Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Prostřední a dle mého názoru asi nejpovedenější verze slavného příběhu. Určitě potěší méně ploché zpracování charakterů postav než ve verzi z roku 1935. Kapitán Blight je tu drsný a nemaže se s tím, ale není až tak přehnaně démonizován jako ve starší verzi kde místy působil jako karikatura. I přes téměř tříhodinovou délku jsem se nenudil. Jenom ten konec je trochu diskutabilní, protože to jsou jenom dohady a fikce scénáristy. Jinak určitě potěší kvalitní dabing od České televize která to pořád umí dělat na úrovni.85% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí ostatní, ani já se nevyhnu srovnání s verzí s Anthony Hopkinsem. Pro mě osobně nezásadnější rozdíl tvořilo, že zatímco v novější verzi Bounty jsem byl spíš na straně Blighe (nakolik to bylo zapříčiněno Anthonym v této roli, to nevím:-)), v této verzi naopak jednoznačně na straně posádky a jen jsem se divil, že k oné vzpouře nedošlo dřív. V tomto snímku je asi nejzajímavější kruté vystřízlivění a proměna Fletchera po vzpouře. Bohužel úplný konec je už je takřka neúnosný, což je způsobeno předešlou doslova titánskou délkou filmu. Tak o půl hodiny kratší stopáž a méně natahovaný konec by filmu rozhodně prospěly. Rovněž přelom od "oddanosti" kapitánovi ke vzpouře byl až trochu moc rychlý, Melu Gibsonovi jsem to věřil víc. Mimochodem Brando mi tu strašně připomínal Billyho Zanea:-) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj príjemná historická dráma, u kotrej možni aniu nezbadáte, že má bezmála tri hodiny. Nájdu sa tam aj hluché miesta, trebárs v situáciách na Tahiti, ale celkovo dielo pôsobí veľmi kompaktne. Skvele zahraná rola záporáka od Trevora Howarda, nesklamal tradične ani Brando. Krásne prostredie tohto ostrova mu prinieslo vďaka práve tomuto snímku ženu Taritu, s ktorou strávil 10 rokov manželského života, takže pre neho určite úspešný film. Súhlasím s užívateľom Mol, že najlepšia scéna filmu je vykopnutie naberačky z Brandovej ruky, keď to už konečne tomu kapitánovi nandá :) ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Nelidskost je ten nejhorší služebník." Ďábelský kapitán, který se vyžívá v týrání své posádky. Pomalu doutnající atmosféra na lodi Bounty, která vyvře až ve vzpouru. Úchvatně zachycené Tahiti bez počítačových efektů. Parádní herecké obsazení.  Po více jak 60.ti letech si stále drží tento film úžasně dobrodružného ducha. 8/10 ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Priznam se, ze uz si novejsi Bounty z roku 1984 prilis detailne nepamatuju, takze jsem to hodnotil bez srovnani s tim novejsim filmem.. ackoliv jednomu srovnani se nevyhnu - sexy sestra nacelnika v tomhle filmu byla mene sexy nez sestra nacelnika v tom novejsim. Navic povazuju za velky zklamani, ze v tyhle verzi zadny kozy nejsou, zatimco v ty novejsi ano. Postavy kapitana Bligha a Fletchera mi prisly zahrany dobre, ackoliv Hopkinsnuv kapitan mi prisel vic "pratelstejsi" - Bligh v podani Howarda byl skoro az zlej. Mam tenhle pribeh rad, je to romanovka jak vysita, a film jsem si uzil - jen ten vymyslenej konec byl dost mimo misu... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)
  • Replika lodi Bounty, která byla vyrobena pro tento film, se 29. 10. 2012 potopila poté, co se jí posádka snažila zachránit před bouří Sandy, což některé z nich stálo život. (KREI)

Reklama

Reklama