Reklama

Reklama

Stíny zapomenutých předků

  • Sovětský svaz Těni zabytych predkov (více)

Obsahy(1)

Sovětský hraný film, poema podle motivů stejnojmenné povídky Michajla Kocjubinského. Vypráví příběh huculského Romea a Julie, mladých lidí z dvou nepřátelských rodů, Ivana a Maričky. Příběh se odvíjí v rámci půvabné přírody ukrajinských Karpat a je opředen mýty a legendami huculského lidu, který byl donedávna deptán bezvýchodnou bídou, ponížením a tvrdou prací. Uprostřed přírody vyrůstá velká láska, která spojuje dvě lidská srdce, jejichž věrnost je dotvrzena smrtí obou milenců. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

Helmut02: dakujem /po 9 meiacoch/...:) chystám sa na tento film, budem múdrejšia..

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Pravděpodobně už si to po šesti letech asi nikdo nepřečte, ale budiž :)

 

Jestli jsem to pochopil správně tak by se mělo jednat o tradiční huculský nástroj, kterému se říká "Trembita" (ukrajinsky "Трембіта").

 

Předpokládám, že tady asi nikdo neovládá ukrajinštinu, ale aspoň něco málo se dá přečíst i tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Trembita

 

Mimochodem dneska bývá zobrazována (stejně jako huculská kultura obecně) jako jeden ze symbolů Ukrajiny. Koho to zajímá víc, tak doporučuju návštěvu městečka Kolomyja (Коломия) v Ivano-Frankivské oblasti na západní Ukrajině, které je centrem huculské kultury.

 

Mimochodem téhle oblasti se nedávno věnoval i jeden díl pořadu české televize "Na cestě"

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste/211562260120006-na-ceste-po-ukrajinskych-karpatech/

pepino

pepino (hodnocení, recenze)

Nevíte někdo jak se říká těm obrovskym dlouhým trubkám jak se tam občas objevili a hráli na ně. Vydávali takovy hodně zvláštní zvuky. Např hned na začátku jak malý Ivan utíká lesem.

Reklama

Reklama