Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jedna z najzábavnejších a zároveň najpoučnejších hodín histórie. Konverzačný film je po trištvrte hodine predelený polhodinovým "zostrihom" dvoch dôležitých, patrične epicky nakrútených bitiek. Týmito udalosťami sa definitívne mení postavenie základných figúr a pešiakov na šachovnici. Scenár a réžia Kena Hughesa podáva látku veľmi zrozumiteľne, i keď ste o udalostiach vopred nič nevedeli, nebudete mať pocit, že ste stratení v preklade. Zároveň si užijete aj kvalitnú, nikdy nenudiacu kvalitnú filmárčinu. Scény z parlamentu majú patričný drajv a o výkonoch Harrisa a Guinessa sa nemusíme vôbec vybavovať. Kľudne by som si hneď dal, po cca desať minútovej prestávke, sfilmované obdobie protektorovho vládnutia. 90% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Richard Harris excelující v roli Olivera Cromwella ve snímku plném historických chyb, který se dá i přesto označit za slušně odvedené řemeslo. I tak mi ale vadilo přeceňování Cromwellovy role v celé občanské válce a především jeho vykreslení jako muže až fanaticky tvrdého a zásadového, ale přesto spravedlivého. To, že Cromwell poté, co se stal lordem protektorem, rozpoutal peklo vůči vlastním lidem ve filmu nebylo ani naznačeno. 80% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Komunistické období svou cenzurou, ale i ekonomickými limity radikálně deformovalo naše poznání západní produkce. Mezi filmy, které unikly dlouhodobě z našeho záběru, je i životní příběh skvělého anglického státníka sedmnáctého století Olivera Cromwella. Příběh anglické revoluce, druhé moderní evropské revoluce evropského lidstva, je i strhující historií úspěšného odporu namyšlenosti a arogance zešílevších šlechtických elit i omezenosti panovníka, který se jimi nechal ovládat, ale také ponurým letopisem korupce a rozkošnictví, které začaly poměrně záhy rozkládat jednotu vítězného tábora. Tento nedoceňovaný historický velkofilm dokázal ve svých tvůrcích předložit i relativně nepoučenému filmovému divákovi strhující dějinné drama a přiblížit osobnost, s níž se stýkal i stárnoucí Jan Ámos Komenský, usilující úporně o obnovu samostatnosti své středoevropské vlasti. Poutavé tu přitom znamená i věcně a odborně věrohodné a přesné. O to větší a trvalejší je zážitek, který si ze zhlédnutí Hughesova filmu o jednom z největších britských politiků odnášíme. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý, kto vedie vojnu verí, že Boh je na jeho strane.“ Nádherná, pôsobivá a strhujúca (to viete, Richard Harris) záležitosť, koledujúca si o zaradenie do klasiky. Napriek výborným dialógom, sebavedomej réžii a ponurej anglickej atmosfére stojí CROMWELL predovšetkým na skvelom Harrisovi (ČERVENÁ PUSTINA), na staré kolená mládeži známemu „len“ vďaka GLADIÁTOROVI a HARRYMU POTTEROVI. Hercov presvedčivý výkon od muža, ktorý nestrpí vo vlastnom dome počúvať reči o revolúcii je úžasný a presvedčivý. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film o ceste Anglicka od čistokrvnej monarchie k parlamentnej demokracii je zaujímavý a tiež dlhý, ako bola dlhá táto ich cesta. Oveľa dlhšia, ako obdobie zachytené v tomto filme. Film má všetko potrebné pre tento typ historického filmu, výpravu, dialógy, hercov, ale nemôžem pri ňom ísť na štyri hviezdy, lebo som ho nedokázal dopozerať naraz na jeden záťah, čo by bolo potvrdením jeho výnimočnosti. Keď nie celý film, výnimočné boli určite prejavy Cromwella v parlamente, aj mimo neho. –––– A proto jsem přesvědčen, že v Irsku nebude mír, dokud nerozdrtíme katolickou cirkev. –––– Co nalézám? Anarchii, korupci, rozpory a věčné vnitřní zmatky. Nepřátelé této země vzkvétali pod vaší záštitou. ... Pánové, nesesaditelný patlament je zločinnější než nesesaditelný král! Šejdíři, opilci, pasáci, hnustí chamtiví ctižádostiví lumpové, nemáte schopnost spravovat naší velkou zemi, vy můžete vést leda bordel! Tohle není parlament, já vás prostě rozpustím. Prohlašuji, že tento parlament skočil! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Cromwellova role v událostech vedoucích k občanské válce je ve filmu značně přeceněna. Cromwell (ani jeho přítel Henry Ireton) nebyl mezi pěti členy parlamentu, které král nechal zatknout pro velezradu. (liquido26)
  • Příslušníci New Model Army, reorganizované a nově vycvičené parlamentní armády po bitvěu Edgehillu, mají černo-zlaté krinolínované kabátce. Ve skutečnosti nosili červené kabátce. Červená se potom na několik století stala barvou anglické armády. (liquido26)
  • Před bitvou u Edgehillu pronáší Cromwell modlitbu: "Pane, ty víš, kolik mám dnes práce. Pokud zapomenu já na tebe, nezapomeň ty na mě." Ve skutečnosti tuto modlitbu pronesl Sir Jacob Astley, přívrženec krále. (liquido26)

Reklama

Reklama