Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, že někdy je méně více. I s menším rozpočtem bez velkolepé výpravy, zato se silným PŘÍBĚHEM a dvěma rovnocenými protivníky se dá natočit vskutku silný historický ( divadelní ) snímek. Neboť Becket, to jsou ( kromě dobře napsaných dialogů ) především Peter O' Toole a Richard Burton. Současný Hollywood by se mohl a měl mnohému učit a vzít si příklad z tohoto přepisu divadelní hry ( podle Jeana Anouilha ) a místo utápění velkých finančních prostředků za velkolepé výpravy a akce by neměl zapomínat na to nejdůležitější a to samotný PŘÍBĚH. Velká škoda, že takovéto snímky a takovéto charismatické osobnosti jako je ústřední dvojice se již ( až na pár světlých vyjímek ) nerodí. Bez velkého přemýšlení a s nesmírnou radostí se tasím s plným hodnocením, neboť ani ten pokročilý čas, který uplynul od premiéry tohoto snímku, mu neubral nic ze své síly a výpovědní hodnoty. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z těch filmů, u kterých si nejsem vůbec jistá, zda je hodnotím správně... Na jednu stranu mám nutkání dát plných pět hvězd, protože herecké výkony Richarda Burtona a hlavně Petera O'Toola (žeby jeden z nejlépe zahraných primitivních idiotů všech dob?), opravdu stojí za to. Další - naprosto fantastickou - složkou je neobvyklá, surová reálnost, s jakou je film divákům podáván. Ta je však místy až příliš rozváděna do detailů, což může působit trochu nesympaticky, ba možná až nevkusně... Délka filmu může být pro někoho překážkou či odrazujícím faktorem, ale já jsem si tuhle nepřeamerikanizovanou porci autentického středověku příjemně užila. ()

Reklama

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Historická dráma vychádzajúca zo skutočných udalostí. Podivuhodná životná cesta sv. Tomáša Becketa (1118-1170) od jeho pôsobenia na kráľovskom dvore. Zúčastňoval sa márnotratných zábav Henricha II., stal sa jeho kancelárom. Keď sa však stal aj arcibiskupom, rozhodol sa dať prednosť Bohu pred kráľom, čo viedlo až k jeho mučeníckej smrti priamo v katedrále pri bohoslužbe. KOMENTÁR: Film sa môže opodstatnene pochváliť oscarom za scenár a až 12 nomináciami. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Povedený, historicky poměrně věrný film, jehož největší předností jsou herecké výkony dvou hlavních představitelů - O'Tooleho Jindřich je snad ještě lepší než Burtonův Becket. Kámenem úrazu je však to, že na filmu je až moc vidět jeho "divadelnost". Místy je to hodně statické a vzhledem k délce stopáže se člověk aspoň na chvíli neubrání nudě. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zkusím hádat, proč tenhle slavný historický velkofilm dosud uniká pozornosti místních fandů (do 11.10.2008 jen 13 hodnocení): ☻zřejmě nikdy nevyšel na DVD☻stopáž 148 minut☻v internetové komunitě k němu neexistují české titulky☻ - stačí to jako vysvětlení?___ Obdivovatelům Richarda Burtona by Becket určitě neměl uniknout, i když je pravda, že o dost větší prostor dostává ve filmu šílený král Henry II (Peter O'Toole). Jinde se vám ale charismatického Burtona s oholeným kolečkem na hlavě vidět asi nepodaří.___A teď to vezměme kriticky - za dvě hodiny a kousek, co film trvá, se divák o životě Thomase Becketa dozví prakticky kulový. Některé scény jsou až příliš natahované, uspávací (třeba hned ten králův příchod do krypty Canteburské katedrály). Pokud má být Becket film o sporu mezi králem a církví, proč režisér tento spor ignoruje a církev upozaďuje?___ Hodnotím film nejenom v kontextu světové kinematografie (a tady jsou to čtyři *), ale také v užším kontextu britské produkce 1960´s - a tady už jsou to jenom 2*. Proto jako první svým čtrnáctým hodnocením dávám méně než čtyři (což pro Becketa pořád znamená špičku na csfd). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Keď približne v čase 1:39:30 vytasí jeden ozbrojenec na Becketa (Richard Burton) meč, drží ho s nízko sklopenou čepeľou, akoby sa chystal Becketa bodnúť. V ďalšom zábere spoza Becketa však drží meč s čepeľou namierenou smerom hore. (ČSFD)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)
  • John Gielgud získal nominaci na Oscara a přitom se objevil ve filmu v pouhých dvou scénách. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama