Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Švec Číč (L. Mrkvička) je šikovný řemeslník, ale také veliký šibal a hádankář. Takový, že přehádá nejen pana krále (J. Pehr), pomůže princezně (J. Preissová) k milovanému ženichovi, ale troufne si i na samotného Lucifera (J. Bláha). Vyslouží si tím slávu a bohatství, jenže přitom ublíží svému chudému sousedovi Karafiátkovi (J. Kemr). A tak v něm začne hlodat špatné svědomí. Vrátí se do pekla a tentokrát je v sázce jeho vlastní osud… (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pekna,chytra studiova pohadka ,ve ktere tvurci poprve dali dohromady hereckou dvojici - Janu Preissovou s Frantiskem Nemcem (Jak vytrhnout velrybe stolicku 1977) tentokrat v rolich princezny Marketky a prince Zdislava. Hlavni postavou v teto pohadce vsak je jesitny svec Mistr Cic (skvely Ladislav Mrkvicka), kteremu nikdo nerekne jinak nez Mistr Cici. Pani sevcovou si zahrala Karolina Sluneckova.Pribeh nam da nahlednouti do Mistra Ciciho svedomi a na jeho vlastni napravu,pri ktere zachrani sveho souseda Karafiatka Josef Kemr ze sparu samotneho pekla. Lucifera si s chuti strihnul Josef Blaha,jeho pravou - levou ruku bratra Kozibradku Vaclav Postranecky. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se vrátit do dětství není vůbec špatné. A tohle je jedna z těch pohádek, které jsou součástí toho mého televizního. Zlaťáky zfafrnělý švec, sousedka slepice, kouzelné brýle, papundeklové kulisy, čerti co přiběhnou na zavolání, a samozřejmě hádanky, přesně takové jakými jsme se bavili také. Jako kluk jsem si nikdy nenechal ujít a tentokrát to bylo setkání snad po třiceti letech. A pořád mě baví. Asi jsem od té doby moc nevyrostl. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Sice kulisová, ale velice podařená rozverná pohádka o chytrém ševci, který se nejdříve nechá zlákat zlaťáky, ba dokonce odměnou u samotného Lucifera, až zapomene na dobré srdce a svým sice pravdivým, ale neuváženým rozhodnutím nechá svého kmotříčka v pekle. Jenže svědomí mu nedá klidné spaní a tak odchází do pekla svést hádankový souboj a svého kmotříčka dostat zpět na zemský povrch. Zcela typická česká pohádka s legračními čerty, ukecanými sousedkami a hlavně báječným hereckým obsazením. V mnoha rolích poznáte dnes už zkušené (či mrtvé) bardy, čímž pohádka dostává vzácné kouzlo. Hudba: Štěpán Koníček ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To je bída! Jak může člověk zradit člověka. Ševče, jak jsi jenom mohl...."  Je to sice papundeklová pohádka, ale žádná bída ke koukání to rozhodně není. Příběh o ševci, co měl rozum natolik na správném místě, že nakonec přechytračil i samotného lucifera, má totiž vážně šmrnc. Ladislav Mrkvička v roli ševce je pěkně rozšafný, Pepíčkovi  Bláhovi v roli lucifera zas ta čertovina vysloveně kouká z očí. A na Josefu Kemrovi v roli chudého souseda Karafiátka, co se neprávem dostane do pekla, je zajímavý hlavně už jen ten uhrančivý tón hlasu, s jakým dělá ševci černé svědomí. Celkově jedna z oblíbených televizních pohádek mého dětství, co si právem zaslouží plný počet hvězdiček.   ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Povedená tv pohádka o ševci co byl tak strašně chytrý ,že už tehdy věděl že zadarmo ani kuře nehrabe. Kdepak všechno všem a zadarmo ,pěkně jako tržní hospodářství za všechno platit. Až když jeho pomocí zůstane chudý soused v pekle a povídámu "jak muže člověk zradit člověka" tak ho začne žrát svědomí a pomůže mu zpět. Ty hádanky neměli chybu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Stejný příběh byl v roce 1976 nastudován i v rozhlase pod názvem "O ševci Čičovi". Režíroval tehdy Karel Weinlich. (Přemek)
  • V čase 57:30 Švec (Ladislav Mrkvička) odnáší Karafiátka (Josef Kemr) z pekla a Karafiátek má jen ponožky. V následujícím snímku před chalupou už má boty, i když byl pořád na zádech ševce. (vera35713)
  • Dvorní dámy v této pohádce mají stejné šaty jako měly princezny v pohádce Zlatovláska (1973). (RozaF)

Reklama

Reklama