Reklama

Reklama

Vděčné téma o Plaváčkovi, jemuž u kolébky věští sudičky za manželku princeznu, královu dceru, se v roce 1986 dočkalo zpracování s představiteli české populární hudby. Zpěvák S. Hložek, populární hvězda tehdejší generace teenagerů, se zhostil role Plaváčka, v níž se uchází o ruku krásné princezny v podání I. Bartošové. Aby se však se svou milovanou mohl oženit, musí navštívit děda Vševěda a princeznině otci od něho donést tři zlaté vlasy… I další role si zahrály a zazpívaly mnohé známé tváře populární hudby jako např. M. Rottrová, P. Bobek, M. Drobný, K. Černoch, V. Neckář nebo L. Kozderková. Příběh vznikl na motivy známé pohádky "Tři zlaté vlasy děda Vševěda" K. J. Erbena. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Na pamiatku veľkým osobnostiam ČS. hudobnej scény: Karlovi Černochovi, Ivete Bartošovej, Pavlovi Bobkovi i Laďke Kozderkovej, no s úctou i k ostatným hudobným hviezdam (Rottrová, Neckář, Zíma, Drobný, Helekal), ktorí sú ešte medzi nami. Nádherný motív K.J.Erbena, kvalitné obsadenie hlavných úloh spevákmi, no v nepodarených divadelných scénach a v hrozných kostýmoch (Bartoška i Rottrová vyzerajú akoby došli z chemoterapie). A je to až veľmi "prespievané" naviac hudbou až príliš slabou, od neznámeho P.Skalického(?), s trápnymi tančekmi. Zároveň je vidno, že títo aj keď skvelí speváci, ozaj nie sú herci.....tak to celé nejako utrpelo... Oproti Tři zlaté vlasy děda Vševěda optimistickejšie ale ťažká nuda. Ale keď sa vo dverách objavil Zíma ako Děd Vševěd (viď aj galéria - šieste foto), to som sa nemohol nesmiať...vyzeral akoby strčil hlavu do medu a potom naň sadol celý úľ..... :D ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Bacha, spoilery, ale zase co můžete v pohádce čekat jinýho, než výhru dobra nad zlem, co? Tady však světoznámá star, co všichni znají jménem, Plaváček s tváří Standy Hložka furt někam chodí, aby si nakonec došel pro status nejnudnější postavy z jakékoliv pohádky. Krom chůze totiž nevyvine jedinou akci z vlastní vůle a vše za něj musí řešit chudák kmotřička sudička v podání úžasné Laďky Kozderkové. Normálně padouchům nefandím, ale Bobkův král mi jako charakter přišel mnohem zajímavější, neboť se třikrát neúspěšně snaží Plaváčka oddělat a přitom neví, že má co dočinění s českým Terminátorem (tuhle mojí tezi podporuje i věta z písničky "Já se vrátím") a hypnotizérem, který dokáže přinutit princeznu, aby se do něj hned zamilovala. Chudák král ho pak pošle pro tři zlaté vlasy, protože netuší, že Plaváček má nejen nahackovanou nesmrtelnost, ale i přesné znalosti bydliště své sudičky a k tomu ještě z prdele kliku, neboť Děd vševěd, od kterého má ty vlasy čornout, je její syn. To jiní princové musí chudáci skolit draky, nebo porazit černokněžníka, ale Plaváček (mimochodem, dost debilní jméno, když jste starý a Plaváček podle sudičky "Dlouhý život bude mít, každou cestou může jít", takže potom bude pro prdel) ne, ten to má na stříbrném podnose naservírováno a na konci chudák král radši jede převážet lidi, protože s tímhle cápkem se nemůže měřit. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá hudební televizní pohádka, jež unikátním zpívaným způsobem zpracovává známý příběh o Plaváčkovi od K. J. Erbena. V této pohádce jsou totiž do všech rolí obsazeni známí zpěváci populární hudby a veškeré dialogy či slova vypravěče jsou zpívané. Hlavní postavu Plaváčka ztvárnil S. Hložek, zlého krále P. Bobek, královnu M. Rottrová a princeznu přelíbezná I. Bartošová. Ve vedlejších rolích se objevili uhlíř K. Černoch, rybář J. Helekal, děd Vševěd J. Zíma, sudička L. Kozderková, převozník M. Drobný či nešťastný mládenec V. Neckář. Pod dominantní a velmi zdařilou hudební složkou je podepsán P. Skalický, je až s podivem, že Plaváček byl jediným filmovým hudebním počinem tohoto skladatele. Herecky se mi z našich pěvců nejvíce zamlouval P. Bobek, jehož zpěv byl podpořen velmi chytlavou rytmickou hudbou. Noční duet děda Vševěda s jeho matkou byl hudebně taktéž velmi povedený. Jedná se o velice milou záležitost z dílny paní režisérky J. Pokorné-Makoszové, přičemž za hudební doprovod ve stylu popmusic 80.let pana Skalického dávám hvězdu navíc. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo, a herci to zahráli a zazpívali úžasně. To že se ve filmu pouze zpívá je úžasné, a třeba pro mě až dojemné. Jako pohádku film ale vůbec neberu, je to pouze zpívaný film o lásce a štěstí. Krásné písničky s příběhem jsou TOP celého filmu. Přiznám se, že jiný takový neznám! Hvězdiček 5***** ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Tragikomické spojení zpěváků, kteří neumějí hrát (s výjimkou Laďky Kozderkové v roli Sudičky a Josefa Zímy) a kteří po pravdě řečeno ani co hrát nemají. Slaboučká až únavná kolovrátková diskohudba, okázalé kostýmy, které by se hodily spíš na divadelní scénu, režie bez jediného nápadu. Pohádka je tak nudná, že dnes má cenu se na ni dívat už jen jako na dokument o tom, jak vypadaly a zpívaly naše popové celebrity na sklonku totáče. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • První sudičku si zahrála Linda Finková, vlastním jménem Ludmila Nopová, později Ludmila Genzerová, manželka populárního baviče, jejíž doménou je zpěv a muzikálové herectví, díky čemuž je na televizních obrazovkách jen skutečně výjimečně. (=woody=)
  • Film se natáčel v Průhonicích a na Konopišti. (rakovnik)

Reklama

Reklama