Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Koloběžka první je jedna z nejpovedenějších pohádek. Je postavená na geniální literární předloze a když se k tomu sepíše povedený scénář, tak je postaven základ úspěšné pohádky. A to je přesně případ této verze Chytré horákyně. Čenský s Patrasovou excelují, Zedníček s Kostkou jsou taky skvělí. Jen ta Molavcová to tam celý kazí. Co ta tam dělá, ta bonbónová rachejtle. Možná tak leda z finančních úspor supluje hradní strašidlo a dvorního šaška. [5619. hodnocení, 101. komentář, 66%] ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, která není moc vidět. Popravdě si vlastně ani nevzpomínám, kdy jsem to naposledy viděl, protože např. o Vánocích se vedle klasik, jako je Popelka, objevujou nový rádoby pohádky nebo "troškoviny", který patří do úplně zvláštní kategorie. Jan Werich byl frajer, o tom si tady nemusíme povídat, takže podle toho vypadá i příběh pochopitelně. Ne, že by tato (zfilmovaná) pohádka patřila k nějakým peckám, ale hodnocení pod 70% si nejspíš nezaslouží, na to se tady najdou jiní adepti. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Vsichni zucastneni jsou stastne obsazeni, vcetne Censkeho a Patrasove, kteri maji oba jiskru a jsou sexy (pravda, to deti moc nezajima:)). Patrasova je tak uvolnena a padnouci do role, ze se cloveku az nechce verit, ze je to tataz podivna pani, co nyni vzdycky spolehlive odezene moje synky od sledovani Kouzelne skolky. Vyborna je taky Molavcova ("A co je tohle?"). Pres to mi s Werichovskou pohadkou vic sedi atmosfera kresleneho/loutkoveho filmu, doplneneho Werichovym prednesem, ktery sam o sobe posunuje pribehy do magickeho a osobiteho sveta. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu moderní a vcelku povedená, dnes už klasická televizní pohádka, s celkem nápaditou myšlenkou v podobě chytrosti chytré a podšité horákyně, plná nečekaných zvratů, a hlavně také pěkných, nezapomenutelných a zpěvných písniček, a samozřejmě nesmím zapomenout ani na celkem dobře sehrané herecké party a to téměř ve všech rolích. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Nejen kvůli krásné Dádě Patrasové. Ale také písničky Uhlíře a Svěráka jen málo kdy nefungovaly. Výborná Jitka Molavcová k tomu. Obě dámy jsou prostě pohádkové typy. A ty moudra dle Jana Wericha, to už je jen třešnička na dortu. Naštěstí se navíc točí i venku mimo studia. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Podle stejného scénáře vznikla ve stejném roce v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka "Královna Koloběžka". (Miggi90)
  • Natáčelo se v Průhonickém parku. (M.B)

Reklama

Reklama