Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (540)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Od Poea jsem četl pouze jeho nejslavnější báseň Havran a o něm samotném jsem toho moc nevěděl. A možná o to víc jsem se těšil na tento film. The Raven může někoho zklamat tím, že nemá hororovou atmosféru, která by odpovídala jeho dílům (tohle právě zklamalo mou spolubydlící, která od Poea něco málo četla, a proto se jí tento film moc nelíbil) ale mně ta atmosféra nepřišla špatná. Stejně jako kostýmy či herecké výkony vše pasovalo a film ubíhal svižně. Bohužel, ke konci to jde solidně do… háje a úplný konec je velké WTF, které přičítám režisérovi, který chtěl být cool za každou cenu. Nicméně 3/4 stopáže mě film opravdu bavil, myslím, že Cusack se této role zhostil skvěle, ale přehrál ho Luke Evans. Alice Eve taky mile překvapila, zdaleka není jen pěkná tvářička s luxusním tělem… The Raven mohl být mnohem lepším filmem, to bez debat. Ale ani tato verze není špatná… 70 %. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Obyčejná detektivka bez chuti a zápachu či momentu překvapení. Vše je ale tam, kde to má být - díky rozpočtu film vypadá celkem fajn, herci hrají svůj slušný standard (přiznávám, že nejzajímavější mi přišla neokoukaná Alice Eve v roli blonďatého andílka v nesnázích). Jedinou ingrediencí navíc je postava Edgara Allana Poa, která je tu tak odpojená od normálních lidí, že se chvíli ptáte, zda náhodou ty vraždy na motivy Poových povídek nepáchá sám Poe, protože už mu definitivně hráblo. Film vás chvilku nechá v nejistotě, ale vcelku záhy zjistíte, jak na tom jste. Žádné velké nadšení ani emoce, jen rutinní řemeslo. Ale dobře odvedené. PS: Už probůh někdo Luku Evansovi řekl, že nemá charisma? Nechápu, ten chlap umí celkem hrát, vypadá skvěle, ale vyzařuje z něj jen velké nic... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Hororová detektivka, která měla potenciál stát se buď naratologickou lahůdkou (převádění fikce v realitu a opačně), nebo brakovou ptákovinou roku (krvavé mordy, žena v ohrožení, chlastající protagonista). Nakonec jde jenom o úmorně mechanické hromadění motivů z děl E. A. Poea. Prostředkem k rozluštění záhady je samotný spisovatel, který detektivovi několikrát poradí, na co vrah tou kterou indicií naráží, aby pak pátrači společnými silami a s ohromující neomylností vydedukovali, kterým směrem pokračovat dál (zkratkovitost „logických“ vývodů v něčem připomíná Šifru mistra Leonarda). Hlavní dějová linie není náměty Poeových povídek protkána, jsou do ní jednoduše naházeny. Jedna poeovská narážka vytlačuje další, namísto toho, aby byly skládány do sebe a teprve ve výsledku vedly k dopadení vraha, čím padá potěcha z postupného odhalování pravdy. Ta se v závěru jednoduše zjeví. Každý převod Poeovy teorie do praxe je postavami nadto přiřazen ke konkrétnímu literárnímu počinu, někdy i s krátkou historickou explikací, takže se nemůžeme těšit ani z toho, že bychom sami poznávali, ze kterého zdroje tvůrci zrovna čerpají. Dynamická vazba mezi autorem a jeho dílem, kterým je zde vrah sám, nabízí přehršle nosných témat, z nichž ale scenáristé nedokázali žádné smysluplně rozpracovat. Nevytvářejí ani snahu mást nás možností, že by mohl vraždit samotný spisovatel, jehož vnitřní démoni jsou vinou křečovité, násilně implementované romantické podzápletky velmi krotké. Čím vrstevnatěji se scénář snaží Poea charakterizovat, tím méně je hrdina přesvědčivý, nejzábavnější je tudíž hned počáteční demo verze jízlivého a sebestředného alkoholika. Méně přímočarý přístup k zadání „film na motivy knih E. A. Poea“ naznačuje teprve závěrečný dialog, nastolující otázku, kdo je vlastně autor a kdo čtenář. Namísto promyšlené hry s vícero vypravěči, jejíž pravidla Poe mistrně ovládal, nám McTeigue nabízí jenom velmi neinvenční a málo temnou detektivku. S pár zbytečnými gore výpady a akčními scénami, jejichž přítomnost by omlouvala teprve mnohem výrazněji komiksová výtvarná stylizace (film chce vypadat trochu jako Ospalá díra, ale na postprodukční přibarvování obrázků už zřejmě nezůstaly peníze). 50% ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Tešila som sa, že to bude minimálne tak dobré ako From Hell, pretože viktoriánske obdobie milujem a ešte ak sú vo filme vraždy no TOP! Ale toto nebolo ani zdaľeka tak dobré neporovnávam to ale myslela som, že to bude prešpekulované. Bolo to pre mňa sklamanie, nuda, oničom, mne to pripadalo akoby tam proste niečo chýba akoby vystrihli strašne veľa scén. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Havran je rozhodne dobrý film zo zaujímavým príbehom. Zo začiatku všetko klape tak ako má, vraždy majú šťavu, atmosféru a sú zaujímavé, herecky je to dobre obsadené (hlavne Luke Evans, skvelá voľba), ale prečo je ten záver tak strašne suchý ? James Mcteigue a scenáristi očividne nezvládli záver filmu, ktorý neprekvapil tak ako by mal. 80% - 4* ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • Film sa natáčal v Belehrade a Novom Sade (Srbsko) a v Budapešti (Maďarsko). (Arsenal83)
  • Aby sa Alice Eve dobre pripravila na rolu uväznenej ženy, bola na 2 dni zavretá v drevenej rakve. (Arsenal83)
  • Livingston dostal nápad napsat scénář k filmu na večírku roku 1999. Probírala se záhadná úmrtí a někdo zmínil Edgara Alana Poa, jehož poslední 4 dny života jsou opředeny tajemstvím. Údajně byl nalezen na lavičce poblíž baltimorské Light Street a přes rychlou lékařskou pomoc po 4 dnech zemřel. (Lolita)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama