Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mladý idealistický právník přijíždí na venkov, aby se oprostil od městské zkaženosti... jenže i kdyby se nepsal rok 1452, byl by to hodně naivní nápad, natož když jsou vám v rámci pracovní náplně servírovány vraždy, maleficia a požádání manželky bližního svého, smrtelné i stabilizované hříchy se mají čile k světu, padlé řády a odsouzení kacíři rozhodně nemají v úmyslu odpočívat v pokoji a španělskou inkvizici a černou smrt můžete čekat hned za nejbližším rohem. Richard Courtois rozhodně není prvním ani posledním právníkem, který obhajuje čuňata a na lavici svědků povolává krysy, ale je s přehledem nejsympatičtější a navíc má dost kuráže - anebo málo rozumu - na to, aby strkal nos tam, kam se andělé bojí šlápnout. Tím nejsou míněny sukně prakticky každé ženské členky ansámblu, které evidentně měly ve scénáři jedinou větu "kdykoli uvidíte hlavního hrdinu, servěte ze sebe šaty," ale vzhledem k tomu, že ho hraje tehdy kristovoletý Colin Firth, jsem měla rozhodně menší problém tomu uvěřit, než kdyby ho hrál takřka libovolný pánský uživatel ČSFD (výjimky se najdou, ale nebudu je uvádět, zpychli by), plus je navíc tohle civilní krimidrámo okořeněno takovou porcí ironie, že to krásně vykomenzovalo všudypřítomnou vůni išlských dortíčků, které jsem právě lepila krémem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obhajovaní svině u soudu. Neděje se to i teď..? Interesantní fraška z francouzského středověkého venkova, která s lehce detektivním nádechem přibližuje tehdejší nezvyklé justiční praktiky (něco jako Právo a pořádek ve chlívě). Vše klátící Firth se zmuchlanýma tesilkama na hlavě, kněží Holm se sympaticky pragmatickým přístupem, nahé vnadné ženy s depilačními anachronismy a spíše stylizovaný než nějak špinavě autentický pohled do doby, kdy bylo protiprávní lítat na koštěti a líbat ďáblovu řiť.. Je tu jeden zvláštní paradox. Říká se středověké tmářství, ale když nyní někoho svým útokem usmrtí zvíře, je většinou rychle zabito či utraceno. Tehdy alespoň dostalo právního zástupce a mohlo doufat v osvobození při soudním procesu. Třeba zrušit líčení, protože nebyl zajištěn překladatel, svalit to na nepříčetnost nebo podplatit soudce nabídkou sexu.. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zase až tak moc mě tohle středověké drama ze soudní síně z vesnice nedaleko Paříže, kam přijíždí mladý právník, nevzalo. Hlavním hrdinou se stává černé prase, které údajně uteklo kočujícím cikánům a zabilo dítě, čímž se ještě více zdramatizovala situace kolem současného problému s čarodějnicí a odkrylo hlubší problémy.Ale ať se mladý a sympatický Colin Firth velmi snažil, nezanechalo tohle zpracování ve mě nějakou hlubší stopu, takže jen tři hvězdy. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko to nazvať historická dráma, skôr by sa hodilo stredoveká komédia. Čo aj trochu zráža dolu zvolený námet. Nejde ani tak o komické situácie a ich početnosť ako o nastavenie postáv (napr. kňaz - smilník, naivná prostitútka či karikaturizovanie prostých ľudí) a celkovú atmosféru, ktorá by svedčala skôr komédii ako vážnemu dramatickému žánru. Čo však neupriera snímku na nápaditosti, nuda väčšinou nehrozí a na svoje si príde aj mužské oko v podobe viacerých nahotiniek. Aj keď sú celkovo herci fajn, Firth v hlavnej roli ma veľmi nepresvedčil. Z atraktivity (temného) stredovekého zasadenia alebo súdneho prostredia sa dalo vyťažiť podstatne viac dramatična i napätia. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama