Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Ruprecht Falcký (Timothy Dalton) byl ve skutečnosti velmi úspěšným vojevůdcem a po Cromwellově (Richard Harris) smrti v této kariéře pokračoval. Taky byl inovátorem v hutnictví a stál u vzniku vědecké Royal Society. (RoGo01)
  • Sir Thomas Fairfax byl během občanské války velitelem parlamentní armády a Cromwell jeho zástupcem. Film ale zobrazuje jako velitele Cromwella a Fairfaxe jako jeho podřízeného. (liquido26)
  • Skutečný Oliver Cromwell vedl dlouhé a ničivé válečné tažení v Irsku. Richard Harris, který ve filmu Cromwella hrál, byl Ir. (liquido26)
  • V bitvě u Naseby je Cromwellova armáda přečíslena royalisty v poměru 3:2. Ve skutečnosti měl Cromwell v této bitvě drtivou převahu. (liquido26)
  • Snímek zcela opomíjí bitvu u Mastonmooru, která se odehrála v roce 1644. Jednalo se o největší bitvu občanské války a klíčové vítězství v parlamentu. (liquido26)
  • Příslušníci New Model Army, reorganizované a nově vycvičené parlamentní armády po bitvěu Edgehillu, mají černo-zlaté krinolínované kabátce. Ve skutečnosti nosili červené kabátce. Červená se potom na několik století stala barvou anglické armády. (liquido26)
  • Před bitvou u Edgehillu pronáší Cromwell modlitbu: "Pane, ty víš, kolik mám dnes práce. Pokud zapomenu já na tebe, nezapomeň ty na mě." Ve skutečnosti tuto modlitbu pronesl Sir Jacob Astley, přívrženec krále. (liquido26)
  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • Hrabě z Essexu a Hrabě z Manchasteru jsou ve filmu členy Dolní sněmovny parlamentu, ale ve skutečnosti díky svým šlechtickým titulům by měli sedět v Horní sněmovně. (liquido26)
  • Cromwellova role v událostech vedoucích k občanské válce je ve filmu značně přeceněna. Cromwell (ani jeho přítel Henry Ireton) nebyl mezi pěti členy parlamentu, které král nechal zatknout pro velezradu. (liquido26)
  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • Přestože se tvůrci snímku kvůli publicitě chlubili, že byl film natočen "po deseti letech výzkumu", film byl kritizován pro své historické nepřesnosti. Kostýmy, místa a vzhled postav byly zobrazeny přesně, ale jednotlivé události velmi volně. (liquido26)
  • Původní délka filmu byla 180 minut, ale nakonec musel být o čtyřicet minut zkrácen. Díky tomu se ve filmu neobjeví plno vedlejších postav. (liquido26)

Reklama

Reklama