Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné drama z prostředí mně naprosto neznámého, kulečníkové herny ovšem své nepopiratelné kouzlo mají a mladý Paul Newman s tágem v ruce je nesmírně přitažlivý.. Příběh hráče, který chce být nejlepší a touží porazit krále, je poutavě natočený, dostatečně zajímavý a to prolnutí s milostným vztahem mě vůbec nerušilo, Piper Laurieová zvládla roli problematické ženy na výbornou, chvíli jsem přemýšlela, jestli vážně není sťatá pod obraz.. Každopádně stojí za to vidět, moc pěkný film.. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

"Nice guys finish last." Nejdřív jsem viděl Barvu peněz a až pak tohle, takže jsem byl zvědavej, co bylo tak zásadního, že Eddie Felson pak na 25 let nechal hraní poolu. No ale trošilililínku jsem pak tušil a předvídal, ale to nevadí. Líbilo se mi to totiž víc (a na příklad to, že tady hrál mladý ucho Newman a ne nějakej Cruise, už jenom to je plus). Už jenom kvůli tomu, že se tam tak sympaticky trošku moc chlastá. To je snad jediná další věc, kterou Eddie umí - hrát kulečník a chlastat. Jinak je to docela sviňák a svoji alkoholicky notorickou lásku Sarah někdy dost sjíždí a chová se k ní hnusně. A mimochodem Sarah je moc dobře napsaná postava. On se tak chová vlastně ke všem - k číšníkům, k obsluze na toaletách, k ostatním hráčům. Ale na druhou stranu si říkám, že tenkrát to bylo možná i normální. Každopádně i když to byl hajzl, s Paulem Newmanem to byl charismatickej hajzl. Piper Laurie taky docela hezká, na svou dobu a na to, že hraje notorku. A George C. Scott, obzvlášť ve slunečních brýlích, je taky nezapomenutelnej bouchač. Jinak docela chápu, že Martin Scorsese si vybral udělat pokračování právě tohoto filmu, protože z něj čiší podobná atmosféra, jak z jeho dřívějších kousků. A to zakončení, kdy si Eddie uvědomí, že jsou důležitější věci, poslední věta: "Fat man, you shoot a great game of pool."... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Řekni těm svým chlapům, aby mě radši rovnou zabili, protože jestli mě jenom zmrzačí, dám se rychle do kupy a přísahám, že tě zabiju! Tvrdit, že je „Hazardní hráč“ filmem o kulečníku je to samé, jako považovat „Zuřícího býka“ za film o boxu. Je to příběh o jedné bouřlivé duši, která se snaží drápat k nebesům, ovšem cesta je příliš příkrá a bolestivá. Paul Newman v jedné ze svých nejlepších rolí nepředvádí žádného prvoplánového hrdinu, ale komplikovaného bouřliváka, který se musí zasloužit o to, aby mu divák držel palce. Ostatní herci se svých rolí rovněž zhostili s grácií a film nejen díky nim, ale i zásluhou černobílé kamery působí hodně civilně a nečesaně. I přes své poklidné tempo dechberoucí podívaná. 100%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známé a popravdě docela zapomenuté sportovní drama na které o 25 let později navázal Scoresese s oskarovou "Barvou peněz". Popravdě mi Scorseseho volný sequel celkově seděl více, jelikož je "Hazardní hráč" až nepříjemně utahaný a i přes standardně skvělého Newmana, film nemá moc co nabídnout. Dobré spíše jen jako doplnění filmového vzdělání. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba i čb kamera, a skvělý Geroge C. Scott, jehož pohledy vyhrávají víc než zápas, ale chatrný děj a vyloženě vytlučená storka s Eddieho milou mají za následek, že pozitivněji vnímám Barvu peněz. I když jedno se Newmanovi musí nechat, jeho hráč je skutečným gamblerem, o tom se Tomovi C. ani nesní. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Paul Newman (Eddie Felson) súhlasil s natáčaním, aj keď si prečítal len polovicu scenára. Veril totiž, že to bude úspešný projekt. (shimik77)
  • Paul Newman se během natáčení s Jackiem Gleasonem vsadil o 50 amerických dolarů, že jej v biliáru porazí. Když pak Gleason s přehledem vyhrál, Newman mu částku vyplatil v desetnících. (Mikino00)
  • Režisér Robert Rossen bol v mladosti biliardový hráč. Napísal dokonca aj hru s názvom Corner Pocket, ktorá však nebola úspešná. (Georgei)

Reklama

Reklama