Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja tieto vietnamské filmy nemusím a hlavne toto jeden z tých slabších. Z dvoch hodín sa len neprehľadne strieľa a na záver dostaneme typický americký pátos, čistá falošnosť. Zlí šikmáči a dobrí demokrati tisícky míľ od domova. Všetky tieto filmy sú na jedno kopyto, pretože ukazujú v podstate len jednu otrepanú rovinu - Američania bránia svoju vlasť, ale pozor, nikdy na svojom území. Tak ja už neviem, keď zomierajú Vietnamci aj Američania na vietnamskom území, tak kto je obeť a kto bráni svoj domov? Hoci ideologická vojna je mi jasná (komunizmus vs kapitalizmus), vidíme, že dodnes ani po páde komunizmu sa nič nezmenilo. Američania si vždy nájdu dôvod bojovať za vlasť niekde inde, najlepšie na najvzdialenejšom kontinente. A aj preto ich podľa môjho názoru čaká osud podobný starému Rímu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

50 let za Stonem a 100 za Coppolou. Agitka s modrookým gerojem a pětníkovým moralizováním. Některé akční sekvence pěkné, ale ani zdaleka se nechytají na namové perly ze 70. a 80. let. Nepoučitelná kinematografie, která se po skvostné filmařině s myšlenkou opět při zpracování válečného tématu obrátí k laciným pózám a patosu (byť nepochybně dobře míněnému). ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace se od svého debutu podstatně zlepšil, příběh sice obsahuje až zbytečně moc patosu, ale je dostatečně silný, aby to tolik nevadilo. Mel Gibson, Sam Elliott a spol. jsou dostatečně drsní vojáci, Madeleine Stowe dokazuje, že ani manželky to doma neměly lehké. A o čem že to vlastně je? O tom, že Američané se nikdy nepoučí. Po Koreji vpadnou stejně „připravení“ do Vietnamu, pak zas do Iráku... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Prumerny titul snazici se prizivit na vlne oblibenosti valecnych filmu, kterou zapocal Saving Private Ryan. Bohuzel trpi castym jevem americke produkce - omletymi patriotyckymi klise bez radne hloubky a emotivne plochymi scenami. Mel Gibson snad v nejhorsi forme, v jake jsem ho videl. Opravdove zklamani, Vietnam je uz proste pase..... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vždy je krásně vidět, na které filmy přispívala americká armáda a které se musely obejít bez jejího "chrabrého" dohledu na scénář. Údolí stínů není nic jiného, než ubohá propaganda Boha, křesťanství a Ameriky, pouze je vše podáno skrze dobrou válečnou akci. Četa je stále nepřekonaná. 40% 27.04. 2010 ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Všichni žijící vojáci První kavalerie, kteří se zúčastnili bitvy ztvárněné ve filmu, byli pozváni na speciální předpremiéru. (ČSFD)
  • Po třech týdnech natáčení ve Fort Benning se společnost přemístila do Fort Hunter Liggett do střední Kalifornie, která představovala filmový Vietnam. Výtvarník Tom Sanders, který mj. pracoval také na filmech Statečné srdce (1995) a Zachraňte vojína Ryana (1998), strávil několik dní s autory knižní předlohy Halem Moorem (ve filmu Mel Gibson) a Joem Gallowayem (Barry Pepper), a použil jejich informací, jejich autentických filmů ze skutečné bitvy a jejich fotografií, aby našel exteriéry, podobající se titulnímu Údolí stínů (tedy Ia Drang). (Taninaca)
  • Režisér a scenárista Randall Wallace koupil filmová práva za své vlastní peníze, aby měl při natáčení volnou ruku a nikdo mu do práce nemluvil. (jenik71)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama