Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý kapitán Robbins dává od počátku najevo, že s tímhle systémem nehodlá spolupracovat ! Se zvlášť vzpurnými chovanci hraje sadistický ředitel speciální hru, kterou jen málokdo přežije. A tak je provokující Robbins vyhozen z vrtulníku do elektronicky monitorované džungle, v níž již číhají smrtelně nebezpeční Outsideři, vedení chladnokrevným zabijákem Markem. Ale Robbins se dokáže probít až do pobřežní osady mírumilovných Insiderů, kteří vedou s barbarských Markovým kmenem krvavou válku o přežití. Na ostrově Absolom se schyluje k poslednímu střetnutí a ředitel dělá osudnou chybu, když nastupuje do helikoptéry, aby osobně zkontroloval situaci. Kapitán Robbins byl totiž kdysi velitelem vrtulníku a toto je příležitost, na kterou dlouho čekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

I přiznané béčko, musí mít hlavně kvalitní postavy. A největší klad je když se povede záporák se skvělýma hláškama. Tady to klaplo. Stuart Wilson, přestože je to pro mě neznámý herec se zhostil svého úkolu více než se ctí. A po letech si pamatuju hlavně jeho a ne zrovna přesvědčivého, nicméně postačujícího Liottu. Kdo čeká špičkový akčňák, tady ho nenajde. Mě to ale tentokráte stačí. 65% ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Věznice budoucnosti" má jako subžánr vězeňského filmu dvě odnože - mužskou a ženskou. Zatímco v ženské (výlučně trashové) věznici budoucnosti jde pouze o erotické polechtání nadrženého puberťáctva (zkuste HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK), ta mužská na to jde obvykle přes akci a ani ve své nejbéčkovější podobě se nebojí oslovit i starší ročníky. Po ÚTĚKU Z NEW YORKU (1981), který zahájil její slávu, měla svůj vrchol v první polovině 90. let, kdy vznikla svatá trojice futuristických filmových lapáků - OBOJEK (1991) s Rutgerem Hauerem, PEVNOST STRACHU (1993) s Christopherem Lambertem a ÚTĚK Z ABSOLOMU (1994) s Rayem Liottou (a v roce 1996 k nim přibyl ÚTĚK Z L.A.). Ani jeden ze zmíněných snímků nijak zvlášť (pokud vůbec) neposouvá žánr sci-fi a fantastično pouze dodává východisko a exotickou patinu klasickému schématu vězeňských filmů s jeho klišé a archetypálními postavami. ÚTĚK Z ABSOLOMU výše uvedeným titulům jednoznačně dominuje, jak po režijní, scenáristické a technické stránce, tak i rozpočtem, výpravou a hereckým obsazením. Martin Campbell tu rok před vynikajícím ZLATÝM OKEM poprvé přičichl k akční látce a hned vystřihl prvotřídní akční film, čímž nemyslím pouze solidní akční scény, ale především celkovou dynamiku vyprávění. Ray Liotta je jako elitní armádní zabiják s temnou minulostí perfektní a i když o něj při jeho schopnostech nemáte ani na chvíli strach, nedržíte mu palce o nic méně. Podobně jako u Ernieho Hudsona a jeho dalšího drsného, ale dobráckého černocha nebo Lance Henriksena, který si po Bishopovi připsal dalšího charizmatického sympaťáka (rok předtím si zase skvěle zazáporařil v ŽIVÉM TERČI a RYTÍŘÍCH). Jediné nad čím bych se snad pozastavil je záporný postoj vězňů z Absolomu. Způsob jakým s nimi ředitel manipuluje je sice zvrhlý, ale na druhé straně, kdo by nevyměnil celu o několika metrech čtverečních a bez okénka za tropický ostrov? ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Známe akčné scifi, ktorého vek už trochu poznamenal. Liotta s Henriksenom su fajn, rovnako tak hlášky a dej rýchlo odsýpa. Na efektoch však mohli tvorcovia popracovať trochu viac a kedže džungľa a jednoduché stavenisko veľa nepýta, dej sa odohráva väčšinou tam. Samozrejme nesmie chýbať klišé s pocitom viny hl. hrdinu. Inak v pohode. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Nefalšované béčkové survival Sci-Fi, které těží z momentů překvapení a nápadu. Tyto dva stěžejní kameny jsou ve filmu tak pevné, že Vám je vše ostatní téměř fuk. Přidejte k tomu vynikajícího záporáka a o zábavu je postaráno. Chcete-li něco se Sci-Fi prvky, co nebude absolutní akční smršť, tak si to pusťte, rozhodně to stojí za podívání. 65% = 3/5 ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný akčňák, který zaujme snad jen výpravou. Mockrát viděné téma, které má klasický schematický děj a mírně nelogický konec. Vidět se to dá, ale rychle se vykouří z hlavy a důvod koukat na to podruhé bych nenašel. Z dnešního pohledu to ale má jedno obrovské plus - nejsou tu sračkové počítačové efekty. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se neobjeví ani jedna žena. (pornogrind)
  • Natáčení filmu probíhalo od května do srpna 1993. Točilo se v Austrálii (Queensland, Sydney, Gold Coast) a USA (Havaj). (GASTON73)

Reklama

Reklama