Reklama

Reklama

Třaslavec

(festivalový název)
  • USA The Tingler (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedec Dr. Warren Chapin (Vincent Price) a jeho asistent David Morris (Darryl Hickman) skúmajú efekt chvenia zo strachu. Doktor má doma neutešenú situáciu, žije so svojou nevernou a zlou manželkou Isabel Stevens Chapin (Patricia Cutts) a jej sladkou sestrou Lucy Stevens (Pamela Lincoln). Warren je naštvaný a tak použije svoju manželku ako predmet experimentu... (matriosa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zase připomínka, jak ultimátní hororový král byl ve své době Vincent Price. Tady navíc funguje jak komediální napětí, tak hrstka vedlejších postav, elegantní přestřelky s manželkou Isabel i ta škvoří červí příšerka. Navíc jsem měl štěstí účastnit se repeté třaslavčí interaktivní projekce v Aeru a sdílet TINGLER s plným sálem lidí. Jen mě motivuje dohnat si časem řadu dalších starých strašidelných klasik - kéž by jich šlo víc vidět takhle hezky v kině. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Šialená bizarnosť, ktorá aj po desaťročiach baví. Respektíve kedysi možno strašila, ale dnes už len baví. Teda moment, jedna solídna ľakačka tu je. Film sa rozbieha pomaly, ale od 45 minúty už ide na plné pecky až do konca a posledné minúty sú už tak meta, že z toho nestíhal asi ani Tarantino, keď film pozeral kedysi dávno na videu. Castle ale okrem žánrovej zábavy ponúka aj cynické zamyslenie sa nad tým, kam zrejme každé manželstvo po rokoch smeruje. Možno sa inšpiroval vlastným, neviem. No a šialeného doktora si Castle vypožičal z dobových paranoidných scifíčok. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Po intru Williama Castlea a ječících hlavách jsem se opravdu bál - toho, co bude film za blbinu. Následoval pomalý rozjezd s ulítlým tématem, tak tingler, říkám si, a sakra. Ale pak to dostalo neuvěřitelné grády. Vincent Price tradičně skvělý, potvora nechutná, vana plná krve kolorovaná proti černobílému pozadí a strašení němé ženy nemělo nejmenší chybu (včera jsem si opět pouštěl Skeleton Farm Halloween Horrorshow, tak jsem hned byl chytřejší, kde se některé záběry v těch sestřizích vzaly). Litovat můžu jen toho, že jsem v kině nebyl v onom roce 1959, abych si užil Castleovo "zážitkové kino", ani nedávno na Otrlém divákovi, kde zřejmě prováděli něco podobného. Závěrečné interakce publika v kině na plátně s předpokládaným publikem v reálu neměly chybičku, bavilo mě se na to jenom dívat si, jaké to mohlo být, tohle vše zažít - a pak byl najednou konec a já jen litoval, že tvůrci nenechali Vincenta pseudovědecky běsnit o něco déle. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Famózny úvod režiséra Williama Castla, ktorý divákov vyzýva ku kriku počas projekcie, aby neutrpeli ujmu, dáva tušiť, že nasledovať nebude všedný tuctový horor. A vskutku! Ústredná postava, patológ Chapin to začne slovne búšiť od samého začiatku, pričom postupne vysvetlí teóriu tvora, ktorý v ľudskom tele vzniká v momentoch čistej, nefalšovanej hrôzy. No na to, aby získal exemplár tvora, potrebuje vhodného pokusného králika. Nájde ho v nemej manželke prevádzkovateľa kina, premietajúceho filmy nemej éry. Do hry vstupuje LSD a filmovo asi prvý raz spracované halucinačné účinky tejto drogy. Zanedlho sa objavuje príšera. Neodolateľne obludno-zábavná. Plus jediná farebná scéna vo filme, ktorá nie je práve lahôdkou, naopak desivým výjavom z kúpeľne. Jednoducho, všetky ingrediencie nezávislého, inteligentného , inovatívneho a neopozeraného hororu sú splnené. Užite si Trasľavca! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Propagace strachu podle Williama Castlea aneb křičte, aby jste přežli! Ukázkové béčko se skvělým Vincentem Pricem, který udiví svými velmi potrhlími teoriemi a "k smrti vystraší" jejich důkazem - Tinglerem, trochu nemotornou housenkou, která má ráda váš strach, ale nenávidí váš jekot. Nejsilnější scéna filmu je ale ta barevná, kde z vany plné krve je vystrčena ruka. Byl by jistě velký zážitek vidět tohle v kině. S bzučákem pod sedadlem by se člověk i bát mohl. PS. Tři měsíce po zhlédnutí jsem měl sen o tomhle filmu. Zajímavé jak dokáže zapůsobit. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Scéna s vanou plnou krve je jediná barevná scéna ve filmu. (ČSFD.cz)
  • Film je kuriózní svou úvodní scénou, v níž William Castle, režisér a producent v jedné osobě, předstupuje před diváky a přesvědčuje je, aby v klíčových scénách ječeli pro záchranu svých životů. (ČSFD.cz)
  • Nejstarší film zobrazující účinky drogy LSD. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama