Reklama

Reklama

Vincent musí zemřít

  • Francie Vincent doit mourir (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Je obyčejný den a Vincent se v kanceláři věnuje své práci. Zničehonic se jeden stážista naprosto zblázní a bez jakéhokoliv důvodu Vincenta napadne. Když se to stane už po několikáté, je Vincent nucen dát se na útěk. Vydává se na venkov a snaží se přijít na to, co se děje a jak může přežít ve světě, kde nejen že jsou všichni proti němu, ale dokonce se ho snaží zabít. V této živoucí noční můře se Vincent setkává s Margaux, servírkou z bistra, která je milá, okouzlující, ale potenciálně nebezpečná. Tento film je plný násilí – nešetří se tu krví, slinami ani exkrementy, které symbolizují temnou stránku společnosti. Jsme čím dál víc sobečtí a podráždění a tento snímek to všechno satiricky umocňuje. Titul čerpá inspiraci z filmů jako Invaze zlodějů těl nebo Neutečeš a je okořeněný silnou dávkou černého humoru. Jde o jedinečnou variaci na zombie žánr, kde se promyšleně mísí prvky hororu, apokalypsy, komedie a romantiky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (26)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vincent doit mourir začína ako uletená podivnosť, ktorá ma slušne navnadila, avšak po nejakých štyridsiatich minútach, alebo tak nejako, som sa začal pomaličky nudiť zistiac trpkú skutočnosť, že nejde o nič inovatívne, ale o už ohraný scenár, no v inom prevedení. Podobných filmov tu už bolo požehnane. 40% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne originálna vecička z krajiny "Galského kohúta", ktorú by som veľmi do horor žánru neradil, keďže hororová je tu akurát tak myšlienka (+ pár ojedinelých scén bez priameho pohľadu na násilie), no v rámci nejakého námetu, ktorý by mal vzbudiť zvedavosť so základnou otázkou v hypotetickej rovine (akože prečo?), musím skutočne skonštatovať, že toto tu ešte nebolo. Na záver treba dodať, že bežný konzument hororových počinov toto proste nedocení. No a nedocení to ani "znalec", ktorý bude očakávať niečo, čo skrátka tento snímok ponúknuť nedokáže. Ja osobne som tak nejak na rázcestí, lebo kým bola prvá polovica pútavá najmä z dôvodov, že divák tak nejak nevedel čo očakávať, v tej druhej, v ktorej boli karty už viac menej rozdané, cítiť jasný dejový úpadok bez mimoriadneho prekvapenia. Za mňa napriek prvotnému nadšeniu (a slušnému záveru) za (silné) tri. ()

Reklama

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Francouzská odpověď na It Follows. Vincent Must Die je spíše metaforou na násilí ve společnosti, než hutným hororem, ale rozhodně dokáže být nepříjemně brutální, když si to situace žádá. Precizně budovaný začátek po čase trošku zvolní náhlou změnou lokace, ale i tak zvládne čas od času předložit nějakou pamětihodnou scénu. Poutavý high concept film, který má své mezery a moc neví, jak skončit, ale nepochybuji, že ve mně bude ještě delší dobu rezonovat. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nový přírůstek do mého oblíbeného subžánru filmů, v nichž hlavní postava následkem nevysvětlitelného jevu ztratí jistotu bytí a musí se s tím nějak vyrovnat. Výborný nápad dokázali tvůrci i za málo peněz přetavit ve funkční biják, oplývající paranoidní atmosférou a stupňujícím se pocitem bezvýchodnosti. "Hororových" scén jako takových tu člověk moc nenajde, ale "horor" to je v jádru silnější a působivější, než drtivá většina čistokrevných žánrovek. První půlka lepší než druhá půlka, souhlasím s výtkami ostatních, že v závěru snímek ne moc úspěšně hledá, kam se sebou. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poselství hutné, SPOILERY! nutné.“ Kolikrát musí stážista majznout Vincenta po hlavě notebookem a jak hluboko mu musí kolega zarazit tužku do ruky, než Vincentovi dojde, že je tzv. chronická oběť? Pětihvězdičkový úvod mě namlsal, i sekundární viktimizace oběti v kanceláři nadřízeného. O to větší frustraci mi pak přineslo IDIOTOVO OKÉNKO: [][] Vincent už ví, že agresi spouští oční kontakt. A přesto na každého čumí jak tele na nová vrata. Sklopí zrak? Ani náhodou. Sluneční brýle zrcadlovky?! Kdepak, to by byl život moc snadnej. A co šátek přes oči? To až v samotném závěru, pak teprve objevíme Ameriku. Budeme sice za debily, ale parádně tím nasereme Omnibuse. [][] Škoda. Jak si mám užívat vizionářskou satiru se zombie lookem plus romantické vztahové drama, soucítit s chronickou obětí, dobrovolně izolovanou od lidí a přemýšlet o kořenech zla a násilí, když mi Naërt háže vidle do očí a do příběhu? Chci remake, ale s chytřejším scénářem! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (10)

  • Stéphan Castang uviedol, že tento film prijala mladá generácia celkom dobre, no stretáva sa s kritikou od generácie medzi 60-70 rokov, ktorí mu vyčítajú, že film ukazuje "bezdôvodné násilie, ktoré má byť prejavom zhýralosti". Táto definícia ho pobavila. (Arsenal83)

Související novinky

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama