Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film je v niektorých scénach naozaj len pre otrlého diváka, asi z neho budem mať na pár nocí aj zlé sny. Keby týmto štýlom natočili Bohemian Rhapsody, asi by na neho nemohli chodiť rodičia s deťmi a kasový trhák by sa nekonal. No keď sa má poukázať na zneužívanie detí a k akým dlhodobým psychickým následkom to vedie, príjemný film to byť nemôže. Tá linka s UFOm mi tam trochu nepasovala, ale ako odľahčenie ok, asi by bol film bez toho úplne neznesiteľný. Keď film u ohrozených skupín vzbudí aspoň obavy, že sa niečo podobné mohlo stať alebo stane, tak mal svoj význam, a predpokladám, že o to tvorcom išlo, a nevyžívajú sa len tak v násilí a zvrhlostiach, čo sa stáva aj u známejších filmov. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin je perfektní věc o dvou chlapcích, kteří mají absolutně jinou povahu, ale přesto mají jedno společné. Minulost. A té nemohou uniknout, ať se snaží jak se snaží. Strhující příběh o tom, jak se jeden chlapec snaží najít odpovědi na své zdánlivě nesmyslné otázky, zatímco ten druhý si vydělává prostitucí, je doplněn úžasnými hereckými výkony všech přítomných - od malých dětí až po pedofilního trenéra baseballu. Povětšinou temné prostředí se snaží jakýmsi způsobem proniknout do lidské psychiky a zcela podtrhuje už tak tajemnou atmosféru celého snímku. Tenhle film byla moje premiéra Arakiho tvorby a doufám, že bude následovat i nějaká repríza. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou osmiletých kluků, které sexuálně zneužil jejich trenér. Každé z dětí se vyrovnává se svojí „zkušeností“ po svém. Jeden z nich vzpomínku zasunul a později nahradil neodbytnou myšlenkou, že byl unesen UFO. Jeho prožité trauma mělo podobu nočních můr, pomočování, krvácení z nosu, ztrát vědomí a navíc se stával i obětí různých šikan a to nejenom ze strany otce, který ho trestal za každé mokré prostěradlo, ale stejně staré dítě mu dokázalo na Halloween nacpat do pusy rachejtle a odpálit je!!! Ten druhý, se vzpomínkou „Nikdo nikdy ve mne neprobudil takový cit, předtím ani potom..Opravdu mne miloval. Chci říct, občas měl i jiné kluky, ale já jsem byl jeho výhra. Jeho jediná opravdová láska.“, a proto ten „cit“ hledá ( od 15 let) jako prostitut. Jedna z mnoha, pro mě, nezapomenutelných situací je, když postarší klient sundá košili a jeho kůže je samá léze a touží po hlazení. Původně jsem nechtěla film ani hodnotit (jenom zahodit a zapomenout) občas bylo opravdu nutné to vypnout a jít se nalokat čerstvého vzduchu. Ale po několika dnech jsem se odvážila znovu si pustit závěr, a po dalších ..... i ohodnotit. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který se dotýká citlivého a málo diskutovaného tématu. Film po jehož skončení jsem ještě dlouho zírala na prázdnou obrazovku a který mě dostal svýma nepřikrášlenýma a skutečnýma scénama, při kterých mi občas bylo i špatně. Dojem to na mě zanechalo prvotřídní a pět hvězdiček je snad i málo! ()

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Sexuální zneužívání z vás gaye neudělá. Nebo snad ano? Nemyslím si. Respektive: Muselo by se protnout a vzájemně umocnit příliš mnoho faktorů. 2) Sexuální zneužívání nepředstavuje životní výhru, ani není příslibem romantického blouznění a očistné všeobjímající synergie. 3) Pěkně natočeno; dobře zahráno a... předčasně odtajněno. 4) Emoce? Polovičaté. Škoda. Protože láska má mnoho podob. Ale nevydírá. A nepodráží. Araki se k tomuto postupu snížil. A nebo lže sám sobě. Těžko soudit. Třeba si setkání kdo ví kolikátého druhu vláčí s sebou. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Aby se vpravil do role, Joseph Gordon-Levitt projížděl místa a města, kde se příběh odehrává, a poznával lidi, na kterých byly založeny postavy. Prováděl ho přitom sám autor předlohy - Scott Heim. (akisha)
  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)

Reklama

Reklama