Reklama

Reklama

Čerez těrnii k zvjozdam

  • Sovětský svaz Через тернии к звёздам (více)

Obsahy(1)

Vesmírná patrola objeví vrak neznámé kosmické lodi. Na její palubě přežila pouze dívka Nia, ztratila ale paměť. Nia byla vyrobena jako android, fyziologicky je ale stejná jako člověk. Je přijata v pozemské rodině a nadále zkoumána, ale její stav se nemění. Teprve když na Zemi přiletí vyslanci planety Dessa, Nia jednoho z nich pozná a uvědomí si, jaké měla poslání. Dessa je na pokraji ekologické katastrofy a vyslanci přišli žádat o pomoc. Když je ze Země vyslána záchranná loď Astra, Nia se tajně ukryje na její palubě. Cesta k záchraně planety začíná. (mikulem)

(více)

Recenze (16)

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Když člověk podřadí ´o několik rychlostí a neustále si říká: je to ruský, je to ruský... tak mu z toho vyjde: "na rusko ještě docela dobrý". Ve srovnání s ostatní ruskou sci-fi je to slušný,ve srovnání s čímkoliv jiným je to příšerná píčovina. První půlka, která není moc scifi, ještě jde, ale druhá už sklouzává až skoro na úroveň Turkish Star Wars. Ode mě dvě hvězdičky, ale přidávám jednu bonusovou za wtf scénu lochtání hlavního liliputa a mluvící igeliťák v lavoru alias mořského vědce Prula. ()

Kosťa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl kdysi dávno ještě za komančů jako malý kluk v kině ... nebo to bylo v televizi ?? Na tom už nesejde. Jisté je to, že kromě věčně omílaného Mrazíka mi z ruských filmů které jsem viděl v dětství mi v paměti utkvěl pouze tenhle. Kéž bych ho tak někdy mohl ještě vidět, ale některé filmy už asi nejdou sehnat. I při započítání možnosti, že se mi to mohlo líbit jenom jako klukovi, který neměl v té době přístup k něčemu lepšímu, musím dát čtyři hvězdičky. P.S.: existuje i velice zkrácená verze s anglickým dabingem, která ale podle všecho stojí za psí štěk a nemá s původním filmem vůbec nic společného. ()

Reklama

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Sovětská kinematografie zde vrací úder (hlavně za Star Wars) - námět tvoří mix mnoha vykradenejch nápadů z dobový západní sci-fi produkce (kterou měl režisér nakoukanou celkem dobře) a několika knih I.Jefremova (některý scény jsou skoro citovaný - vykopávky ve stepi například). Celý je to zarámovaný jakýmsi ekologickým poselstvím - asi aby to schvalovací komis líp strávila. Film má i pár kladů: úvodní sekvence roztržený mimozemský lodi se vznášejícíma se mrtvolama vevnitř je celkem působivá, chobotnicovej kolega Prall je dost originální a hlavní záporňák ve formě vzteklýho šílenýho trpaslíka taky překvapí. Tohle a nepřeberný množství detailů jako třeba vzhled domácího robota (chlap v lesklým oblečku) nebo poměry v typický komunistický domácnosti vůbec (matka u plotny, otec Einstein, syn kosmonaut) a fakt, že tenkrát byl fanoušek sci-fi vděčněj za lecos, z filmu spolehlivě dělaj svýho druhu kultovku - viz, komentáře zde. Zábavný. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak to super dlouhé hluché místo tedy filmu dodalo. Kdyby toho nebylo a film měl normální stopáž, dal bych rozhodně více. Takto musím dát s bídou dvacítku. Žertující robot Barmalej byl fajn. Nia měla oděv, že bylo občas na co koukat, triky z roku raz dva, ale přesto mi to nevadilo. Vadil mi prostě děj. Eko sci fi je potřeba stále, ale tady se to příliš táhlo. Ke konci chybělo více dramatičnosti i akce. Takto z toho udělali nyvý románek pro ženy a dívky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zestárlo to sice strašně a je pravda, že lepší efekty měl i Tarkovského Solaris a to v nich o efekty šlo na posledním místě, ale musím uznat, že na hard sci-fi, které je zjevně sovětskou odpovědí na Star Wars, to má určité zvláštní kouzlo. Občas to je vtipné, ať už chtěně (roboti, chobotnicový mimozemšťan bojící se koček - ten je prostě geniální :D) nebo nechtěně, ale většinou spíš záměrně, ten příběh sice není ničím, co bych mezi sci-fi vyhledával, ale zároveň má něco do sebe a vedený mi přišel celkem inteligentně, představitelka Nii má silné charisma a i když to místy je zbytečně rozvleklé, i tak to má docela poutavou atmosféru, takže ani nelituji, že jsem to viděl a ani nemůžu říct, že bych se za celou dobu nějak výrazněji nudil. A když pominu vždy odvážně, nebojácné kosmonauty, tak v tom není ani nic komunistického - ale popravdě, takové hrdinné postavy člověk najde i ve Star Wars a v podobných, hard sci-fi filmech, takže je to celkem jedno. Ona to hlavně je taková pohádka a v tomhle směru to funguje celkem slušně. Slabé 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Postava Niy původně měla být holohlavá, aby se co nejvíce odlišovala od lidí. Cenzura si vynutila alespoň krátkou paruku s odůvodněním, že kladná postava nemůže mít holou hlavu. (mikulem)
  • Exteriéry planety Dessa byly natočeny v Tádžekistánu. Viktorov chtěl do titulků prosadit větu "Všechny záběry zničené planety Dessa byly natočeny v SSSR." Při tehdejší cenzuře tato věta neměla šanci. (mikulem)
  • Mnoho nápadů nebylo realizováno kvůli škrtům v rozpočtu. Nezbyly peníze na pozemský přistávací modul ani na kovový vzhled robota Barmaleje. Viktorov připravoval scénu, ve které je planeta Oceán napadena vodními predátory. Lov predátorů mohl být jedním z vrcholů filmu. (mikulem)

Reklama

Reklama