitán John Smith. Cílem cesty je získání zlata a dalších pokladů. Výpravu vede chamtivý guvernér Ratcliff. V té době krásná indiánská princezna Pocahontas, dcera náčelníka Powhatana, přemýšlí o svém poslání v životě. Měla by se provdat za Kocouma, drsného válečníka, kterého pro ni vybral její otec, nebo ji připraví osud něco jiného? (TV Nova)

(více)

Recenze (208)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Klasická disneyovka, která rozhodně neurazí. Jde o volné, idealizované a romantizované zpracování skutečného příběhu, který je i u nás dobře znám, přesto si jej však dovoluji stručně připomenout. – Pocahontas, někdy psáno též Poca Hontas nebo Poka Hontas (narozená Matoaka, později známá jako Rebecca Rolfe; okolo 1595–březen 1617) byla virginská indiánka, která je známá především svou aktivitou v době prvních anglických kolonií v Jamestownu. Byla dcerou Powhatana, náčelníka společenství indiánských kmenů ve východní Virginii. V roce 1607 údajně zachránila život zajatci Johnu Smithovi tím, že položila svoji hlavu na jeho hlavu (dle jiného pramene na jeho hruď) a zabránila tak svému otci, aby jej popravil. Dodnes se neví, jde-li o skutečnou událost nebo zda si to John Smith vymyslel. Ve svých prvních cestopisech vydaných krátce po předpokládané záchraně (1608, 1612) se o ní totiž nezmínil a učinil tak až poté, co se Pocahontas stala populární díky své návštěvě Anglie. V roce 1613, kdy probíhala jedna z prvních válek mezi anglickými kolonizátory a indiány, se Pocahontas dostala do anglického zajetí a byla zadržována kvůli výkupnému. Během zajetí se nechala pokřtít a přijala nové jméno Rebecca. Když získala možnost vrátit se ke svému kmeni, rozhodla se zůstat s Angličany. V roce 1614 se provdala za anglického pěstitele tabáku Johna Rolfa. Jejich svatba byla prvním sňatkem bělocha s indiánskou ženou v amerických dějinách. S Johnem Rolfem měla syna Thomase. V roce 1616 odcestovala s rodinou do Londýna, kde byla prezentována lidem jako výsledek „zcivilizovaného divošství“ za účelem zvýšení investic v Jamestownu. V Anglii se stala celebritou a krátký čas zářila na dvoře krále Jakuba I. Stuarta. Těžce však snášela anglické podnebí a v roce 1617 na cestě zpět do Ameriky zemřela na lodi u Gravesendu v hrabství Kent. Byla pohřbena v místním kostele. Přesné umístění jejího hrobu není známé. Její jméno dodnes přežívá v anglickém slangovém výrazu puke-a-hontas, jenž označuje dívku (zvláště dlouhovlasou brunetu), která, když se opije, tak všechno kolem sebe pozvrací. ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Que que Notura. Listen with your heart. První film, který jsem viděla v kině (nepočítáme-li Toma a Jerryho). A to z kabiny promítače! Kdo by si to potom nezamiloval (doteď piju kafe z hrnku s ní). Měla jsem Pocahontas na audio kazetě a pouštěla si ho tak asi každý den před spaním. Nejhezčí písničky. Ženská hrdinka od Disneyho, která je nezávislá a nečeká jen na zadku na svého prince. Učí všechny lásce a běhá po lese se zvířaty a jí zeleninu. Krásný pohled na indiánské respektování přírody, která je tu po našem boku, kterou nevlastníme. Odmítne jednoho z nejvíc sexy Disney mužů Kocouma, aby mohla být s modrookým Johnem Smithem. Okay, tak jistě chápeme, že modré oči a hlas Mela Gibsona je fair enough a víc než svaly. A taky mi dal největší radu do života hláškou: I've gotten out of worse scrapes than this. Can't think of anything right now, but... Druhý díl mi zlomil srdce a zničil všechny představy o lásce. Díky bohu, že jsem jej viděla až jako dospělá. Ale to už je jiný příběh. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Průměrná disneyovka, u které mi vadí i takový "detail", jako je opominutí jazykové bariéry. Tvůrci se to sice snažili nějak zaonačit, ale moc se jim to opravdu nepovedlo. Určitě mohu pochválit animaci, která patří mezi nejpovedenější, hudba je však spíše průměrná a děj se zejména v první polovině celkem vleče. Průměrné 3 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Musím dát tři hvězdy na čtyři to fakt není, film byl dobrý, ale bohužel JEN dobrý. Příběh až přilíš duchaplný, ale za to velmi poučný. Oproti jiným filmům z továrny Walta Disenye se nemůže pyšnit, tak skvělými písničkami, jako byly například v Malé mořské víle. Oscara za song k filmu Pocahontas "Colors of the Wind" popravdě příliš nechápu, asi byl tehdy na pěkné písničky velmi chudý ročník 58%.. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Disney-ovky milujem a toto je jedna z nich. Skvelý dobrodružno - romantický príbeh za doprovodu perfektnej hudby Alana Menkena. Taktiež je aj animácia nádherná, ale o tom nemá zmysel písať, pretože je to skratka rovnaká animačná klasika ako dnes samotná  Pocahontas. Obľúbený soundtrack: Colors of the Wind, Farewell. 90% - 5* ()

Galerie (28)

Zajímavosti (72)

  • Losa vo Virgínii nenájdete vôbec. Ich pôvodné prirodzené biotopy sú v severných amerických štátoch vrátane Aljašky, všetkých kanadských regiónov a severnej Eurázie. Vo všeobecnosti preferujú chladnejšie podnebie. (Pat.Ko)
  • John Smith a Thomas sa neplavili do Virgínie spolu ako v tomto animovanom filme. Kapitán Smith prišiel v apríli 1607, zatiaľ čo Thomas prišiel 8. januára 1608. Jeho priezvisko bolo Savage. V celom filme sa to nikdy nespomína. (Pat.Ko)
  • Pocahontas je jednou z dvoch princezien od Disney, ktoré sa narodili v Amerike, druhá je Tiana z Princezná a žaba (2009). (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama