Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film, který svou kvalitou přesahuje celou řadu známějších historických filmů. Pohled na Cromwella tak, jak asi skutečně chtěl, aby Anglie fungovala. Technika bitev i politické debaty jsou kvalitně zpracovány a vyváženy, tak, aby se divák nenudil, ale zároveň pochopil problematiku první poloviny 17. století v Anglii co možná nejlépe. Pro historiky i ostatní dobrý film na hezký večer. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pátos, kostýmová dokonalosť a vážne deklamované posolstvá, zahrané s nasadením a vervou. Taký je nielen Cromwell, ale mnoho, dodnes ikonických, historických filmov 50. až 70. rokov. Námietky k dejinnej nepresnosti sú smiešne. Veľkorozpočtové mamutie filmové historické produkcie, popisujúce raz udalosť, inokedy osobnosť alebo aj oboje zároveň, vždy prioritne odrážali skôr dobu vzniku filmu a momentálne aktuálne ideové trendy spoločnosti, v ktorej vznikali. Obdobie, ktoré zobrazovali, bolo často na druhej až tretej koľaji. Napriek tejto výhrade, z ktorej sa vymanilo len  málo diel, je dobré, keď v mysliach divákov vzniká po pozretí aké-také povedomie o dobe, správaní, vzťahoch, či kultúre dvoranov, šľachty, vojska i poddaných. Podľa jedného známeho - historika archivára je preto dobrý každý historický film, hocijako faktograficky nepravdivý či nepresný. Z daného uhla pohľadu je aj Cromwell super. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Cromwell je rozhodně jeden z mých oblíbených diktátorů a historické filmy z 60. a 70. let mám taky rád, tak jsem došel k závěru, že bych tenhle kousek asi měl vidět. Neprohloupil jsem, ale teda že bych to dal na jedno zkouknutí, to úplně ne. Asi je to tím, že vztahy v Anglii té doby byly hodně složité a - i když tvůrci dost věcí z Cromwellova života ve filmu vynechali - je tam hodně scén z parlamentu, hodně mluvení, diskuzí, úvah a tak. Větší bitvy jsou tu v zásadě dvě (jednu už si nevybavuju, druhá je rozhodující u Naseby) a obě jsou udělané oldskůlově, pěkně s živými lidmi, ale zase bez takových těch melgibsonovských utrhaných končetin a usekaných hlav. Za pozornost rozhodně stojí část, kdy Cromwell řeší, jak v souladu se zákonem popravit krále.... Pro milovníky britské historie a historických spektáklů určitě "must see", už proto, že si tvůrci z Cromwella neudělali jen fiktivní postavičku, ale celkem korektně odvyprávěli jeho životní story. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý, kto vedie vojnu verí, že Boh je na jeho strane.“ Nádherná, pôsobivá a strhujúca (to viete, Richard Harris) záležitosť, koledujúca si o zaradenie do klasiky. Napriek výborným dialógom, sebavedomej réžii a ponurej anglickej atmosfére stojí CROMWELL predovšetkým na skvelom Harrisovi (ČERVENÁ PUSTINA), na staré kolená mládeži známemu „len“ vďaka GLADIÁTOROVI a HARRYMU POTTEROVI. Hercov presvedčivý výkon od muža, ktorý nestrpí vo vlastnom dome počúvať reči o revolúcii je úžasný a presvedčivý. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • Hrabě z Essexu a Hrabě z Manchasteru jsou ve filmu členy Dolní sněmovny parlamentu, ale ve skutečnosti díky svým šlechtickým titulům by měli sedět v Horní sněmovně. (liquido26)
  • Cromwellova role v událostech vedoucích k občanské válce je ve filmu značně přeceněna. Cromwell (ani jeho přítel Henry Ireton) nebyl mezi pěti členy parlamentu, které král nechal zatknout pro velezradu. (liquido26)

Reklama

Reklama