Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo první díl, to je ten spravnej akční nářez. Sice je pravda, že chvílema je to možná až přehnaný a že z Keanu Reevse udělali až moc velkýho akčního hrdinu, ale to se dá lehce odpustit, když se v podstatě za celou dobu filmu nenudíte. Je to dáno hlavně tím, že od začátku do konce jsou jen akční scény, nic jinýho se snad ani nenajde, takže o nějakých hluchých místech tady nemůže být ani řeč. jediný co se dá filmu vyčíst je pěkně natáhnutej konec, bohatě by postačila autobusová pasáž, dál už se v tom neměli vrtat, bohužel stalo se a tak musim hvězdičku ubrat a nic na tom nezmění ani perfektní záporák Dennis Hopper. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že kdyby nebylo Speedu, byl by dneska Keanu Reeves Thomasem A. Andersonem (aka Neo:))? Anebo, pro mě osobně věc mnohem zásadnější, že by hrál Kevina Lomaxe v Devil's Advocateovi? Docela o tom pochybuju. Speed prostě Reevese vynesl do hvězdných výšin, a to z dnešního pohledu celkem po zásluze. To s takovým Jan de Bontem je to už horší:). Ale proč na rejžu házet zbytečnou špínu, když nám nechal tenhle super kousek? I když nemám rád Sandru Bullockovou (Slečna Drsňák je čestná výjimka:)), akce která celý film žene kupředu, slizký záporák Dennis Hopper, práce kamery, výkon Jeffa Danielse a já nevím co všechno ještě, vynesly v mých očích Speedu čtyři hvězdy. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebezpečne rýchla Sandra Bullocková ako vodička autobusu mestskej hromadnej dopravy, čo nemôže spomaliť, pretože by vybuchol. Prefíkaný terorista naň totiž umiestnil nálož, ktorá sa aktivuje ako náhle padne ručička tachometra pod hranicu 50 míľ za hodinu (80 km/h). Preto musí uháňať nepovolenou rýchlosťou ulicami Los Angeles. Tento scenár sa mi vidí hodne pritahnutý za vlasy, ale čo sa týka filmového spracovania akcie, tak s ním som bol spokojný. *** ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda v režii mistra kamery, Jana De Bonta. Jeho jednoznačně nejlepší film, od kterého se už jeho kariéra režiséra rychle propadala. Odrazovým můstek pro dvojici hvězd Sandry Bullock a mého oblíbence Keanu Reeves. Tempo je vražedné, film nezastavuje ani na okamžik stejně jako autobus. Z dnešního pohledu je to čistokrevná jízda, na kterou dokázal jen málo kdo podobně navázat a už vůbec ne De Bont v druhém díle, který je oproti prvnímu jen slabý odvar bez Keanu Reevese, originality, kvality a tempa. Škoda jen, že se o tomto filmu nemluví častěji, protože si to zaslouží a je na piedestalu akčních filmů... ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že to bude normální průměrný akčňák. Už jen podle lehkého obrysu děje. V autobude je bomba a jestli zpomalí, vybuchne. Naštěstí jsem se spletl, jelikož, právě díky výbornému scénáři, který ukrývá naprosto skvělou výstavbu děje, jenž obsahuje akci, dějové zvraty, romantiku a akci :) jsem byl naprosto upoután ke křeslu a nechával jsem se unášet fascinujícím nebojím se říct dobrodružstvím. Tenkrát notně mladý Keanu Reeves na mě zapůsobil tak moc, že jsem pak sháněl zásadně filmy s ním, Dennis Hopper nezklamal stejně jako Jeff Daniels. No a Sandru B. beru jako bonus. Prostě tenhle film se stal klasikou akčních filmů a ani po několikátém shlédnutí neomrzí. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • Studiu se na původní verzi scénáře nelíbilo, že končil hned po tom, co všichni vystoupí z autobusu. Scenárista Graham Yost tedy konec přepsal a doplnil finální akci v podzemce, aby se celý děj neodehrával jen v autobuse. (Ai.ma)
  • Keď autobus krúži po letisku, v jednej chvíli mu pri zábere na jeho ľavý bok chýba "zebrový" čiernobiely pútač, no v ďalších scénach ho opäť má. (fumatro)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno