Reklama

Reklama

Neviditelný na útěku

  • USA Memoirs of an Invisible Man (více)
Trailer

Nick Halloway se večer opil a druhého dne přišel na konferenci v magnetoskopickém ústavu s třeskutou kocovinou. Vědecké referáty mu jen přitížily, a tak se z jednacího sálu vytratil. Zatímco si dával šlofíka, došlo v objektu k havárii. Ústav byl vyklizen, o Nickovi na pánské umývárně však nikdo nevěděl. Řetězová reakce narušila molekulární pole a budova se vším, co v ní bylo, zmizela lidským zrakům. Na místo se dostavil agent CIA Jenkins, aby případ ututlal. Když zjistil, že neviditelným se stal i jeden muž, dostal šílený nápad: udělá z něj nepolapitelného atentátníka! Od té chvíle se z Nicka stává lovná zvěř. Není sice vidět, ale nebezpečí na něj číhá na každém kroku. Tam, kde má tělo, vidí chodci i řidiči jen vzduch. A zkuste si představit, jak to vypadá, když se Nick nají a potrava putuje zažívacím traktem! Navíc se ještě zamiloval... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

cinefob 

všechny recenze uživatele

Viděno dvakrát s odstupem čtvrtstoletí. Doporučuji všem, kterým se stýská po době, kdy byl nejtmavším hercem v Hollywoodu do hněda opálený Chevy Chase, a ženská role tu sloužila jen jako blonďatý přístav, v kterém hlavní hrdina, jemuž táhne na padesátku, po letech hýření bezpečně zakotví. Doby, kdy v jedné osobě dokáže přebývat naprostý cynik i jeho principiální druhé já pronášející projevy plné patosu. Triky jinak na tu dobu pěkné, dokonce je tam hned několik celkem vtipných scén. Před těmi 25 lety, nezatížen „socio-kulturními nánosy“, jsem si to však rozhodně dokázal užít víc. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Řadit Neviditelného na útěku do žánru komedie není podle mého názoru zcela trefné a šťastné, a to i přesto, že do titulní role byl obsazen komik Chavy Chase. Jedná se spíše o dobrodružné sci-fi a sondu do utrpení člověka, který se nedobrovolně stane lovnou zvěří a který pro svůj jinaký neviditelný vzhled nemá nikde zastání, oporu či útočiště, kde by mu byla poskytnuta pomoc. Je pravdou, že na poměry Johna Carpentera je film netypicky odlehčen, ale vnímavý divák si i zde najde mnoho témat k zamyšlení, a v neposlední řadě se také celkem dobře baví, protože film v sobě obsahuje spoustu zajímavých situací a perel, na druhou stranu však také nemálo slabších a hluchých míst. Pochvala Carpenterovi, že se nebojí vyzkoušet vody jiných žánrů, přesto se přikláním k názorům, že horory mu sedí nejvíce. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Je to jediný film, který Carpenter režíroval výhradně jako práci, ke které byl najatý. K filmu se dostal, aby ho natočil až poté, co už byla učiněna většina kreativních předprodukčních rozhodnutí. Nenárokoval si tak to, co u něj bylo obvyklé, přivlastňovací zásluhy v názvu filmu "John Carpenter's", což se stalo jedinkrát od DARKSTAR. Ačkoliv se tak jedná o nejméně Carpenterovský film, nemění to nic na tom, že tak kouzelné filmy se dnes již netočí. Nostalgický zážitek z dětství, co je po letech pořád stejně silný. Ztotožnit se s "neviditelným" samotářem Chevy Chasem, který se shodou blbých okolností stal opravdu invisible, bylo přirozený a když do toho připočtem tehdy dechberoucí Daryl Hannah a jejich společnou chemii, nešlo jejich pohádce nefandit a člověk si chtěl takový život v exilu ve Švýcarsku hned zažít. Tohle byl Hollywood raných 90. let. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ano, ano ano. Furt tvrdim, ze Carpenter mal najlepsie filmarske obdobie v 70. a 80. rokoch minuleho storocia /Halloween 1, Thing/, a ako zacal experimentovat mimo hororov, vysledky su prinajlepsom rozpacite. Tato komedia je toho krasnym dokazom. Reziser sa miestami trapi, nevie si rady s komedialnym zanrom, komickych situacii je malo a su akesi polovicate a nedotiahnute. Ludi ako Chevy Chase od 90. rokov fakt nemusim, vyhasol komplet a tento film otvorene nenavidim. Jo, tento film nema pravo na zivot, a chcem, aby vsetci vedeli, ze tento film nenavidim. Herecke vykony mdle, prostredie velkomesta film tiez nezachrani. Katove Ceterum autem censeo Cartaginem esse delendam bych pozmenil na Nakonec soudim ze Neviditelny na uteku musi byt znicen 6 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pri fatálnej nehode vo výskumnom ústave utrpel Nick Halloway vážnu ujmu. Kvôli narušeniu molekulárnej štruktúry sa stal neviditeľným. To zásadným spôsobom obrátilo jeho život naruby. Snímok "Neviditeľný na úteku" (Memoirs of an Invisible Man) natočil v roku 1993 môj obľúbený americký režisér John Carpenter. Do hlavnej úlohy obsadil komika Chavyho Chaseho. Ten síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale v tomto filme mu to išlo veľmi dobre, predviedol jeden z najlepších svojich výkonov. Zvlášť keď mu perfektne sekundovala Daryl Hannah a Sam Neill. Je to komediálne ladený sci-fi thriller s akurátnou dávkou romantiky. Takže v podstate rodinný mainstream, pri ktorom sa takmer každý divák dokáže pobaviť. *** ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Při tvorbě tohoto filmu se výrazně angažoval Chevy Chase, který byl v roce 1992 velkou hvězdou. Chase chtěl, aby film režíroval Ivan Reitman, ten ale projekt opustil, když zjistil, že herec požaduje, aby měl film vážnější vyznění. Po Reitmanovi jej přebral John Carpenter. (Zdroj: AXN)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu H. F. Sainta. (Hans.)

Reklama

Reklama