Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Středověk, jak ho neznáte. Žádné velkolepé bitvy, odvážní patrioti, monumentální hudební doprovod a dojímavý konec, pouze ponuře černo-humorná atmosféra, kde kněz žádá manželky bližních svých, kde na šibenici stojí oslice obviněná ze soulože s nadrženým vesničanem (na poslední chvíli zachráněna peticí služebníků božích), kde ke křesťanskému soudu mohou být jako svědci přizváni krysy, ne však židovský lékař a kde každá žena, která prohodí s hlavním hrdinou pár vět, pojme za svůj životní cíl dostat se mu do kalhot. (Vzhledem k tomu, že ho hraje Colin Firth, se ale zas není čemu divit.) Netradiční, nízkorozpočtové, ujeté, zábavné. A mé představě o skutečném středověku bližší než všechny stamilionové eposy dohromady. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na mladučkého Firtha. Nesklamal ma. Ide o zaujímavý snímok, výbornú zápletku a dej, aj tá historičnosť a dobový charakter mi nevadili. Jediné čo v mojom prípad berie body tomuto filmu je, že ... že .... akosi ... to správanie, gestá, činnosť mi pripomínala "ľudí dneška". Dialógy na súdnom konaní, milovanie v posteli (nie žeby som bol znalec onoho aktu v XIV. storočí ale .. aj tak), také to "šparchanie" a doberanie si jeden druhého, to všetko malo spôsoby konania ľudí dneška a nie XIV. storočia. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko to nazvať historická dráma, skôr by sa hodilo stredoveká komédia. Čo aj trochu zráža dolu zvolený námet. Nejde ani tak o komické situácie a ich početnosť ako o nastavenie postáv (napr. kňaz - smilník, naivná prostitútka či karikaturizovanie prostých ľudí) a celkovú atmosféru, ktorá by svedčala skôr komédii ako vážnemu dramatickému žánru. Čo však neupriera snímku na nápaditosti, nuda väčšinou nehrozí a na svoje si príde aj mužské oko v podobe viacerých nahotiniek. Aj keď sú celkovo herci fajn, Firth v hlavnej roli ma veľmi nepresvedčil. Z atraktivity (temného) stredovekého zasadenia alebo súdneho prostredia sa dalo vyťažiť podstatne viac dramatična i napätia. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle byl středověk jak z české polystyrénové pohádky ze 70tých let: umělá atmosféra, nevěrohodné kostýmy, umolousaná rujnost, kdy každá žena okamžitě do minuty musí souložit a jsou na to už tak vycvičené, že si jediným pohybem servou šaty. Připomínalo mi to Andělskou tvář a to včetně impotentní režie a scénáře, který snad vznikl v rámci kurzu tvůrčího psaní pro svobodné dospívající matky. Přitom středověké soudní procesy se zvířaty jsou určitě zajímavé téma, ale tady jsem tomu středověku nevěřila ani za mák. Spíš si to na něj jen hrálo. A to dost neschopně. /17. 4. 13./ ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama