Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (374)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(63%) Docela ucházející Carpenterovka. A to bohužel nejsem velký fanoušek tohoto známého režiséra. Paradoxně ale konstatuji, že toto ŠÍLENSTVÍ, je dle mého měřítka o něco lepší než slavný horor VĚC. Carpenterovi filmy hodnotím tak nějak průměrně, takže žádná velká tragédie se nekoná, ale nikdy jsem neměl pocit, že sleduji něco výjimečného. Tento film mě začal pořádně bavit až tak v druhé polovině filmu, což je škoda, jinak bych dal lepší hodnocení. V první půli se tu najde pár zajímavých scén a celkově je zde výborná technická stránka, vizuál všelijakých zrůd, zkrvavených lidí atd – to zde musím opravdu pochválit. Je to takové žánrem namixované, fantasy, thriller a nádech hororu. Bohužel jsem se ani na minutu nebál, ale co už. Hlavní herec Sam Neill mě bavil – měl své charisma. Ostatní herci nic extra … Finální pointa je docela solidní, jen bych k tomu potřeboval více prostoru. Úplný závěr si téměř říká o pokračování … Hudba není moc výrazná, ale ujde. No, aspoň lehký nadprůměr z toho vyvodím. Na jedno shlédnutí, to nebylo špatné, víc ale ani ťuk. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Carpenter devadesátých let a současnosti vůbec. První polovina, či spíš třetina filmu není nic extrózního. Nabízí se jistá podobnost s nepříliš povedeným Městečkem prokletých z téhož roku, protože v těch pár úvodních minutkách trochu skřípe budování úderné atmosféry příběhu. Ovšem pak, stejně jako hlavní hrdina obrací stránky hororové knížky, tak divák stále více a více rozkrývá temná a neuvěřitelná zákoutí děje, celého překvapivého příběhu. S každou další minutkou ta zprvu se hledající atmosféra houstne a celičké snažení se začíná klonit k těm nejlepším kouskům téhle hororové legendy, jako je třeba Vládce temnot, včetně typické zrůdnosti postav, monster a pekelných stvůr. Efektová stránka filmu je nadprůměrné, nikoliv skvělá, monstra správně odporná, leckdy zdařile teatrální. Typická hudební složka pak jen dodává potřebnou oblohu k hlavnímu chodu. Herecky je film až překvapivě vyvážený, jak skvělý Sam Neill v hlavní úloze, tak i démonický a temný Jürgen Prochnow za tým zla. Až v závěru se v pavučině, kterou snová vaše podvědomí vymotáte ke středu, který vás překvapí ba možná až šokuje a co se v první třetině zdálo jako televizně střižený horůrek, to se dostává do zcela jiného světla. Nebo spíše temnoty temnější než ona mýtická zákoutí nejhlubší lidské mysli. Proč tedy dávám za 4 a půl? Vhledem k současným a nedávno minulým Johnovým filmům bych měl dát za 5, protože Šílenství / Ve spárech šílenství je o několik tříd lepší, ale zase s ohledem na doby dávno minulé, tak oproti Věci už jde přeci jen o trošku slabšího brášku. Klišé neklišé, tenhle film bych směle zařadil mezi 20 nejzdařilejších hororů druhé poloviny let devadesátých a současnosti. Johne, vyslyš motlitby fanoušků a natoč zase něco alespoň podobného. Amen. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička od Carpentera. U Šílenství jsem během promítání měl strašně divný pocit a neumím si to ani vysvětlit. Škoda, že snímek neměl větší rozpočet, protože nestvůry vypadaly strašně lacině. Ani nevím zda jsem snímek pochopil, ale to mi vůbec nevadí, protože Carpenter dokázal dokonale vystupňovat atmosféru. Škoda, že nenatočil více takových pecek. Potenciál určitě měl/má. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Charismatický Sam Neill je nakonec tím důvodem proč přihodit 4 hvězdičku, musím ale konstatovat že byl to boj podmanit si tuhle Carpenterovku. Kdybych měl zvolit které filmy mám od něj raději zda-li z 80. let nebo z 90. let. Tak bych určitě zvolil ty osmdesátkové. Tady ovšem mu nelze nic vytknout, dokázal rozhodně vybudovat tu správnou temnou a nekompromisně bezútěšnou atmosféru. Pravděpodobně nejlepší film jeho druhé dekády. PS: Čím delší časový interval mě dělí od skončení filmu, tím více na něj musím myslet. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že chlapec odkojený Stephenom Kingom by sa mal prezentovať lepšie.“ K Johnovi Carpenterovi pristupujem s úctou, ale nie slepou. Nakrútil žánrové klasiky (HALLOWEEN, HMLA, VEC, VLÁDCA TEMNÔT) a polo-klasiky (PREPADNUTIE 13. OKRSKU, ÚTEK Z NEW YORKU). Ale videl som i jeho slabšie (ONI ŽIJÚ!, VEĽKÉ PROBLÉMY V MALEJ ČÍNE), až mierne podpriemerné kotrmelce (CHRISTINE, STARMAN, NEVIDITEĽNÝ NA ÚTEKU). No a potom sú tu braky (DUCHOVIA MARSU, MESTO PREKLIATYCH). Preto som si k ŠIALENSTVU sadal s otázkou, čo bude, lebo hoci snímku hororoví fanúšikovia hodnotia kladne, tí istí ľudia pozitívne hodnotia aj Johnových UPÍROV. Nakoniec ma ŠIALENSTVO príjemne prekvapilo. Predovšetkým po vymaznanej vizuálnej stránke (nielen odpudivo krásne efekty, ale celkovou „hladkosťou obrazu“). So scenárom je to horšie: Carpenter vykráda nielen iných (ANGEL HEART), ale i sám seba (VEC, MESTO PREKLIATYCH) a pôsobivá atmosféra sa postupom času čoraz bezradnejšie stráca v otravných víziách, predstavách a zlých snoch, ktoré robia zo solídneho hororu chaotický guláš s pôsobivou poslednou scénkou. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/nezaradeny-horror/304-sialenstvo-60- ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Cane řekne o kostelu, že to je "sídlo zla staršího než lidstvo a většího než celý známý vesmír". Tato věta pochází z Lovecraftovy povídky The Haunter of the Dark. (gjjm)
  • Název městečka "Hobb's end" je vtipnou narážkou na stanici metra, kde je vykopána mimozemská loď ve filmu Pět milionů let k Zemi. (D3VIL)
  • Název filmu je slovní hříčkou s názvem povídky H. P. Lovecrafta At the Mountains of Madness. Stručně jsou zmíněny i některé další motivy a postavy z Lovecraftova mýtu, např. Prastaří, Cthulhu, pan Pickman z povídky Pickman's Model a jiné. Údajně i dějová stavba filmu je inspirovaná Lovecraftovými literárními technikami. (gjjm)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama