Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Pořádně dlouho jsem čekal, až se film vůbec v něco vyvine. Tématika mexicko-americké hranice je v USA rozhodně horkou věcí, ale obávám se, že nás tak vzdálené nemůže až tak zasáhnout a dlouho jsem se skoro upřímně nudil. Naštěstí přišla alespoň lehká gradace, když se hraniční policie začala čím dál více vybarvovat a krátký závěrečný souboj Jacka a ostatních v čele s Harvey Keitelem měl dokonce strhující náboj. Přesto je mi trochu záhadou, že takové dvě herecké hvězdy (pravda, že Harvey Keitel v té době pořád víceméně začínal) šli do takového filmu, který smrdí až televizní produkcí. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ten krásný plakát navnazuje na drsného Jacka Nicholsona v drsném filmu, ale nakonec jde spíš o snímek s lidskými hodnotami, kde se zachraňují děti a lidi se vyrovnávají se špínou okolo. Tempo pomalejší, žádný velký adrenalin nebo akce, ale kouká se na to příjemně, hlavní kombo herců standardně dobré, hlavně kvůli nim stojí za vidění. Harvey Keitel nezklamal a opět (viz Blue Collar) tu má scénu bez trička, kde jasně dokazuje, že na přelomu 70. a 80. let byl v posilovně naloženej od rána do večera. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

THE BORDER je jeden z případů, kde se hollywoodský limo styl mísí s evropským artovým přístůpem (třeba v jako NA SVOBODĚ / STRAIGHT TIME) a nefunguje to úplně skvěle. Jméno Walona Greena (WILD BUNCH) a Dereca Washburna (DEER HUNTER, EXTREME PREJUDICE) v kolonce scénář slibuje přiměřeně drsnou žánrovku, pravda je, že je to bohužel trochu prazvláštně vyměklé, stejně jako vůdce divoké bandy Warren Oates, který tu vyhnívá po boku Nicholsona a Keitela. Ti oba excelují, místy možná až příliš a často je znát, že nemají moc co hrát (anebo s kým). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tony Richardson nikdy nesklame, Jack Nicholson rovnako tak. No a výsledkom je poctivé drsné oldschool krimi. Sem-tam zaregistrujeme rozpačitejší moment, napríklad vždy, keď sa dostávame na "hranicu" sentimentu. Ale aj tak ide o kvalitný a celistvý žánrový kúsok, kde som Nicholsonovi toho poctivca zožral aj s navijakom, jeho manželku som mu ale nezávidel a kolegov taktiež. Keitel je tu prekvapivo málo, ale jeho postava je dôležitá najmä z toho hľadiska, že uvádza Charlieho do obrazu a neprekvapivo obom patrí aj finále. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kvůli Hranici Nicholson údajně odmítl účast ve snímku Ragtime Miloše Formana. Dal přednost britskému tvůrci Tony Richardsonovi, který si hrubě nepohlídal rozpočet, který narostl z nějakých pěti milionů na 22 milionů amerických dolarů. Natáčení navíc přerušila stávka Sdružení filmových herců. Recenze byly spíš negativní, kariéra Jacka Nicholsona se podle kritiků v té době dostala do slepé uličky. A co si budeme nalhávat, výsledkem je snímek bez náboje, na který si dnes málokdo vzpomene. I z řad obdivovatelů samotného Nicholsona. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Úvodní scénky ze zemětřesení byly natočeny v Guatemale. Dále se natáčelo v amerických městech El Paso a Los Angeles. (Terva)
  • V původním scénáři neměla postava Marii (Elpidia Carrillo) vůbec promluvit. (Terva)
  • O své písni "The Line" prohlásil Bruce Springsteen, že byla inspirována tímto filmem. (Terva)

Reklama

Reklama