Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Terrence Malick & Benjamin A. van der Veen, Peter Buchman .. Che: Part Two prakticky nepotřebuje Che: Part One (protože ho nijak nedoplňuje) zato se plně rozlévá do bolivijské nudy aneb když se guerillově nedaří. Těšil jsem se na sluncem i krví zalitou problémovou Havanu, dostal jsem bohužel jen dějově stejnou minci jako minule, akorát otočenou z druhé strany. Opravdu nechápu na co Soderbergh pro tento projekt nakonec spotřeboval délku dvou filmů (cca 250 minut), když zaobírá jen zlomek života s mnoha zásadními mezerami. Celé je to takový pralesní polodokument, nyní navíc se scénářem, kde jde nádech Malicka až nezdravě cítit - informačně chabé, samé zdlouhavé scény, navíc žádná hudba a nezáživné filmařské podání - zaujala mne v podstatě jen scéna finální vraždy (jak z Village). Celkově dost slabé a vlastně degradující i první Revoluci. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Veľmi strohé na takúto veľkú osobnosť... a taktiež celková "náveznosť" ma vôbec neuspokojila, čakal som viac. Benicio síce hrá na plný plyn, ale sám to predsa nemôže utiahnuť. Nechápem čo chcel Soderbergh vlastne ukázať, pretože ani prostredie mi neprišlo autentické. Veľmi rozťahané, lyricko - epicky ukecané prevedenie úpadku veľkého "konca"... 6/10 ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tak u druhé části musím být mnohem přísnější. A jelikož jsem dal obě části hned po sobě, snad je to oprávněný úsudek. První část proti této byla skutečně strhující a pokud jsem u ní pocitoval absenci filozofického backgroundu, tak tady nebyl pro jistotu žádný. Hodně jednotvárně laděné vyprávění i filmová řeč. Sice jsem chválil diváckou náročnost u první části, tady se už z toho stala spíš póza - neznalý člověk podle mě nemá moc šancí vůbec rozklíčovat úlohu jednotlivých postav ( například Potente ). Abych to neprotahoval: zklamání. Snad se někdy někdo projektu "Che" zhostí mnohem lépe a v celé šíři. Například mě by mnohem víc zajímalo Guevarovo období ministrování na Kubě než to prolejzání lesů v Bolívii. Z osobního života se taky moc věcí neprezentovalo. Československá stopa by samozřejmě taky potěšila :-). Velká škoda promarnění Del Torova vkladu téhle postavě! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Pohádka skončila, Che se vrací do kruté reality. Z jeho pohnutek se o moc víc než v prvním díle nedovíme. Počáteční idealistické nadšení doznívající z kubánské revoluce se ale v atmosferické cestě bolivijskou džunglí promění v depresivní pohled na nezlomnost odhodlání při kontaktu s pohodlností obyčejného člověka a opravdovým světem. Soderbergh se očividně nesnaží tolik o životopisný nebo politický film, jako o ztvárnění symbolu hrdinství. Benicio Del Toro i dlouhavost Malickova scénáře doplnění o strnulost samotného prostředí mu v tom znovu pomáhají na jedničku. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

V postkomunistické zemi takovýto film nedostane vřelé přijetí, ale musím uznat, že mě svou dokumentárností a snahou o objektivitu zaujal. Není to propaganda Che Guevary. Ano, můžeme ho sledovat jako charismatického vůdce (kterým jistě byl), kteému jde o lidi, který o ně i pečuje, ale přesto - neustále jeden za druhým umírají, Che nemá slitování, jde za revolucí hlava nehlava, nehledí na oběti. Takový postoj už z principu nemůže lidem blaho a spokojenost přinést, vylučuje se to. A to jde z filmu pochopit. Ovšem poprava Che a vůbec postoje těch, proti kterým bojoval, nejsou o nic ospravedlnitelnější. Del Toro byl skvělý, všichni ostatní taky. Opravdu zajímavý film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Děj filmu se odehrává převážně v letech 1966-1967. (Karlos80)
  • V USA je film vysílán hned po prvním dílu, Che-Argentine, jen s pětiminutovou přestávkou. Pro evropské diváky jsou ale oba díly vysílány samostatně, protože podle tvůrců je to pro Evropany, kteří prý u filmů více přemýšlí, praktičtější, vzhledem k náročnosti děje. (cariada)
  • Jako první se točil tento druhý díl, a to pozpátku. Začalo se s Guevarovou smrtí. Steven Soderbergh se později vyjádřil, že by to nikomu nedoporučoval. (Karlos80)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama