Reklama

Reklama

Od děsivých událostí uplynulo půl roku. Rachel Kellerová se synem Aidanem opustila Seattle a přestěhovala se do Astorie v Oregonu, kde nastoupila do místních novin. Jednoho dne se doslechne o záhadné smrti středoškoláka Jakea a pochopí, že duch holčičky Samary opět zabíjí prostřednictvím smrtící videokazety. Podaří se jí videokazetu najít v domě Jakeovy spolužačky Emily a zničit. Ducha se tím však nezbaví. Samara se dál zjevuje Aidanovi, jehož těla se podle všeho chce zmocnit, a podle chlapce je neustále sleduje. Jedinou možnost, jak spolu mohou komunikovat, aby je duch neslyšel, mají během spánku, pomocí telepatie. Po jednom ze Samařiných útoků skončí Aidan v nemocnici a doktorka Templeová zakáže Rachel přístup, protože se domnívá, že syna týrá. Rachel mu ve snu slíbí, že se pokusí Samaru zastavit. Začne pátrat po její matce Evelyn a objeví deníky, které si psala. Vypátrá, že se kdysi pokusila utopit dítě a od té doby žije v blázinci. Navštíví ji v naději, že se od ní dozví, jak by mohla svého syna zachránit. Evelyn jí však poradí pouze to, že má syna poslouchat. Chlapec jí ve snu tvrdí, že ho musí zabít, jinak Samara nezmizí. Rachel si uvědomí, že ji Aidan oslovuje jménem, když však jeho tělo ovládá Samara, oslovuje ji vždy maminko. Pochopí, že dívka chce maminku, a když se v televizi objeví samy od sebe záběry ze smrtící videokazety, nechá se vtáhnout do děsivé krajiny z nahrávky. Ocitá se ve studni, v níž kdysi Samara zahynula, a ví, že má šanci ducha zastavit. Ještě však netuší, co by měla udělat... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (410)

POMO 

všechny recenze uživatele

Bol som pripravený na sklamanie, ale nečakal som, že to ani nebudem mať chuť zrecenzovať. Spočiatku sa ešte naskytajú aké také možnosti sľubného rozvinutia príbehu, no následným servírovaním klišovitých a v rámci deja nezmyselných scénok dôvera diváka opadne a pri finále už mu je všetko jedno. Úplne opačná krivka než pri prvom filme. Scenár je iba nastavovaná kaša, za každú cenu sa snažiaca nájsť v predošlom námete niečo, čoho by sa dalo chytiť. Postava Samary už nemá žiadnu váhu, strach funguje tak na 30% (ak v jednotke fungoval na 90%) a často zlyháva na úkor režisérovho spoliehania sa na funkčnosť digitálnych efektov, ktoré si dovtedy nemohol dovoliť a ktoré sú bohužiaľ načisto samoúčelné. Jediné pozitíva: počiatočný "supernatural feeling" vyvrcholený v skvelej scéne s jeleňmi, decentná kamera, výborný ústredný motív Hansa Zimmera a stále pekná Naomi Watts. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Příliš děravé, příliš poslepované, příliš křečovité, příliš dělané pro peníze... Úspěchu jedničky však tento slabý odvar dosáhnout nemůže. Samara vzbuzuje spíše lítost než strach, Rachel a Aidan mi byli celkem ukradení (jako všechny vystupující postavy), chybí cokoliv překvapivého, chvilkama zavládne vyloženě nuda. Trikově je to místy odfláknuté (co ta animace jelenů, WTF, to by stačilo možná před 10 lety). Celkový dojem je tedy veskrze průměrný - není nijak zvlášť co chválit, ovšem existuje i spousta mnohem horších hororů. 60% ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené celky/polocelky se tříští s naprosto neschopně nasnímanými detaily v tomto esteticky velmi nevyrovnaném díle. Kameranská impotence a neschopnost, jakkoli zaujmout však neznamená ještě nic proti tuposti scénáře, kde je více logických chyb, než děr v ementálu. A i samotná myšlenka - jestli se to tak dá vůbec nazvat - je spíše k smíchu. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Netušil jsem, že Hideo Nakata udělá popcornový klišé. Přece jen tenhle tvůrce udělal prvotinu Ringu a to ve velmi dusné atmosféře. Nečekal jsem to, protože když jsem slyšel tohle jméno před realizaci - rozhodně jsem očekával horor roku. Jediný kdo odvedl práci na jedničku je Hans Zimmer a Naomi Watts - to není málo, ale ostatní složky shit. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Kruh 2 se z počátku zdá být celkem věrnou nápodobou svého (amerického) předchůdce. Atmosféra někam graduje, chvílemi je příjemně bizardní (skvělému nápadu s jeleny ubližují jen jejich okatě CGI těla (a teď mě napadá, proč vlastně jeleni?!)). Jenže ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba, Nakata jako by neměl cit pro správné vyvrcholení. Všechny akce filmu tak nějak vyšumí do prázdna, a to včetně té závěrečné, kdy se hrdinka snaží vylézt ze studny dřív, než ji Samara dožene. Najednou konec. Žádný opravdový souboj, nic. Prostě konec. Ani scénář však asi neskýtal mnoho podnětů pro kvalitní film. Hned v úvodu vidíme scénu, která se stává už jakýmsi (notně vyčpělým) poznávacím znakem teenagerské vyvražďovačky, popřípadě téměř jakéhokoliv hororu vzniklého od dob prvního Vřískotu. Dva teenageři, v noci, sami doma, před televizí, jistě dojde ke smrti jednoho z nich V současném hororu by jistě neškodilo více invence. Autoři se víc a víc uzavírají do 100x zobrazených schémat. Toho příkladem může být i základní zápletka Kruhu 2, která dělá z původního nosného nápadu (vidíš videokazetu, zemřeš), vedlejší motiv. V centru je snaha Samary dostat se do lidského těla (hrdinčin syn), a znovu tak oživnout nebo co. Nejen, že motiv s videokazetou se tu stává jaksi nadbytečný, ale s jeho neuplatněním ztratil Kruh svou nejlepší zbraň – vnesení strachu mezi diváky. To co bylo na prvním dílu tak působivé už ve druhém vůbec není. Ani jednou nevidíme celou černobílou sekvenci, ani jednou nám nepřijde na mysl, že nám zhlédnutí Kruhu může přinést nějakou újmu. Usnutí nudou zas tak strašné není, ne? ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Původním režisérem snímku měl být tvůrce mnoha úspěšných reklamních spotů (mj. i toho, který parodoval první americký Kruh, 2002) Noam Murro. Dalším v pořadí byl Richard Kelly. Nakonec se k režii dostal tvůrce původního japonského filmu (a některých pokračování série) Hideo Nakata. (imro)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno