Reklama

Reklama

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana

  • Česko I'm Not There (festivalový název) (více)
Trailer 1
Drama / Hudební / Životopisný
USA / Německo / Kanada, 2007, 135 min (Alternativní 130 min)

Imaginativní balada o jednom životě, ale řadě osudů a tváří ikonického zpěváka... Je vůbec možné, aby tradiční lineární vyprávěcí struktura a klasický formát životopisu dokázaly vypovědět o všech aspektech jednoho života a všech tvářích jedné velké osobnosti? Záporná odpověď na tuto otázku dovedla režiséra a scenáristu Todda Haynese k ojedinělému konceptu, jímž podal impresi klíčových desetiletí z života ikonického zpěváka Boba Dylana. Životní příběh je zde rozbit na malé střípky, z nich dohromady vyvstává barvitá mozaika. Jednotlivé podoby ústřední postavy, jež se odlišují pohledem na svět, definicí sama sebe i společenskou maskou ukazovanou navenek, ztvárnily herecké osobnosti odlišného věku, pohlaví, rasy i národnosti. Do kůže Boba Dylana tak současně vklouzává uznávaný mladý britský herec Ben Whishaw, charakterní hollywoodští představitelé Heath Ledger, Christian Bale a Richard Gere, ale také čtrnáctiletý broadwayský zpěvák Marcus Carl Franklin i herecky všestranná Cate Blanchettová, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara. Scénář navíc nakládá s fakty zpěvákova života maximálně volně a mísí je s fantazií, surreálními prvky a impresemi opírajícími se o jeho písně. Výsledný snímek, jenž se opírá o citát Arthura Rimbauda „Já je někdo jiný“, zrcadlí marnou touhu Dylanových fanoušků svůj idol uchopit a cele pojmout. Fenomenální herecký ansámbl, který vedle uvedených jmen doplňuje ještě Charlotte Gainsbourgová, dcera Serge Gainsbourga a Jane Birkinové, a Bruce Greenwood, byl spolu s režisérem ověnčen Cenou Roberta Altmana. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (273)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Najlepsia herecka vo vedl. ulohe Cate Blanchett ________ Prave som dopozeral tento zvlastny experiment Todda Haynesa, ale nevedel som, co mam o tomto filme napisat, pretoze som mu vobec nerozumel. Tak som si precital par komentarov a najviac sa ztotoznujem s komentarom od Djkoma. Niektore pribehy boli trosku viac zaujimave, ine trosku menej, napokon som tento film chcel vidiet hlavne vdaka hviezdnemu obsadeniu ale aj vdaka Cate Blanchett, ktora bola nominovana na Oscara za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, avsak v tejto kategorii zvitazila Tilda Swinton za kriminalnu dramu MICHAEL CLAYTON (2007). Ani hudba Boba Dylana ma moc nezaujala a to som sa prave dnes z televizie dozvedel, ze Bob Dylan prijal pozvanie a bude koncertovat aj na Slovensku... 09.05.2010 _______ Cate Blanchett - (Jude) +++ Christian Bale - (Jack / Pastor John) +++ Richard Gere - (Billy) +++ Heath Ledger - (Robbie) +++ Julianne Moore - (Alice Fabian) +++ Charlotte Gainsbourg - (Claire) +++ Michelle Williams - (Coco Rivington) +++ Kris Kristofferson - (Rozprávač) +++ Produkcia: Steven Soderbergh +++ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V haynesovském období jsem byla z filmu nadšená, ale dylanovské pomatení dává mé přízni pěkně na frak. Pořád platí, že oceňuji ten koncept, že ta scéna s Bítlsáčky je k popukání a že nikdo asi nemůže představovat Dylana lépe než Cate Blanchett, ale mám dojem, že za těch sedm let od prvního shlédnutí se z filmu vypařila všechna šťáva. Dnes mi to přijde bez energie a nedotažené. Film s takovouhle premisou by měl mít minimálně čtyři hodiny, protože tak, jak je teď, má v sobě spoustu náznaků, ale žádné opravdové uspokojení. Pokud zná někdo Dylanův životopis zpaměti a ještě k tomu je scenárista, tak musí nutně trpět při pohledu na tu prázdnotu (mluvím o sobě ve třetí osobě). Také si pohrávám s myšlenkou, že když se dá vedle sebe několik Dylanových písní z různých období (a ještě k tomu v provedení různých interpretů), tak vzniká nemožnost vytvořit fungující hudební atmosféru. Soudtrack Sametové extáze byl skvělý, protože jednotlivé písně pocházely ze všech možných zdrojů, ale vnitřním naladěním byly stejné, vyprávěly příběh vzedmutí a pádu jedné dekadence. Tady pocházejí písně od jednoho autora, ale protože nevyprávějí jednotný příběh a i hudebně se velmi liší, vytváří mi to v hlavě spíš nepříjemný hluk než nějaký bohulibější souzvuk. ()

Reklama

Molly 

všechny recenze uživatele

Film o legendárním písničkáři v režii Todda Haynese, ktery mě dostal do kolen svou Sametovou extázi? Těšila jsem se jako malé dítě na zmrzlinu. Tentokrát mě však pan režisér trochu zklamal, i když svůj rukopis nezapře. Ano, bylo to originální, nápadité, ale také zdlouhavé a místy i zmatečné, v ději jsem se ztrácela, ale snad to bylo tím, že Dylanův životopis opravdu nastudovaný nemám. Takže mhouřím obě oči, dávám za 4*, a těším se, jakou hudební etapu si Haynes vezme do parády příště. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na osobnost skvělého trubadůra. O jeho životě vám prakticky nic neřekene. Jde spíše o pokus rozebrat a přiblížit , poznat osobnost velkého člověka. A protože to je muž tolika tváří, je skvělý nápad ho ztvárnit několika herci. Četl jsem výhrady k westernové části, že je skoro zbytečná. Já bych to netvrdil, je jen vemi vyčnívající svým pojetím, mezi ostatníma, které jsou více střízlivé. Tento film dá asi mnohem více lidem, kterří jsou již obeznámeni se životem Dylana, a jelikož já nejsem - nebylo to proto tolik šokující. 60% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

O barvitém životě Boba Dylana by se jistě dal natočit tuctový film. Todd Haynes to naštěstí neudělal. Hlavní roli tak vytváří šestice rozdílných herců a liší se i materiál a styl snímání. Navíc má každá postava jiné jméno, z nichž ani jedno nemá iniciály B. D. Nejvíc pozornosti po zásluze strhává Cate Blanchett, která Dylana v jeho rockově-drogovém období nehrála, prostě se jím stala. Překvapením pro mne byl spíš Richard Gere, ze kterého se s pomocí maskérů také vyklubal velmi přesvědčivý (tentokrát post-westernový) odraz slavného zpěváka. Originální koláž, ve které dává stejný smysl, že Dylana hraje černošský chlapec, jako že ho uvidíme mrtvého. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Nápis "This Machine Kills Fascists" měl na své kytaře Woody Guthrie, Dylanův idol. (zigot7)
  • Režisér Todd Haynes se s Bobem Dylanem nikdy osobně nesetkal. (Morien)
  • Todd Haynes potřeboval souhlas od Boba Dylana, aby mohl použít jeho hudbu ve filmu. Narozdíl od Sametové extáze (1998), kde od Davida Bowieho povolení nedostal, měl pocit, že zde by film bez použití písní portrétovaného umělce nefungoval. Napsal tedy Dylanovi stručnou koncepci příběhu a postav a Dylan mu to schválil. Bohužel trvalo dalších šest let, než se film kvůli dalším problémům zrealizoval. (Morien)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama