Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemně temná variace na Jacka Rozparovače, která je však zástěrkou pro nekalé rejdy zednářů. Noční křivolaké uličky Londýna, kde není pro mlhu vidět na krok, se stávají báječnou hororovou kulisou k vyšetřování brutálních vražd (podříznutí, vyříznutí srdce, rozčtvrcení...). Byť jsou oběťmi kurvy, zájem o nalezení vraha je veliký. Jen pozvolna jsou rozmotávány nitky spletitého případu a vyšetřovatelé postupně zjišťují, že stopy vedou až ke špičkám společnosti. Plummerův Holmes je neodolatelný, i když ve střetech je neohrabaný a stále padá k zemi jako brambora. Kdo si zamiloval bojová umění Holmese v podání Roberta Downeyho Jr., bude po většinu snímku zoufale lomit rukama. Film se nevyžívá v otevřeném gore, což nakonec nevadí. Masakrování nebohé ženy, které sleduje kamera z povzdálí skrze sklo špinavého okna, je tak možná daleko mrazivější. A k podtržení scény stačí záběr na obličeje mučitelů postříkané krví... Holmes s Watsonem občas pronesou vtipnou hlášku (zábavné je zatčení Watsona, když pátrá po informacích mezi šlapkami), celkově je však ladění snímku pochmurné a vážné. Uprostřed temného Londýna číhá zlo.... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější fiktivní světový detektiv proti asi nejslavnějšímu skutečnému sériovému vrahovi. Souboj to byl velmi efektivní a napínavý, detektivka jako dělaná. S obsazením jsem byl spokojen, Christopher Plummer se zhostil role Holmese výborně a výkon jsem mu věřil a na Jamese Masona jsem si brzy zvykl a nevadil mi. Zapadlé uličky starého Londýna mají svou neopakovatelnou, děsivou a hlavně působivou atmosféru, které prochází celým filmem, po této stránce jsem s filmem více než spokojen, párkrát jsem se i skvěle pobavil. Příběhová stránka je také bez chyby - První hodina filmu navnadila, nenudila a hlavně byla fakt dost napínavá, což v druhé trochu ustoupilo, ale závěrečný souboj, smrt Mary Kelly a konečné rozuzlení byly úplně dokonalé. Detektivka té největší třídy a asi hlavně klasická detektivka s asi nejmrazivější atmosférou, kerou jsem zatím viděl. Byl jsem potěšen, přesto se mi to nezdálo úplně dotažené. Nezklamalo mě to, což znamená, že to nezklame ani další Holmesology, takže doporučuju. 85%. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Díla se slavným detektivem mám rád. Ať už se jedná o knižní, komiksovou, klasickou, nebo v poslední době oblíbenou moderní filmovou podobu. Proto jsem zajásal, že existuje další, tak trošku nezávislý film a k tomu ještě motiv Jacka Rozparovače, nuž zkrátka paráda. Jedno obrovské plus filmu je navozené tajemno v kulisách představující Londýn,. musím se přiznat, že toto prostředí mně naprosto uchvátilo svojí autentičností. Co se týče samotného příběhu rozjezd dokonalý, ale finální rozuzlení zase již tak peckoidní není. Co je ovšem horší, je chování Sherlocka Holmese. Tak natvrdlýho detektiva už jsem dlouho neviděl, sám prakticky vůbec nic nevydedukuje, ve všem mu pomáhá čistá náhoda, nemluvě o jeho přehnané citlivosti. Během celého filmu se minimálně třikrát takřka rozpláče. Je bohužel znát, že film není na motivy Doyla, je pouhou inspirací. Proto jít o jakéhosi ,,no name,, detektiva, neváhal bych přimhouřit a tyto prohřešky zde neprezentoval, ale v případě Sherlocka zkrátka kritika na toto téma být musí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

První vražda ve filmu ( celkově už třetí ), okolo sedmé minuty mě tak trochu hudebně připomněla Spielbergovi Čelisti. CITÁT - Baker street 221b........... Postřehy : Watson působí dojmem vystrašeného prosťáčka, ale zdání klame. Holmes není tak charismatický, jak by měl být. Londýnská, pověstná, mlha se zjevuje, jen když je to potřeba a třeba Baker street se úplně vyhýbá. Na pohřbu jedné prostitutky bylo nějak moc lidí. Hudba je někdy přehnaně dramatická až rušivá. Takto zpracovaný příběh Sherlocka Holmese mě nebavil. CITÁT - Muž, postrádající morálku, je stejně vinen, jako vrah samotný.......... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Parádní zpracování Jacka rozparovače, Plummer jako Holmes září, neuvěřitelně mu to v apartním oblečku sekne. Watson mu též zdatně sekunduje, Sutherland v roli media potěšil. Film skvěle vystihuje špinavé,ponuré, zapadlé uličky Londýna. Číší z nich chlad, hrůza a beznaděj. Tak trochu záhadný případ je tu dokonale objasněn s grácií, kterou má jen Holmes. Sledovat v pochmurném podvečeru při svíčkách s dobrým vínem nebo brandy vřele doporučuji. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Bob Clark zkoumal, zda slovo "prd" existovalo v roce 1888. Existovalo. (Kulmon)
  • Film byl nominován na 8 cen Genie Awards. Získal jich celkem pět - Bobb Clark za režii, Christopher Plummer za mužský herecký výkon, Genevieve Bujold za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, Stan Cole za střih a Paul Zaza s Carlem Zittrerem za nejlepší hudbu. (mahler)
  • Jediná scéna s dubléry byla ta, kdy Holmese a Marry Kelly pronásleduje dostavník. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama