Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Napětí, mrazivá ponurá atmosféra, špína a chlad. Všechno to tu je a je to lehce uvěřitelné. Výborné zpracování Sherlocka z roku 78 (ne 79). Plummer a Mason si moje sympatie získali hned. Jen mě osobně mrzí ne zrovna šťastná volba M. Moravce pro dabing Ch. Plummera. Plummerův hlas v originále je totiž daleko méně hrubý a od hlasu M. Moravce tolik odlišný. Škoda. I tak nadprůměr. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočená a patřičně temná detektivka, která se se svou tíživou náladou poměrně výrazně odklání od poetiky příběhů A. C. Doyla. Tohle není ani "stará dobrá Anglie" ani běžná "anglická" detektivka, v níž se pravda nalezena pomocí systematicky uplatňované detektivní metody, ale naopak pěkně temno psycho, odehrávající se prakticky neustále v ošklivých a pustých temných uličkách jimiž prostupuje mlha, chlad a vlhkost. Autorem předlohy také skutečně není (jak je na IMDB chybně uvedeno) Doyle, nýbrž Stephen Knight, který svou nejznámější knihu "Jack the Ripper: The Final Solution" vydal v roce 1976. Románové zpracování dodnes ne zcela objasněného případu sériového vraha známého jako "Jack rozparovač" je odvážné a zajímavé, ovšem právě svou pointou (kterou tu pochopitelně nemíním prozrazovat) dosti výrazně odlišné od čehokoli, co by mohl stvořit. A. C. Doyle. Film přenáší kvality této předlohy vcelku zdařile, i když možná poněkud mechanicky a nepřekvapivě. Je také znát, že Clark měl jako režisér zkušenosti spíš s horory než s detektivkami a vytváření hrůzy mu šlo rozhodně lépe než zachycení systematického detektivního pátrání. Vedle slušného hereckého výkonu Christophera Plummera a Jamese Masona jako Holmse a Watsona je třeba zmínit skvělý herecký výkon Genevieve Bujold jakožto Annie Crook. celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Hellboy, Austen, Teardown ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Jejich svědomí je pokryto mramorem. "Jak hanebné, milý Watsone!" Zpod svitu lucerniček vyvěrá mystický ryk londýnských uliček a v tom mlhavém, poeovsky se klikatícím labyrintu, se otevírají brány pekelné... V černém kočáru přijíždí a zase mizí fantom, který škrtí, bodá a stíná hrdla kurtizán. Temný strach chrlí lávu tichého běsu. Nemilosrdné síly převrhly ten kalich zla. Krev nevinných teče, prolévá se pavučinami ďábelskými. A smrt stále zpívá svou píseň, surovou a mrazivou... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Když se lidé bojí, obracejí se k Bohu. Když jim nepomůže, hledají ďábla..“ Knižní předloha Jack the Ripper: The Final Solution od novináře Stephena Knighta sice byla těžce zdiskreditována, ale ta premisa, že za slavnými vraždami prodejných děvčat z Whitechapelu, co měly víc tělesných otvorů než zubů, stojí spolčení vyšších kruhů, ta je prostě sexy. Studiové doky a všemožné poutače obchodů ve špinavých uličkách s povalující se mlhou přinášejí tu správnou atmosféru viktoriánské Anglie, duo Plummer, Mason a hudební podkres v dramatických momentech si po celou dobu udržují vysoký standard, nechybí detektivova přirozená skromnost (Watson: „Ó, vy jste úžasný!“, Holmes: „Vím..“) a talentovaný houslista z Baker Street překvapí nejen modernou odkojené diváky svým svědomím a empatií. Zkrátka krimi na úrovni s líbivým mysteriózno-mystifikačním ohonem. Slovo spiknutí bude vždycky znít líp než syfilis.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČOKOĽVEK SA STANE JE ZÁSLUHOU MOCNÉHO SHERLOCKA HOLMESA." __ Poctivú anglickú detektívku si vždy rád pozriem, navyše ako už bolo spomenuté toto je jeden z najlepších príbehov o najslávnejšom detektívovi všetkých čias (Poirot, Columbo a Major Zeman :-) mi určite odpustia). Plummer pasuje do roly ako uliaty (poteší, že ho vidíme ako v akčnejších tak aj citlivejších polohách) a jeho Holmes je jeden z najlepších akých som doposiaľ videl. Treba tiež podoknúť, že o nič horší nie je ani James Mason a vlastne celý zvyšok hereckého ambasáblu hrá určite najlepšie ako vie. Rozhodne potom zamrzí, že s touto dvojicou vznikol len jeden film a ďalšie počiny by boli určite taktiež vítanými. Spomínanú vynikajúcu atmosféru (zásluha precíznej výpravy) nebudem veľmi rozoberať, spomeniem len subjektívnu kameru ako pohľad vraha, ktorá miestami dáva filmu hororové vyznenie. Tempo postupne krásne graduje a kulminuje 15 min. pred koncom, no i keď je záverečné rozuzlenie mierne strnulé pre príbeh je potrebným. Trio Plummer-Mason-Quayle si dekádu a pól predtým zahralo v jednom z najväčších historických prepadákov ,,Pád ríše rímskej". ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)
  • Herci Frank Finlay a Anthony Quayle spolu hráli také ve filmu Studie strachu (1965), ve kterém je protivníkem Sherlocka Holmese rovněž Jack Rozparovač. Frank Finlay v něm hrál dokonce stejnou roli - inspektora Lestrada. (mahler)
  • Na maketě londýnských doků pracovalo 50 dělníků celé dva měsíce - byla postavena z železničních trámů a obrovitý bazén představující Temži obsahoval téměř 2 miliony litrů vody. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama