Reklama

Reklama

Obsahy(1)

11. září 2001 - Amerika zažila šok. V 8.45 hod. newyorského času narazil do severní věže Světového obchodního centra unesený dopravní Boeing. Jen chvíli se lidé domnívali, že jde o tragické letecké neštěstí. Přibližně po osmadvaceti minutách bylo zcela jisté, že šlo o cílený útok, když do jižní věže centra narazilo druhé letadlo. Spojené státy byly okamžitě vedeny do stavu bojové pohotovosti... Co se v těchto vypjatých momentech dělo v zákulisí - ve Washingtonu, jaká jednání vedl prezident Bush, o čem rokovala vláda a jaká rozhodnutí se přijímala? Odpovědi najdete v dvouhodinovém americkém filmovém dramatu natočeném podle skutečných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Většinou se tomu snažím vyhnout a v tomto případě mám svědomí čisté, protože ten film dle mého za nic nestojí ani po ostatních stránkách. Ale vnímat odděleně film a události, které zobrazuje nebo způsob, jakým to dělá, někdy nejde. Jak třeba hodnotit takový Triumf vůle. Jde to vůbec bez spojitostí s realitou?

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Každý z nás se pohybuje v odstínech šedi a upřímně mi trochu vadí, když někdo hodnotí film více politicky než jeho kvalitou. Jinak však musím souhlasit.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Milá StarsFane, předně přijmi omluvu za chybu v přechylování. Za druhé se ovšem vkrádá otázka: máš za to, že lze ze dvou neobjektivních věcí objektivní střed? Především ale za záběry dezorientovaného Bushe Moore nestojí, ovšem má můj dík, že jsem řadu z nich vůbec viděl. Ale je nesmysl tuhle otázku řešit personifikací. Bush, Moore, Rumsfeld, názor si mámje dělat sami. A když vidím skutečného prezidenta tupě zírat a v tomhle filmu akčně řídit zemi, nemůžu to hodnotit jinak než jako řiťolezectví. Ať je to Bush, Stalin (při napadení SSSR vykazoval velmi podobné symptomy bezradnosti) nebo kdokoli jiný.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

flanker.27: Zaprvé nutno říct, že jsem žena, ale to jen tak na okraj. S politikou George W. Bushe se taky zrovna neztotožňuju (minimálně znám americké politiky, kteří by jeho práci zvládli líp), ale myslím, že Fahrenheit i tenhle film mají, co se objektivity týče, hodně společného. Prostě je fajn vidět je oba a pak si z nich vybrat nějakou tu střední cestu.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

StarsFan: Musíš se stím holt už smířit, politika je bohužel skoro za vším.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Milý StarsFane, věc se nemá tak, že se jednoho krásného dne probudím a řeknu si, jé, já nemám rád Bushe. Já nemám rád politiku, kterou praktikuje, a způsob jejího prosazování. Ne z iracionálního antiamerikanismu, ale proto, že považuji jeho politiku z vnitřního hlediska za politiku vedenou v zájmu několika skupin na úkor celku a z mezinárodního pohledu za zcela nekompetentní. A tento film k Bushovi přistupuje naprosto nekriticky, glorifikuje jak jeho osobu (jeho charakter je tak naprosto neživotný, plochý, nereálný), tak jeho reakce v době krize (které již byly přetřásány mnohokrát, Moore s tím nemá co dělat). Když má takového prezidenta béčkový film, prosím, jde o autorskou licenci, ale tady jde o člověka z masa a kostí, nota bena stále v úřadu. Nepřijde ti to minimálně bezpáteřní?

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Jenom taková poznámka k tomuhle filmu... přijde mi, že hodně komentářů je založených na tom, že lidi prostě nemají rádi Bushe. Kdyby to bylo natočený stejným stylem, jenom by se to snažilo Bushe znemožnit jako Fahrenheit, mělo by to od většiny z vás vyšší hodnocení?! Nepovažovali byste to potom za jeden z těch "lepších" filmů? Nepřišlo mi to zdaleka tak strašný, aby to byl odpad... jen můj názor...

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Reklama

Reklama