Reklama

Reklama

Tenká modrá čára

  • USA The Thin Blue Line (více)
Dokumentární / Krimi / Mysteriózní
USA, 1988, 103 min

Obsahy(1)

Třetí celovečerní dokument Errola Morrise se zabývá problematickou rekonstrukcí vyšetřování vraždy dallasského policisty z roku 1976. (Hans.)

Recenze (22)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, co film znamenal po uvedení pro jeho aktéry musí divák obdivovat srdcovou práci Errola Morrise jako zarputilého autora. Takto vypadá když se přidá to pověstné něco navíc a vznikne snímek za hranicí běžných dokumentů. Nejenom z těchto důvodů se stala Tenká modrá čára v zámoří kultovní. Morris jako tvůrčí legenda dokumentárních snímků mi zatím až na jednu vyjímku unikal - a to se teď musí co nejdříve změnit. Jo a abych nezapomněl zmínit hudbu od Philipa Glasse... víc vlastně dodávat ale nebudu, protože stále stejné, obdivné, superlativy okolo něj háži pokaždé. 85 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najdôležitejších dokumentárnych filmov, aké boli kedy nakrútené a pre mňa osobne aj jeden z najzáživnejších. Samozrejme, ide aj o to, že sa tu akokeby, respektíve doslova, pozeráme na nové vyšetrovanie vraždy, za ktorú už raz niekto dostal kreslo a to je samé o sebe príťažlivá téma. Občas viaceré hovoriace hlavy preruší scéna z rekonštrukcie prípadu. Tá by vám mala dať vydýchnuť od informácií o tom, ako to všetko v justícií husto nefunguje, ale keď sa pri tom pozeráte na jednu vraždu z rôznych uhľov pohľadu, tak to skôr pocit bezmocnosti v neustálom boji človek vs. "spravodlivosť" ešte viac umocní. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Tenká modrá čára" není dokument, který vás dostane tím, jak naprosto změnil podobu dokumentu, protože to neudělal, ale ukáže vám to, jak silné médium vlastně film je a jaký může mít vliv na člověka a vlastně na jeho život. Je objektivní? Ne asi úplně ne, ale co dnes je? Ale dokázalo se to na jeden případ podívat naprosto nově. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ač tím asi mnohé naštvu, tento dokument dokazuje existenci Boha. Obrácením slavného Anselmova důkazu Boží existence může být totiž dokázáno, proč popravení nevinných ukazuje na existenci mnohem vyšších sil, než je člověk. Jestliže by totiž tato vyšší existence neexistovala, nemohlo by být jsoucno větší než my, a popravování nevinných by bylo ve vesmíru standardem. To je nesmyslné, proto předpoklad, že neexistuje něco nad nás, je nepravdivý. Klíčové je, že na těchto popravách není krušné ani tak to, že byly připravovány a v mnoha případech i provedeny, nýbrž skutečnost, že se o ně zasloužila „spravedlivá“ justice, která samozřejmě nikdy úplně spravedlivá být nemůže, protože chybující člověk má daleko k dokonalosti, takže musí existovat něco dokonalejšího, něco, nad co nemůže být myšleno nic většího. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sympatický a veselý mladý muž s bohorovným klidem vypráví o svých zkušenostech s kriminální činností, ale v jedné věci je stále neochvějný, i ve svém posledním rozhovoru nahraném pouze na diktafon si trvá u sledovaného zločinu na svém. Musíme se ptát, proč. A nebo nemusíme a pak se můžeme smířit s tím, že muž, o jehohž vině máme důvodné pochybnosti, hnije ve vězení. Tohle je dokonalá ukázka investigativní filmařiny. Navíc doprovázená skvělou hudbou. ()

Zajímavosti (12)

  • Názov filmu je odvodený z výpovede sudcu Metcalfea, ktorý odkazuje na záverečnú reč žalobcu, ktorý nazval políciu tenkou modrou čiarou medzi civilizáciou a anarchiou. (Biopler)
  • Režisér Errol Morris navrhol strihačovi Paulovi Barnesovi vyhnúť sa zostrihaniu záberov iba na dvoch protagonistov. Chcel, aby sa vyhol dojmu, ktorý by divák mohol prijať, keby videl jasnú kategorizáciu kladnej a zápornej postavy. Barnes sám uvádza, že Morris neznášal, keď videl zostrih aktérov dokumentu, ktorí rozprávali rovnaký príbeh, resp. len reagovali na niečo, čo v predošlej scéne povedal niekto iný. Režisér chcel, aby každý vstup aktérov bol braný ako ďalšia alternatíva o udalosti. (Biopler)
  • Napriek rázu dokumentu sa Morris pri rekonštrukciách vyhral s postupmi z fikčných filmov. V jednej sa odkazuje na film-noir, keď sa policajt blíži k autu, no najprv vidíme jeho obrovský tieň. (Biopler)

Reklama

Reklama