Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (374)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to dobré, především úplný konec mě dostal, ten opravdu stál za to. Ale 5* prostě dát nemůžu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé by to mohlo být trochu míň překombinované a zadruhé ty trapné triky, dobře je to rok 1994, ale kdyby třeba Carpenter ty vyloženě trapné stvůry tolik neukazoval, mohlo to být mnohem lepší a staršidelnější. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevymluví, že z téhle geniality nebral Lynch pro Lost Higway. Obdivuhodné míchání různých rovin – hranice šílenství a normality, dějových vrstev (co je reálné – retrospektiva v psychiatrické léčebně, část v Hobb´s End - očividný děj knihy - nebo filmové zpracování?), metafora na ovlivňování člověka náboženskou fikcí nebo vliv umění na člověka, kterážto linie zůstane očividná, ať už film interpretujete jakkoliv. Nejinspirativnější snímek, jaký jsem viděla za dlouhou dobu. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý čiastočne fantasy ladený horor od Johna Carpentera. Má dosť dobrý príbeh o uznávanom vyšetrovateľovi poistných udalostí, ktorý dostane ponuku nájsť slávneho hororového spisovateľa, keďže jeho diela patria medzi tie najpopulárnejšie, pričom dokážu ľudí až príliš ovplyvňovať a práve pred dokončením svojej poslednej, očakávane najlepšej knihy zmizol. Aj napriek mnohým zvláštnym udalostiam, ktorým je v poslednej dobe svedkom ju prijme, podarí sa mu zistiť miesto, kde by sa mal spisovateľ nachádzať a tak sa tam vyberie spolu s vydavateľovou asistentkou, ale čoskoro si uvedomujú, že to presahuje hranice ich chápania a dostávajú sa do veľkých problémov. Spracovanie sa mi páči, síce ešte spočiatku sa k tomu ťažšie získava plnohodnotný postoj, ale zároveň to pôsobí celkom zaujímavo a hlavne cítiť, že časom by to mohlo byť ešte podstatne lepšie a presne to sa aj stane. Postupne začnú pribúdať viaceré výrazné prvky, ktoré sami o sebe síce nie sú originálne, ale v takejto kombinácii som sa s nimi asi ešte nestretol a pritom to funguje viac než dobre a celé je to také netradičné, nápadité a aj dosť hravé, tu skutočne cítiť, že to bolo točené s radosťou a to sa samozrejme prenáša aj na diváka. A tak hlavne v druhej polovici, keď sa dej presunie do malého mestečka sa je stále na čo pozerať a určite musím pochváliť záver, ten sa mimoriadne vydaril. Spokojný som aj po hororovej stránke, síce až na pár scén to nie je moc napínavé, ale atmosféra mi veľmi sadla, masky sa vydarili a snáď všetky tie hororovejšie sekvencie mi prišli dosť zaujímavé, či už obsahovo, ale aj vizuálne. S hereckým obsadením som spokojný, môj obľúbenec Sam Neill v hlavnej úlohe, slušná postava asistentky a dostatok zaujímavých vedľajších postáv, kde vynikajú hlavne Jürgen Prochnow a Charlton Heston. Réžia a technická stránka sú výborné, John Carpenter je veľký talent, ktorého štýl mi sedí, skvelá atmosféra, celé to nápadité prevedenie a navyše to úplne pôsobí, ako z osemdesiatych rokov, čo to tiež príjemne osvieži. Takže síce to nie je práve môj typ hororu, skôr uprednostňujem niečo iné, ale aj tak je Šialenstvo veľmi zaujímavý film bez jedinej väčšej slabiny, ktorý ma bavil aj po opakovanom pozretí. 75% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Šílenství sice silně balancuje, jak už zde bylo několikrát zmíněno, na hraně těžkého kýče, ovšem v Carpenterově mystickém balení se to proměňuje spíše ve velkou výhodu. Režisér se nebojí vložit do hororových scén přiměřené množství absurdity, ani na chvíli neváhá zamotat divákovi hlavu a obestřít příběh neproniknutelným závojem, který až do poslední minutky zabraňuje prokouknout jeho konečné úmysly. Snímek má navíc ještě bezchybně vykreslenou atmosféru, démonického záporáka Prochnowa a jako vždy spolehlivého Sama Neilla, o něhož se může Carpenter kdykoli naplno opřít(včetně závěrečné scény). Podle mě jeden z nejzajímavějších hororů vůbec.. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak se může šílenství projevovat. Název nás zve na zodpovězení této otázky. Divákovi se to podaří zjistit jen částečně. Jak jinak. Tajemství je zde evokováno tím, že spisovatel nedopisuje poslední kapitolu, zmizí si, ale postavy jeho knihy jsou jako opis reálných postav v městečku, takže vyšetřovatel jde po rozluštění této hádanky. A aby to nebylo omšelé, tak tak pointa zaskočí i otrlé diváky, co si dlouho mysleli, že ji už dopředu správně odhadli... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Na svém útěku z prokletého městečka se hrdina ubytuje v hotelu. V jeho hotelovém pokoji je krátký záběr na televizor, kde se zrovna vysílá sci-fi horrorová klasika 50. let Robot Monster (1953), mj. oblíbený film režiséra Johna Carpentera. (Scytale)
  • Sam Neill měl film původně režírovat. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama